Η Ελλάδα ενδεχομένως να είχε χρεοκοπήσει ήδη αν δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης. Αυτό εκτίμησε η κυρία Μιράντα Ξαφά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΙΟΒΕ και το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα την «Αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα».
Συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Ουγγαρία, η οποία κατέφυγε στον διεθνή οργανισμό για τη χρηματοδότηση πριν από 2,5 μήνες, η κ. Ξαφά επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος και σχεδόν διπλάσιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από την Ουγγαρία. «Αυτό που σώζει την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Ξαφά, «είναι η Ευρωζώνη. Χωρίς αυτήν θα ήταν δύσκολη η αναχρηματοδότηση του χρέους και ο νέος δανεισμός».
Ενώ εκτίμησε ότι τα μέτρα μακροοικονομικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομής και τα χαμηλά επιτόκια, ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην άσκηση αντικυκλικής πολιτικής λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους. Η κ. Ξαφά χαρακτήρισε τις παρούσες συνθήκες τις πλέον αντίξοες που θα μπορούσε να αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς μάλιστα σε αυτές προστίθενται οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις από την έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης.
Κατά τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λ. Τσούκαλης, αναδείχθηκε η ανάγκη υλοποίησης ενός τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων όχι μόνον ως αντίδοτο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αυτό θα πρέπει να βασιστεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, στο πλαίσιο όμως της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε πως η παγκόσμια κρίση «έφερε με ένταση στην επιφάνεια τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας», καθώς όπως τόνισε ειδικά στην Ελλάδα «εκσυγχρονιζόμαστε με διστακτικά, αν όχι και απρόθυμα βήματα. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι παραδοσιακές εκκλήσεις στο κράτος δεν μπορούν να λειτουργήσουν, διότι στην Ελλάδα το κράτος είναι ο αδύναμος κρίκος, αλλά σημείωσε ότι η κρίση «προσφέρεται ως έναυσμα για να προχωρήσουμε τολμηρά και αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις που χρόνια τώρα αποφεύγουμε να υλοποιήσουμε». Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Δασκαλόπουλο, για τον σκοπό αυτό χρειάζεται κοινή προσπάθεια και συναίνεση.
Ευεργετική εκτίμησε ότι αποδεικνύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γ. Στουρνάρας, καθώς χώρες που είναι εκτός υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης (υποτιμήσεις νομισμάτων, μείωση του ρυθμού ανάπτυξης) με ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε ότι διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων δανεισμού καταδεικνύει τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη δράση κερδοσκόπων στην παράγωγο αγορά ασφαλιστηρίων συμβολαίων χρέους, κινδύνους από τους οποίους η Ευρωζώνη δεν προσφέρει άσυλο.
Οι αδυναμίες
Ο διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών Ζαν Πιζανί - Φερί εκτίμησε ότι στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, η κρίση εκθέτει τις αδυναμίες του συστήματος. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, εντοπίζει τις αδυναμίες στο σύστημα διακυβέρνησης, τα προβλήματα του μηχανισμού ελέγχου της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και την έλλειψη πρόβλεψης για τη διαχείριση κρίσεων. Παράλληλα, επισήμανε το εκκολαπτόμενο χάσμα εντός της Ε.Ε., μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και των νέων μελών και επισήμανε την ανάγκη αλληλεγγύης προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση αλλά και από τις πολιτικές στήριξης των παλαιών κρατών-μελών προς τις οικονομίες τους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_10/02/2009_302741
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment