23.2.09

S&P: Η πιστωτική κρίση ίσως μόλις άρχισε

Η πιστωτική κρίση ίσως βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και περαιτέρω συρρίκνωση του δανεισμού τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές επιπλοκές» στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor΄s, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας MarketWatch.com.

Eνώ οι πολιτικοί διαμαρτύρονται ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν, τα τελευταία στοιχεία για την παροχή πιστώσεων από τις αμερικανικές τράπεζες δεν συνάδουν με την αντίληψη αυτή.

Αυτή η διαφορά ανάμεσα στο τι πιστεύεται και στο τι ισχύει πραγματικά, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι μολονότι η πιστωτική επέκταση ήταν θετική, τουλάχιστον για το 3ο τρίμηνο του 2008, η αύξησή της έγινε με το χαμηλότερο ρυθμό από το 1945, με έναν ρυθμό που πολύ απέχει από το 8% και 10% που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Οι αναλυτές της S&P σημειώνουν ότι οι τράπεζες ανανεώνουν μεν δάνεια που λήγουν αλλά σημειώνεται πολύ μικρή αύξηση σε νέα δάνεια. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η επιβράδυνση στο δανεισμό είναι μόνο η αρχή του προβλήματος και ότι η πραγματική πιστωτική κρίση δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα».

http://www.capital.gr/News.asp?id=681700

No comments: