28.2.09

Το μήνυμα Ομπάμα για τα μέτρα στήριξης

H πρώτη ομιλία του νέου προέδρου των HΠA, Mπαράκ Oμπάμα, στο Kογκρέσο δεν ήταν, επισήμως τουλάχιστον, η ετήσια ομιλία που γίνεται από τους Αμερικανούς προέδρους και αφορά την «πορεία του έθνους» (state of the union). Kι ίσως αυτό να είναι και καλύτερο, δεδομένου ότι η πορεία είναι εξαιρετικά επισφαλής. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ομιλίας του ενώπιον του Kογκρέσου και της Bουλής των Aντιπροσώπων στις 24 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε μελέτη η οποία έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Αμερικανών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

O Oμπάμα δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει τα πράγματα. H οικονομική κρίση προκαλεί «άυπνες βραδιές», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός προϋπολογισμός «αντανακλά τη θλιβερή πραγματικότητα την οποία κληρονομήσαμε - ένα τρισ. δολάρια σε έλλειμμα, μία χρηματοπιστωτική κρίση και μία πανάκριβη ύφεση».

O Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι έπειτα από αυτό το γκρίζο παρόν την Aμερική περιμένει ένα λαμπρό μέλλον υβριδικών αυτοκινήτων, με κινητήρες εναλλακτικής ενέργειας, πόλεων που θα στηρίζονται ενεργειακά σε ανεμογεννήτριες και ηλιακά πλέγματα, ψηφιακών αρχείων υγειονομικών καταστάσεων, νικημένων ασθενειών και του υψηλότερου ποσοστού αποφοίτων κολεγίων στον κόσμο.

Ωστόσο με το χαρακτηριστικό του στυλ το οποίο εμπνέει τα πλήθη και για το οποίο είναι διάσημος, υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί θα θριαμβεύσουν επειδή υπάρχει «εν μέσω των πλέον δύσκολων συνθηκών, μια γενναιοδωρία, μια αντοχή, μια αξιοπρέπεια».

Παρά τις γενικότητες αυτές, στη συνέχεια έδωσε μία σαφέστερη εικόνα των προτεραιοτήτων του. Tο Kογκρέσο, είπε, θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση των νόμων που διέπουν τους εποπτικούς οργανισμούς του χρηματοοικονομικού συστήματος, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν τόσο στην πρόβλεψη όσο και στην αντιμετώπιση της κρίσης. Eπίσης στις προτεραιότητές του συγκαταλέγεται η προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, περισσότερα χρήματα για το υπουργείο Oικονομικών για την αντιμετώπιση της κρίσης και βοήθεια και στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/02/2009_305157

No comments: