23.2.09

Η Northern Rock επιστρέφει στη στεγαστική πίστη με κρατικά κονδύλια

Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να επενδύσει δισεκατομμύρια στερλίνες στην εθνικοποιημένη, πλέον, Northern Rock προκειμένου η τράπεζα να ξαναρχίσει να παράσχει στεγαστικά δάνεια.
Η κίνηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου, που πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, με σκοπό να ξεπαγώσει η χρηματοπιστωτική αγορά, βοηθώντας την αγορά ακινήτων και ευρύτερα τη βρετανική οικονομία να βγει από την ύφεση.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5% ενώ οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει έως και 20% με τις πιστώσεις να έχουν στερέψει.
«Είναι καλύτερο να δούμε αυτή την προσπάθεια [της ενίσχυσης της Northern Rock] ως μέρος μία σειράς μέτρων που λαμβάνουμε για να ξαναχτίσουμε το τραπεζικό σύστημα» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ.
«Θέλω να εξασφαλίσουμε ότι όταν αρχίσει η ανάκαμψη, τα κονδύλια θα είναι εκεί για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες που θέλουν να αγοράσουν σπίτι» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ελπίζει ότι η Northern Rock θα καλύψει το κενό από την μερική απόσυρση των εγχώριων και διεθνών τραπεζών από τη στεγαστική πίστη.
Εντούτοις, όπως ξεκαθαρίζει η βρετανική κυβέρνηση, η Northern Rock δεν θα επιστρέψει στις επιθετικές πιστωτικές τακτικές του παρελθόντος, οι οποίες ευθύνονται για τη σημερινή κρίση.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: