9.10.08

«Κρατικοποιήσεις» τραπεζών το επόμενο βήμα στις ΗΠΑ για την τόνωση της εμπιστοσύνης

Το επόμενο βήμα του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών ίσως είναι η απόκτηση ποσοστών στα τραπεζικά ιδρύματα από την κυβέρνηση της χώρας, λέει ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να τονώσει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Την Τετάρτη, ο κ. Πόλσον ανέφερε ότι η νομοθεσία που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την περασμένη εβδομάδα, του έδωσε μεγάλη δικαιοδοσία, την οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει και πέρα από την αγορά στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με τα ενυπόθηκα δάνεια.
Ο ίδιος κατέδειξε τη δυνατότητα αύξησης του κεφαλαίου των τραπεζών μέσω «μετάγγισης» ρευστών διαθεσίμων.
«Είναι η πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλες τις πηγές κατά την άποψή της προκειμένου να καταστήσει ισχυρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε και προσέθεσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα εργαλεία στο μάξιμουμ των προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζικών ιδρυμάτων κάθε μεγέθους».
Οι τράπεζες παγκοσμίως δεν αντλούν αρκετά κεφάλαια για να αποκαταστήσουν τις ζημίες. Και ενώ έχουν πραγματοποιήσει διαγραφές και έχουν φορτωθεί με απώλειες 592 δισ. δολαρίων στη διάρκεια της κρίσης, έχουν αντλήσει μόλις 442,5 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ζημίες θα υπερδιπλασιαστούν στα 1,4 τρισ. δολάρια. Οι δηλώσεις Πόλσον έγιναν δύο μέρες πριν από τη σύνοδο του G7 στην Ουάσινγκτον.
Βρετανία: Στο κράτος το 30% των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Sanford C. Bernstein, που επικαλείται το Bloomberg, υπολογίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ελέγχει ποσοστό 30% στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, μετά το σχέδιο ενίσχυσης ύψους 87 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών σημείωσαν ράλι σήμερα, Πέμπτη. Η RBS κερδίζει 18% (-43% αυτή την εβδομάδα), η HBOS 31% και η Lloyds 8,3%.
Το βρετανικό Δημόσιο, εφόσον αγοράσει μετοχές των συγκεκριμένων τραπεζών, θα βρεθεί να ελέγχει ποσοστό έως 35% στην Royal Bank of Scotland, 25% σε Lloyds και HBOS και το 20% της Barclays.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: