Νέα περίοδο λιτότητας με περιορισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξημένη φορολογία, μείωση δαπανών για υγεία, πρόνοια, παιδεία προβλέπει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης. Δοκιμασμένος manager στην θέση του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων μελετά τις οικονομικές εξελίξεις και προβλέπει ότι μετά το καλοκαίρι θα φανεί το πραγματικό μέγεθος της κρίσης. Θεωρεί λανθασμένη κίνηση την αξιοποίηση των 28 δις για την λειτουργία των ελληνικών τραπεζών στα βαλκάνια κα αποκαλύπτει ότι οι έλληνες λόγω των υψηλών spread στον δανεισμό επιβαρύνονται ετησίως με 30 εκατ. ευρώ
Συνέντευξη στον Στέλιο Κράλογλου
- Κύριε Καρτάλη, πιστεύετε ότι η χώρα θα τεθεί σε επιτήρηση; Και τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη;
Τυπικά μπορεί να μην τεθεί. Ουσιαστικά όμως έχει ήδη τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση μέσα από το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Οι βαθμοί ελευθερίας περιορίζονται και απαιτείται νέα λιτότητα που θα επηρεάσει αρνητικά το κοινωνικό κράτος (περιορισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξημένη φορολογία, μείωση δαπανών για υγεία, πρόνοια, παιδεία). Δυστυχώς η διεθνής κρίση βρίσκει την εθνική οικονομία με τεράστιο δημόσιο χρέος και κατά συνέπεια εξαιρετικά ευάλωτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους.
- Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη εθνικού σχεδίου απέναντι στην κρίση και ισχυρίζεται ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ βαθύτερες στην πραγματική οικονομία...
Νομίζω πως ναι. Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο «γρατζουνιές». Μετά το καλοκαίρι θα φανεί το μέγεθος της κρίσης, ανάλογα δηλαδή από την πορεία του τουρισμού και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά και δεν προβλέπω χρεοκοπία της χώρας κυρίως γιατί είμαστε στην ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι η ίδια η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για να ξεπερασθεί και θεωρώ ότι η αγορά πρέπει να δείξει ψυχραιμία ώστε να μην οδηγηθούμε σε απολύσεις εργαζομένων. Με τρομάζει όμως που ακόμα και σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει μία σε βάθος ακτινογραφία των τομέων της οικονομίας που κινδυνεύουν, με γεωγραφική μάλιστα αναφορά. Και δεν μιλώ βέβαια για τους τίτλους, δηλαδή «θα κινδυνεύσει ο τουρισμός ή οι κατασκευές», κ.ά. Αυτά εύκολα διαπιστώνονται, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός. Εννοώ την ουσία. Για παράδειγμα στον κλάδο της βιομηχανίας ποιοι είναι οι κλάδοι που πλήττονται από ακυρώσεις παραγγελιών (π.χ. μέταλλο, τσιμέντο, χημικά) ή από άλλες συναφείς εξελίξεις και σε ποιες ειδικότερα περιοχές της χώρας φιλοξενούνται οι σχετικές μονάδες. Μόνο έτσι μπορεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
- H ρευστότητα των 28 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στην αγορά ή θα παραμείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών;
Κυρίως το δεύτερο. Αν ο στόχος ήταν η διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά, το σχέδιο ενίσχυσης θα έπρεπε να προέβλεπε αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και αύξηση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών μέσα από τη μείωση της φορολογίας.
- Αυτό το σχέδιο μπορεί να βοηθήσει το δανεισμό της χώρας που επιβαρύνεται με υψηλό spread;
Το σχέδιο μάλλον όχι. Αυτά που είναι καθοριστικά είναι το υψηλό δημόσιο χρέος και το ελλειμματικό ισοζύγιο πληρωμών. Η Κυβέρνηση επενδύει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό με αποτέλεσμα το κόστος του χρήματος να είναι υψηλό και η αναξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας να οδηγεί σε επιβαρυμένα επιτόκια. Πρόσφατα το επιτόκιο για τα έντοκα γραμμάτια 12μηνου διαμορφώθηκε στο 2,6% και η Κυβέρνηση πανηγύρισε για την υπερκάλυψη. Όμως η αλήθεια είναι ότι την προηγούμενη ημέρα Ιταλία και Γαλλία διέθεσαν έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο περίπου 1,5%. Η διαφορά στα επιτόκια φαίνεται μικρή αλλά στην πράξη και για διάστημα 12μηνου αντιστοιχεί σε επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών κατά 30 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια οι πανηγυρισμοί κόστισαν 30 εκατ. ευρώ.
- Συμμερίζεστε τη διάχυτη ανησυχία ότι λόγω της διεθνούς κρίσης τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα θα ενταθούν και λόγω της δραστηριότητας τους στην περιοχή των Βαλκανίων;
Η κριτική στη «λευκή επιταγή» της Κυβέρνησης προς τις τράπεζες περιλαμβάνει και αυτό που ρωτάτε. Η ενίσχυση δηλαδή να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για τις τράπεζες. Οι δικλείδες ασφαλείας είναι αναγκαίες και είναι λάθος οι τράπεζες να αναμένουν το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ για να στηρίξουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, τη στιγμή μάλιστα που διαθέτουν αποθεματικά από τις κερδοφορίες τους τα τελευταία έτη.
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=22&id=677943&expand=1
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment