14.2.09

Το 2009, καλή εποχή για αγορά μετοχών! (διαβάστε, μη μένετε στο τίτλο!)

Παρά την άσχημη κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, αναλυτές της Γουόλ Στριτ προτείνουν επιθετικές κινήσεις

The New York Times

Ακόμα και σήμερα, με τις οικονομικές συνθήκες να επιδεινώνονται και τις αγορές να αντιδρούν νευρικά, οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ υποστηρίζουν ότι είναι καλή εποχή για αγορά μετοχών. Τι σημαίνει αυτό; Σε καιρούς ανόδου, στο 95% των περιπτώσεων καλούνταν οι επενδυτές να αγοράσουν ή να κρατήσουν τις μετοχές τους. Με την πτώση, παρέμειναν αισιόδοξοι. Ακόμα και τον Νοέμβριο, όταν πάγωσαν οι πιστώσεις, έμεινε στάσιμη η οικονομία και οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, οι αναλυτές στο σύνολό τους σπανίως συνέστησαν πώληση. Και τον περασμένο μήνα, όταν ο Dow Jones και ο Standard & Poor’s 500 βίωσαν τον χειρότερο Ιανουάριο στα χρονικά τους, οι αναλυτές συνέστησαν πώληση μόλις στο 5,9% των μετοχών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οπως ισχυρίζονται, πολλές εταιρείες υπέστησαν τέτοιο πλήγμα λόγω της κρίσης, που οι μετοχές τους μόνο ανοδικά μπορούν να κινηθούν στη συνέχεια.

Ισως. Επειτα από τόσες κακές ειδήσεις για τόσες εταιρείες, ωστόσο, πώς θα πεισθούν οι επενδυτές ότι πράγματι έφθασε η ώρα; Με το σκάσιμο της φούσκας των εταιρειών Ιnternet, το 2000 - 2001, οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ δέχθηκαν σφοδρή επίθεση γιατί τροφοδότησαν μια φρενίτιδα η οποία «φούσκωσε» τις τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας σε μη βιώσιμα επίπεδα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι παροχείς στεγαστικών δανείων και οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ επωμίσθηκαν μεγάλο μέρος της ευθύνης για το κραχ του 2008 και ελάχιστοι αμφισβήτησαν δημοσίως τους αναλυτές, που δεν έπαψαν να συστήνουν αγορά στους επενδυτές.

Στις 8 Οκτωβρίου, ενόσω το αμερικανικό Κογκρέσο και το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να καθησυχάσουν τις βυθιζόμενες αγορές, αναλυτής της Citigroup αναβάθμισε την Bank of America συνιστώντας αγορά. Εκτοτε, η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 77%. Τον ίδιο μήνα, ο Τζέφρι Χαρτ, κορυφαίος αναλυτής της Sandler O’Neill and Partners, αναβάθμισε επίσης τη Bank of America, ενώ ένα μήνα αργότερα το ίδιο έκανε με τη Citigroup. Οπως υποστήριξε, «οι βαθμολογίες μας στηρίζονται σε 12μηνους στόχους τιμής. Δεδομένης της φύσης των οικονομικών κύκλων και των στόχων της νέας κυβέρνησης, περίμενα και περιμένω σημαντική βελτίωση του κλάδου σε βάθος χρόνου». Με κάθε δραστική πτώση, οι μετοχές έμοιαζαν όλο και καλύτερη ευκαιρία και οι συστάσεις αγοράς φάνηκαν να αντικατοπτρίζουν την ελπίδα ότι η αγορά θα «γυρίσει». Αναλυτής της Davenport & Company συνέστησε αγορά της βιομηχανίας αλουμινίου Alcoa στις 24 Μαρτίου, όταν η μετοχή της άξιζε 35 δολάρια και οι τιμές των πρώτων υλών σημείωναν άνοδο. Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε την καλή βαθμολογία 13 φορές ενόσω οι τιμές υποχωρούσαν, η μεταποίηση συρρικνωνόταν και η μετοχή της Αlcoa κατέγραφε απώλειες άνω του 70%.

Κάποιοι αναλυτές παραδέχονται ότι δεν περίμεναν κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 40 δολαρίων το βαρέλι, μετά το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων του Ιουλίου. Ούτε άλλες αρνητικές εξελίξεις στις αγορές πρώτων υλών. Ούτε και τόσο μεγάλη εξάπλωση της οικονομικής κρίσης. «Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο, θα είχα υποβαθμίσει όταν έπρεπε», ομολογεί ένας από αυτούς. Αμυνόμενοι, σημειώνουν ότι οι περισσότεροι πολιτικοί, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και επενδυτές στάθηκαν ανίκανοι να προβλέψουν τέτοιας κλίμακας χρηματοοικονομική καταστροφή. Και πως η επιδείνωση της οικονομίας πράγματι επέφερε μείωση στις συστάσεις αγοράς τους.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές μπορεί απλώς να εφάρμοσαν το μάθημα που διδάχθηκαν περισσότερες από μία φορές στη διάρκεια των εποχών ακμής της τελευταίας δεκαετίας: αγόρασε φθηνά γιατί η αγορά πάντα ανεβαίνει. «Η αγορά ανέβαινε, ανέβαινε, ανέβαινε. Ανταμειβόσουν όταν καθησύχαζες τον κόσμο. Η κάθε πτώση της αγοράς ήταν μια νέα ευκαιρία να αγοράσεις τη μετοχή ακόμα φθηνότερα», παραδέχεται διαχειριστής κεφαλαίων. Και πέρυσι, όταν ξέσπασε η καταιγίδα, ελάχιστοι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι το μοντέλο αυτό αίφνης έπαψε να ισχύει, με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα στη συνέχεια.

Παρ’ όλα αυτά, η αισιόδοξη παρότρυνση παραμένει στη θέση της: όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος. Απλώς χρειάζεται χρόνος. «Κάθε αναλυτής που συστήνει αγορά εμφανίζεται ως “κακός” σε περιόδους πτώσης», τονίζει ο Αντονι Πολίνι, αναλυτής της Raymond James, η οποία βαθμολογεί τράπεζες. Ο ίδιος, που έχει βαθμολογήσει πολύ θετικά τη Bank of America, θεωρεί πως είναι λάθος να υποβαθμίζεται η μακροπρόθεσμη προοπτική εταιρειών απλώς και μόνο γιατί υποχώρησε η μετοχή τους.

Είναι γεγονός ότι, παρ’ όλο που οι μεταρρυθμίσεις μετά τη φούσκα των μετοχών υψηλής τεχνολογίας αποσκοπούσαν να καταστήσουν την ανάλυση πιο ανεξάρτητη, διαχωρίζοντάς την από την επενδυτική τραπεζική, η ευρύτερη κουλτούρα της Γουόλ Στριτ συνεχίζει να ευνοεί τους αισιόδοξους. Κάποιοι αποδίδουν αυτό το «περίσσευμα» αισιοδοξίας στην ευρύτερη προσδοκία ότι οι μετοχές, όπως και οι τιμές των ακινήτων, πάντα θα αυξάνουν την αξία τους με τον χρόνο. Αλλωστε, ο S&P 500 έχει παρουσιάσει ετήσιες αποδόσεις άνω του 9% στη διάρκεια των τελευταίων 80 ετών. Οι αναλυτές δεν θέλησαν να πατήσουν το κουμπί «πώληση» ακριβώς τη στιγμή που οι αγορές ανέκαμπταν από το ναδίρ τους.

Οι πραγματικές προτάσεις των συμβούλων

Οι πραγματικές συστάσεις των συμβούλων επενδύσεων αποκαλύπτουν διαφορετική εικόνα από εκείνη που βλέπουμε στις εκθέσεις των αναλυτών. Για να εξακριβώσει τι προτείνουν στην πραγματικότητα οι σύμβουλοι, η First Coverage συλλέγει τις συστάσεις αγοράς και πώλησης που πραγματοποιούν περίπου 1.000 σύμβουλοι ανεξάρτητων και μεσαίου μεγέθους εταιρειών. Στα τέλη Ιανουαρίου, το 34,5% των συστάσεων που συνέλεξε η καναδική εταιρεία επενδυτικών ερευνών αφορούσε πώληση ή δικαίωμα αγοράς (short call), έναντι 24% τον Δεκέμβριο του 2007. Στο αποκορύφωμα του κραχ της αγοράς, το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, η αναλογία των συστάσεων πώλησης έφθασε περίπου το 45%. Καθ’ όλο το 2008, οι συστάσεις για πώληση δεν ξεπέρασαν ποτέ σε αριθμό εκείνες για αγορά. Διερωτάται κανείς γιατί, σε εποχή μαζικών επιχειρηματικών ζημιών, η πλειοψηφία των αναλυτών δεν προχώρησε σε απλή μείωση βαθμολογιών, προτείνοντας στους επενδυτές να λάβουν μέτρα περιορισμού των απωλειών τους. Την απάντηση δίνει ο Ράντι Κας, διευθύνων σύμβουλος της First Coverage: «Δεν έχει σημασία αν η αγορά είναι ανοδική, στάσιμη ή πτωτική. Το 95% των συστάσεων είναι για αγορά. Ετσι συνέβαινε πάντα».

Ερωτήματα

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έφυγε ένας πακτωλός κρατικών κεφαλαίων από την πίσω πόρτα της κυβέρνησης», δήλωσε ο γερουσιαστής και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάιρον Ντόργκαν. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών, προσθέτει τα εξής: «Κανείς δεν γνωρίζει τα ποσά που εκχωρήθηκαν από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), ποιος ήταν ο αποδέκτης και πού κατέληξαν. Πόσα ήταν τα κεφάλαια που δόθηκαν από την υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων (FDIC); Πόσα από το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων; Πότε και γιατί;». Από τα 9,7 τρισ. δολάρια που έχουν δεσμευτεί από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, τα οκτώ τρισ. δολάρια έχουν διοχετευθεί σε δάνεια και εγγυήσεις για τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Το μεγαλύτερο μέρος των 8 τρισ. δολαρίων διήλθαν από κανάλια της Fed και της FDIC, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχείων εκείνων που παρέλαβαν αυτά τα υπέρογκα κρατικά κεφάλαια.

Στα 9,7 τρισ. δολάρια περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές 168 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκαν το 2008, το πακέτο -TARP- των 700 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το Κογκρέσο, και το νέο νομοσχέδιο των 800 δισ. δολαρίων. Τα 9,6 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν σε μια επιταγή των 1.430 δολαρίων για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί του κόσμου, ενώ υπερβαίνει κατά 13 φορές τις δαπάνες των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν. (Bloomberg)

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_14/02/2009_303417

No comments: