14.2.09

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ..ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!

Στα χέρια των Αράβων η σωτηρία της Δύσης
Αφού δεν κατάφερε η Ανατολή να σώσει τη Δύση στην πιστωτική κρίση, οι ελπίδες στρέφονται τώρα στον αραβικό κόσμο. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο «έτρεξε» οικονομετρικά υποδείγματα και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Αν ενισχυθούν κατανάλωση και επενδύσεις στις αραβικές χώρες, και κυρίως στις πετρελαιοπαραγωγές, τότε η ζήτηση που θα προκύψει μπορεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε ο διευθυντής του ΔΝΤ για θέματα Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, Μασούντ Αχμέντ, στο Ντουμπάι, την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ-Στρος Καν, παρουσίαζε εκείνες τις μέρες στη Μαλαισία τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης: Η κρίση είναι χειρότερη από ό, τι αναμενόταν και προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση. Γι' αυτό θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες - ακόμα και πέρα από τις «συνηθισμένες».

Γιατί ο Ινδός μπορεί να βγάλει από τη σημερινή κρίση τον Αμερικανό

Ισως ο φθηνότερος και ασφαλέστερος τρόπος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να είναι εκείνος που προτείνει ένας Ινδός με μυαλό: η μετανάστευση…

«Το μόνο που χρειάζεστε είναι να δώσετε βίζα σε δύο εκατομμύρια Ινδούς, Κινέζους και Κορεάτες», υποστηρίζει ο Σεχάρ Γκούπτα, εκδότης της εφημερίδας The Indian Express. «Θα αγοράσουμε όλα τα σπίτια που αποκτήθηκαν με subprime δάνειο. Θα εργαζόμαστε 18 ώρες την ημέρα για να τα εξοφλήσουμε. Θα βελτιώσουμε αμέσως τον δείκτη αποταμίευσής σας – καμία ινδική τράπεζα σήμερα δεν έχει επισφαλή δάνεια πάνω από 2%, γιατί στη χώρα μας η μη πληρωμή του στεγαστικού δανείου θεωρείται ντροπή. Και θα ιδρύσουμε νέες εταιρείες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για μας, αλλά και για πολλούς Αμερικανούς».

Παρότι προφανώς αστειευόταν, ο ίδιος και αρκετοί άλλοι Ινδοί επιχειρηματίες με τους οποίους συνομίλησα προσπάθησαν απλώς να τονίσουν ότι ενίοτε οι μη Αμερικανοί αποδίδουν καλύτερα: «Αγαπητή Αμερική, θυμήσου πώς έφτασες να γίνεις η πλουσιότερη χώρα στην ιστορία. Οχι με προστατευτισμό, κρατικές τράπεζες και φόβο για το ελεύθερο εμπόριο. Οχι, η συνταγή ήταν πολύ απλή: χτίζεις αυτή την πραγματικά ευέλικτη, ανοιχτή οικονομία, δείχνεις ανοχή στη δημιουργική καταστροφή ώστε το νεκρό κεφάλαιο να μετουσιωθεί άμεσα σε καλύτερες ιδέες και εταιρείες, προσλαμβάνεις έξυπνους και δραστήριους μετανάστες από κάθε γωνιά της γης και περιμένεις».

Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει τις χειρότερες τάσεις προστατευτισμού στο Κογκρέσο εκτός του πακέτου στήριξης. Ομως, στις 6 Φεβρουαρίου, η Γερουσία υπερψήφισε την απαγόρευση, σε τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που λαμβάνουν οικονομική στήριξη με χρήματα φορολογουμένων, να προσλαμβάνουν μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης με προσωρινές άδειες εργασίας. Κακό σημάδι. Σε εποχή κατά την οποία η προσέλκυση πρώτης τάξεως προσωπικού από όλο τον κόσμο είναι το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει μια κοινωνία της γνώσης, γιατί να τοποθετούμε τέτοιους φραγμούς; Είναι ανοησία. «Αυτό θα είναι ό, τι καλύτερο για την Ινδία και ό, τι χειρότερο για τους Αμερικανούς», υποστηρίζει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ινδικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Infosys. «Γιατί, έτσι, οι Ινδοί θα υποχρεωθούν να καινοτομήσουν στην πατρίδα τους».

Αν υπάρχει κάτι σίγουρο, είναι ότι μπορεί ο προστατευτισμός να μην ευθύνεται για τη Μεγάλη Υφεση, σαφώς όμως βοήθησε να γίνει «Μεγάλη». Από το 1929 έως το 1934, το παγκόσμιο εμπόριο βυθίστηκε περισσότερο από 60% – με τις γνωστές συνέπειες για όλους. Ζούμε σε εποχή υψηλής τεχνολογίας, όπου κάθε μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερη γνώση διαθέτεις ως εργαζόμενος και όσο περισσότερους εργαζόμενους με γνώση διαθέτεις ως οικονομία, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα εισοδήματά σου.

Επομένως, βασική αρχή του όποιου μέτρου στήριξης θα πρέπει να είναι η παρότρυνση σε οτιδήποτε μας καθιστά εξυπνότερους και προσελκύει περισσότερους έξυπνους ανθρώπους κοντά μας. Ετσι δημιουργούνται καλές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με μελέτες, περισσότερες από το ήμισυ των εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ που ιδρύθηκαν την τελευταία δεκαετία είχαν ως ιδρυτές μετανάστες. Οι εν λόγω εταιρείες υψηλής τεχνολογίας απασχολούσαν 450.000 εργαζόμενους και είχαν πωλήσεις 52 δισ. δολαρίων το 2005. Δεν θέλουμε να εξέλθουμε της σημερινής κρίσης μόνο με πληθωρισμό, ένα βουνό χρέους και θέσεις εργασίας για ανειδίκευτους. Θέλουμε –πρέπει– να εξέλθουμε με νέες Intel, Google, Microsoft και Apple. Θα μου άρεσε πολύ να δω το πακέτο στήριξης να περιλαμβάνει μια χρηματοδοτούμενη από το κράτος τράπεζα καινοτόμων κεφαλαίων, που θα βοηθά όλες τις νέες εταιρείες οι οποίες σαφώς δεν μπορούν να υπάρξουν σήμερα λόγω έλλειψης ρευστότητας από τις παραδοσιακές πηγές δανεισμού. Σε πρόσφατο άρθρο του, το περιοδικό Newsweek ξεκινούσε ως εξής: «Μπορεί η Σίλικον Βάλεϊ να γίνει νέο Ντιτρόιτ;» Ναι, μπορεί. Οταν διατίθενται στην αγορά τα καλύτερα μυαλά στον κόσμο, δεν τα αποκλείεις. Ανοίγεις διάπλατα τις πόρτες σου

No comments: