10.2.09

Παρατεταμένη οριακή ανάπτυξη και αποπληθωρισμός

Εκτιμά σε έκθεση της η Citi για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία

Την ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην οποία περιέρχεται η Ελλάδα, σημειώνει έκθεση της Citi, αναμένοντας την είσοδο της χώρας, όπως επίσης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε παρατεταμένη φάση οριακής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού.

Μάλιστα τονίζει ότι οι τρεις χώρες βρίσκονται στο περιθώριο των διεθνών επενδύσεων, με τα ξένα κεφάλαια να μην έρχονται στις οικονομίες αυτές και τη μείωση του πληθωρισμού και τη χαμηλή ανάπτυξη να είναι τα μοναδικά μέσα για να επιτευχθεί κάποια ισορροπία σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλά εξωτερικά χρέη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Citi με τίτλο «More gloom and rate cuts ahead», σε περιόδους ρευστότητας, τα κεφάλαια δεν κατευθύνονται μόνο σε εξασφαλισμένες επενδύσεις αλλά απομακρύνονται και από μη σίγουρες τοποθετήσεις στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσουν «εθνικές» δραστηριότητες.

Αυτός ο διεθνής προστατευτισμός των κεφαλαίων δεν απομακρύνει κεφάλαια μόνο από τις «επικίνδυνες» αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά και από χώρες που έχουν επεκταθεί σε αυτές, όπως είναι και η Ελλάδα.

Στην έκθεση σημειώνεται η ραγδαία πιστωτική εξάπλωση στην Ελλάδα και την Ισπανία τη δεκαετία 1997-2007, σημειώνοντας πως στη μεν δεύτερη τα χρέη των νοικοκυριών έφτασαν από το 50% επί του ΑΕΠ στο 100% ενώ για τη χώρα μας εκτινάχθηκαν από το 10% στο 50% του ΑΕΠ.

Την ίδια δεκαετία το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για την Ελλάδα από 4,7% εκτινάχθηκε στο 14,2% και εκτιμάται ότι αυξήθηκε περαιτέρω το 2008. Επίσης μεταξύ 2001 και 2007 το εξωτερικό χρέος τριπλασιάστηκε ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Οι λόγοι της αστάθειας

Η έκθεση σημειώνει επίσης τους λόγους που προκαλούν μεγάλη αστάθεια στις μεσογειακές οικονομίες που εξετάζει και στους οποίους αποδίδει τους λόγους απομάκρυνσης των διεθνών επενδύσεων.

Πρώτα απ' όλα διαπιστώνει περιορισμένες δυνατότητες για επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις. Σημειώνει δε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Ελλάδα και Ισπανία έχει αυξηθεί τόσο πολύ που έχει πλησιάσει πια πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ και οι δείκτες ανταγωνιστικότητας δεν είναι ελκυστικοί.

Ως δεύτερο λόγο θεωρεί το ρίσκο το οποίο εμπεριέχουν τα ενεργητικά τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια. Πλέον τα χαρτοφυλάκια είναι αρκετά μοχλευμένα και έχουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα έναντι των απευθείας επενδύσεων. Εδώ εντοπίζεται και το σημαντικό κόστος των χωρών αυτών στην αποπληρωμή δανείων κάθε χρόνο που αποτρέπει την εξισορρόπηση και τη μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια.

http://naftemporiki.gr/news/static/09/02/10/1627395.htm

No comments: