9.10.08

Αναλυτές: Γιατί οι αγορές αγνοούν τα μέτρα

Οι Κεντρικές Τράπεζες προχωρούν σε συντονισμένη και κυρίως σε γενναία μείωση επιτοκίων. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να ρίχνουν μετρητά και να κρατικοποιούν τραπεζικούς ομίλους. Παρά, όμως, όλα τα παραπάνω οι αγορές "κωφεύουν", όπως αποδείχτηκε και από τη χθεσινή πορεία της Ευρώπης, με μέση πτώση κοντά στο 5%, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones και ο S&P 500 κινούνται στα επίπεδα ή και χαμηλότερα από τα περίφημα στηρίγματα των 10.000 και 1.000 μονάδων αντίστοιχα.

Οι αιτίες;
Η πρώτη απάντηση, σύμφωνα με αντίστοιχο report του Τμήματος Αναλύσεων Διεθνών Αγορών της Alpha Bank, είναι ότι η αβεβαιότητα των επενδυτών για το πού θα οδηγήσει τις αγορές και τις οικονομίες η κρίση είναι τόσο υψηλή, ώστε θεωρούν ότι ακόμη και η συντονισμένη μείωση επιτοκίων από έξι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες δεν είναι αρκετή.

Πιθανώς η δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Guy Quaden, να είναι μία "καλή απάντηση", γιατί κανείς δεν μοιάζει και τόσο ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα κινήσεις. "Ο χρηματοοικονομικός πλανήτης βρίσκεται σε απόλυτη κρίση", τονίζει ο κ. Quaden, πιθανώς υποδηλώνοντας ότι από ένα σημείο και μετά ακόμη και οι ρυθμιστικές αρχές θα αναγκαστούν να "σηκώσουν τα χέρια ψηλά".

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο απ' όλα κορυφαίους αναλυτές είναι το γεγονός ότι η κρίση δεν περιορίζεται, πλέον, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχει αποδεδειγμένα εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της πραγματικής οικονομίας. Απόδειξη είτε ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως αυτή της Alcoa, είτε έτερες που αφορούν στη διακοπή λειτουργίας μονάδων (στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Ευρώπη), όπως αυτή της G.M. "Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα θα σταματήσει στην Alcoa. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερες απογοητεύσεις από πλευράς εταιρικών μεγεθών και μάλιστα σε κλάδους οι οποίοι, μέχρι στιγμής, θεωρούνταν -κακώς όπως αποδεικνύεται- ακόμη και άνοσοι στην κρίση", σημειώνει ο κ. Brian Hicks, αναλυτής της U.S. Global Investors.

Αναλυτές και γνώστες των τεκταινόμενων σε οικονομίες και αγορές, όπως ο κ. George Soros -και φυσικά αυτοί που μπορούν να καθορίσουν έως έναν βαθμό τις κινήσεις των επενδυτών- υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να λάβουν χώρα αρκετές ακόμη παρεμβάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Σε εκτενή του ανάλυση το MarketWatch υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "Θα πρέπει να υπάρξουν πολύ περισσότερες κινήσεις. Οι μειώσεις επιτοκίων δεν φτάνουν". Άλλωστε, τονίζεται στην εν λόγω ανάλυση, η μείωση των επιτοκίων το πρώτο μήνυμα που απέστειλε σε αγορές, καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν ήταν άλλο από το εξής:
"Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα". Το πραγματικό πρόβλημα, συνεχίζει το MarketWatch, έγκειται στο γεγονός ότι "κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν", είτε αυτό αφορά στις διατραπεζικές συναλλαγές, είτε σε πολίτες και σε κυβερνήσεις, είτε σε επενδυτές και σε αγορές.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος του MarketWatch, κ. Rex Nutting, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και προτείνει να… "ξεχάσουμε τον Kaynes", πρόταση μάλλον απόλυτα ορθή, με δεδομένο ότι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης μοιάζει να είναι ο…σοσιαλιστικός καπιταλισμός. Ο παραπάνω όρος εμφανίζεται όλο και συχνότερα στα reports κορυφαίων αναλυτών, όπως αυτοί της Citigroup, προερχόμενος από τον συνδυασμό φιλελεύθερης πολιτικής σε ό,τι αφορά τις παροχές αλλά σοσιαλιστικών μεθόδων σε ό,τι αφορά τις διασώσεις τραπεζών μέσω κρατικοποιήσεων.

Τελικώς, όμως, οι μειώσεις επιτοκίων, οι κρατικοποιήσεις και οι ενέσεις ρευστότητας έχουν πιθανότητα να δουλέψουν υπέρ των αγορών; "Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα", σημειώνει ο κ. Ian Shepherdon, οικονομολόγος της High Frequency Economics. "Τίποτε δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Άλλωστε, η θεωρία υποστηρίζει ότι, προκειμένου να αποφύγουμε την ύφεση και ό,τι αυτή συνεπάγεται, τα επιτόκια θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο 0%. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω μειώσεις".

Από την πλευρά του, ο κ. Jonathan Bale, οικονομολόγος της Credit Suisse Holdings, τονίζει ότι "η ευθυγράμμιση στην ίδια οδό των κεντρικών τραπεζών είναι θετική, αποστέλλοντας το θετικό μήνυμα ότι ο πληθωρισμός δεν είναι τόσο μεγάλος κίνδυνος αλλά και το αρνητικό πως η πραγματική οικονομία δεν βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση". Μάλιστα, ο οικονομολόγος δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι η Fed θα προχωρήσει και σε νέα μείωση επιτοκίων, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή τους στο 1%, κίνηση την οποία θεωρεί απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση οικονομίας και αγορών.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/380097/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: