14.10.08

Γερμανία: πρώην σωσιβιο της ΕΕ

Οι οικονομικοί δείκτες της Αμερικής έχουν κουράσει τους πάντες!
Εδώ και μήνες, ειδικά από τον Νοέμβριο 2007 και μετά, η λέξη "ύφεση" έχει ακουστεί τόσες πολλές φορές που έχει καταντήσει κουραστικά για τα αυτιά και τα μάτια των περισσότέρων!

Από τις αρχές του καλοκαιριού, η ίδια λέξη πρωτ-ακούστηκε και για την Ευρώπη. Ήταν η κατάληξη του περίφημου decoupling (επεξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ... ναι, αμέ!).
Και κάπου από τον Αύγουστο 2008, οι εκτιμήσεις λένε ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα εισέλθει σε ύφεση, ακολουθώντας τα χνάρια των ΗΠΑ που ως νιπτήρας ρουφάνε τα πάντα και βάζουν από πίσω τους όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

15/5/08: Γερμανικό "σωσίβιο" στην ευρωζώνη
Ατμομηχανή της ανάπτυξης το α' τρίμηνο (2008) ήταν αδιαμφισβήτητα η Γερμανία που έτρεξε (1,5%) με 5πλάσιο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (0,3%) και τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δώδεκα ετών.
15/7/08: Γερμανία: Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα
Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών διολίσθησε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
24/7/08: «Σήμα κινδύνου» από Mέρκελ
H Γερμανία δεν μπορεί πλέον να αναμένει πως θα αποφύγει έντονο πλήγμα από τις ολοένα ισχυρότερες οικονομικές καταιγίδες που πλήττουν τον πλανήτη, χωρίς να υποστεί μια «σημαντική μείωση» του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξής της, πιθανώς, κατά το 2009, προειδοποίησε χθες η Άνγκελα Mέρκελ.
2/8/08: απροσδόκητα μεγάλη πτώση στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας
ελεύθερη πτώση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία τον Ιούνιο κατά 2,8% σε μηνιαία βάση και 3,7% σε ετήσια! Ακόμα, μάλιστα, και αν εξαιρεθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ο τζίρος των πρατηρίων βενζίνης, που προφανώς επηρεάζονται περισσότερο από το ράλι του πετρελαίου, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,4%
14/8/08: Γερμανία-Γαλλία: Συρρίκνωση της οικονομίας δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών, στο β' τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω της μειωμένης δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 0,5% (εποχικά προσαρμοσμένη βάση) έναντι του πρώτου τριμήνου, οπότε και είχε παρουσιάσει άνοδο 1,3% (αναθεωρημένα στοιχεία)
Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,7% φέτος και στο 1,2% το 2009 από 2,5% το 2007
3/9/08: Η Γερμανία διολισθαίνει
Aν καταλήξουμε με μηδενική ανάπτυξη στη Γερμανία το γ’ τρίμηνο θα πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς, καθώς φαίνεται ότι οδεύουμε προς αρνητικό πρόσημο
Ουόλδερ Οτρέμπα, Υφυπουργός Οικονομικών
24/9/08: Γερμανία: Σε χαμηλό τριών ετών ο δείκτης Ifo το Σεπτέμβριο
ο δείκτης υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 92,9 μονάδες από τις 94,8 μονάδες τον Αύγουστο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2005
14/10/08: Στασιμότητα στη γερμανική οικονομία για το 2009 προβλέπει το «αισιόδοξο» σενάριο
το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για αναιμική ανάπτυξη της τάξεως του 0,2% το 2009
το απαισιόδοξο προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,8% κατά τη διάρκεια του 2009

Το ερώτημα είναι: πως γίνεται η Γερμανία να ακολουθεί - κι αυτή - την Αμερική;
Άκουσε κανείς π.χ. να έχουν suprime δανειοδοτήσεις σταγαστικών δανείων στη Γερμανία;
Οι τιμές των σπιτιών στη Γερμανία ανεβαίνουν, πέφτουν ή είναι στάσιμες;
Ο δανεισμός των Γερμανών είναι - όπως των Αμερικάνων - στα ύψη;

Μάλλον τίποτε από αυτά...
Αυτά ανήκουν κυρίως στην Αμερική, όπου το πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει πλήξει τους περισσότερους κλάδους και γενικότερα όλο το φάσμα της οικονομίας...

Βεβαίως η προφανής απάντηση για την συρρίκνωση της Γερμανικής οικονομίας είναι ο συνδυασμός του ακριβού ευρώ που δυσκολεύει τις εξαγωγές, τα ακριβά επιτόκια της main street και η άνοδος των τιμών ενέργειας και τροφίμων που ψαλίδισαν το διαθέσιμο εισόδημα, και βέβαια τα ακριβά κεντρικά επιτόκια του Τρισιέ.
Και πλέον δε φαίνεται ότι μπορεί να αποτραπεί η συρρίκνωση, ακόμα κι αν τα επιτόκια ΕΚΤ πέσουν στο 3%...
[κι εδώ, η αβεβαιότητα είναι ως προς τη διάρκεια, όχι όμως σε σχέση με την ένταση της ύφεσης]

No comments: