18.2.09

Η Ελλάδα "φλερτάρει" τους ξένους επενδυτές

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει επίθεση γοητείας για Αμερικανούς και Ασιάτες επενδυτές, καθώς το υψηλό της χρέος δεν φαίνεται να προσελκύει τους Ευρωπαίους επενδυτές.

Η Ελλάδα, η αξιολόγηση της οποίας υποβαθμίστηκε, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το υψηλό της χρέος, υποχρεούται να καταβάλλει σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες των επενδυτών τόσο για την πορεία του χρηματοοικονομικού συστήματος όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Η χώρα σχεδιάζει δημοπρασία ομολόγων 10ετούς διάρκειας, συνολικής αξίας πέντε δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να έχει «απεσταλμένους» σε Ασία και ΗΠΑ πριν από την πραγματοποίηση της δημοπρασίας. Οι αγοραστές ελληνικών ομολόγων είναι είτε Έλληνες είτε επενδυτές κυρίως από την Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, γενικός διευθυντής του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) «αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσέλκυση επενδυτών σε δύσκολες εποχές όπως η τρέχουσα, ως εκ τούτου είναι κατανοητό ότι αναζητούμε επενδυτές και αλλού. Τα spreads με το γερμανικό ομόλογο έχουν ενισχυθεί υψηλότερα απ’ ότι θα έπρεπε. Τα δημοσιονομικά της Ελλάδας δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση».

Αν και οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις δημοπρασίες ομολόγων, τα yields έχουν φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό. Την Τρίτη το spread έφθασε στις 300 μονάδες βάσης, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο –πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers- βρίσκονταν στις 60 μονάδες βάσης.

Και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως Ιταλία και Ισπανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο «επίθεσης γοητείας» σε Αμερικανούς και Ασιάτες επενδυτές, προκειμένου να πωλήσουν ομόλογα. Άλλωστε η έκδοση ομολόγων φέτος στην Ευρώπη αναμένεται ότι θα φθάσει στα 1.000 δισ. δολάρια φέτος, δηλαδή κατά 28% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2008 και ως εκ τούτου οι επενδυτές είναι περισσότερο επιλεκτικοί.

Την περασμένη εβδομάδα δημοπρασία 10ετούς γερμανικού ομολόγου δεν πέτυχε, για δεύτερη φορά, να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς αυτοί προτίμησαν ομόλογα άλλων κρατών της ευρωζώνης με υψηλότερα yields.

Παράλληλα η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης περισσότερων ομολόγων σε δολάρια –πιθανώς και γεν- προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Η τελευταία φορά που εκδόθηκαν ομόλογα σε δολάριο ήταν τον Ιούνιο του 2008. Δεν έχει εκδώσει ομόλογα σε γεν από τον Απρίλιο του 2011 όταν εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα σε γεν, τελευταία φορά, την δεκαετία του ’90.

Οι χώρες της ευρωζώνης προτιμούν να εκδίδουν ομόλογα στο δικό τους νόμισμα, αν και το 2008 Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο φρόντισαν να εκδώσουν ομόλογα και σε δολάριο. Όμως το έπραξαν γιατί ήταν φθηνότερο και όχι για να προσελκύσουν επενδυτές.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

No comments: