16.2.09

Προβόπουλος προς τραπεζίτες: Προχωρήστε σε φιλικές συγχωνεύσεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ των «γάμων» αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν αναφέρεται μόνο στις μικρές αλλά και τις μεγάλες τράπεζες.
Υποστήριξε ότι η δραστηριότητα στην αγορά των Βαλκανίων είναι σήμερα κατακερματισμένη, ενώ αν υπάρξουν συγχωνεύσεις τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.
Τάχθηκε, επίσης, υπέρ των φιλικών συγχωνεύσεων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από αυτά θα επιχειρηθεί να επιλυθούν.
Τόνισε ακόμη ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα «Bad Bank». Και είπε τέλος ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πακέτο των 28 δισ., από το οποίο έχουν κάνει χρήση ιδιαίτερα μικρή μέχρι σήμερα.
Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε επίσης ένα πολυετές σχέδιο για να βγει η οικονομία από την κρίση προτείνει , συστήνοντας τον άμεσο περιορισμό του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω μείωσή του κατά 1% την επόμενη τριετία.
«Αν δεν μειώσουμε το χρέος και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οι αγορές θα συνεχίσουν να μας τιμωρούν με υψηλά spreads», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τη σημερινή παρουσιάση της έκθεση για τη νομισματική πολιτική μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε σε μισθολογικές αυξήσεις ανάλογες με την παραγωγικότητα και το ύψος του πληθωρισμού, σε αναγκαίες αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.
Στην ετήσια έκθεση «Νομισματική Πολιτική 2008 - 2009» η ΤτΕ κάνει λόγο για «αναιμικό» ρυθμό ανάπτυξης ύψους μόλις 0,5% από το 3,1% το 2008. Δεν αποκλείει, ωστόσο, να υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης ακόμη και χαμηλότερα από το 0,5% αν επιδεινωθεί το διεθνές κλίμα.
Εκτίναξη ανεργίας
Παράλληλα βλέπει «εκτίναξη» της ανεργίας φέτος χωρίς όμως να διευκρινίζει το ποσοστό και διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 1,8%.
Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να επιβραδυνθεί, αλλά υπό προϋποθέσεις θα κρατηθεί στο 10%. Η ΤτΕ ζητά, μεταξύ άλλων, εξυγίανση δημόσιου τομέα και αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.
Καθώς η παγκόσμια κρίση επηρεάζει την ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα μείγμα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα για να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος, ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ, που πέρυσι επιβραδύνθηκε στο 3%, το 2009 θα διαμορφωθεί γύρω στο 0,5%".
Η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι υψηλότερη της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 0,2% φέτος, αλλά χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 1,1%.
Η τράπεζα λέει ακόμη ότι ο πληθωρισμός το 2009 θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2009 έναντι 4,2% πέρυσι.
Ο Προβόπουλος υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεσα μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής και περιορισμού των δαπανών.
"Η πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική είναι αναγκαία, όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του αναθεωρημένου και ευέλικτου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και για να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα", διευκρίνισε.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ακόμη: «Πρέπει να περιορίσουμε άμεσα τη φοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί το 20% των συνολικών φορολογικών εσόδων και για την οποία δεν έχουμε κάνει τίποτα τα τελευταία 15 χρόνια».
Σφίχτε το ζωνάρι
"Άμεσος περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω μείωσή του κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να μηδενιστεί το 2012. Η μείωση αυτή είναι εφικτή, εάν συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και κυρίως εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και αύξησης της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών", πρόσθεσε.
Ο Προβόπουλος είπε ακόμα ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2009 λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
"Η επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επηρεάζει την ιδιωτική κατανάλωση, της οποίας ο ρυθμός ανόδου το 2009 θα εμφανίσει περαιτέρω σημαντική επιβράδυνση, τις επενδύσεις σε κατοικίες, που το 2009 θα συνεχίσουν να μειώνονται και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, που το 2009 θα μείνουν σχεδόν στάσιμες", είπε.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόταση μεγάλης μείωσης των δαπανών κατά 30% εν μέσω εκλογικού κύκλου (ευρωεκλογές), ο διοικητής απάντησε: «Στην Ελλάδα έχουμε δημοτικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τις εκλογές όταν είναι να κάνουμε το σωστό».
Πακέτο Τραπεζών
Ο κ. Προβόπουλος διαχώρισε πλήρως τη θέση του από το υπουργείο Οικονομίας σε ό,τι αφορά το πακέτο των 28 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι η ΤτΕ λειτουργεί τεχνικά στο θέμα αυτό και δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για την υλοποίησή του. Γι’ αυτό και με επιστολή του ζητάει να μην ψηφίζει στην τριμελή επιτροπή για την υλοποίηση του πακέτου (στην οποία συμμετέχει ο κ. Προβόπουλος).
Αναφορικά με τη χρήση του πακέτου για τα Βαλκάνια εξήγησε ότι προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά στο σχετικό νόμο ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ποσά αυτά για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τραπεζών στα Βαλκάνια. Και τόνισε στους επικριτές του: «Ας έβλεπαν τι ψήφιζαν».
Για το σχετικό θέμα υποστήριξε ότι οι τράπεζες διαθέτουν την απαραίτητα ρευστότητα ύψους 35 δισ. ευρώ από το σύστημα για να στηρίξουν τη δραστηριότητά τους στα Βαλκάνια, τα οποία χαρακτηριστικά τόνισε «φτάνουν και περισσεύουν».
Επεσήμανε επίσης του κινδύνους που κρύβουν τα Βαλκάνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές στις αγορές των Βαλκανίων και να λάβουν υπόψη τους τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο που απορρέει από αυτές. «Ούτε η ΤτΕ ούτε η κυβέρνηση θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις χώρες αυτές», πρόσθεσε.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12733&pubid=5579103

No comments: