12.2.09

*Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει η Fitch

Κοντά στο μηδέν βλέπει την ελληνική ανάπτυξη για το 2009 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Πρόκειται για μία βαρύνουσα πρόβλεψη καθώς ενδεχομένως θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με δεδομένο ότι τον περασμένο μήνα η Standard & Poor's βάσισε την απόφασή της για υποβάθμιση της χώρας στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 0,5%. Αντίστοιχα, υψηλότερη είναι η πρόβλεψη του διεθνούς οίκου για το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς εκτιμά ότι μόνο με περαιτέρω μείωση των δαπανών η αύξηση της φορολογίας μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3,7%. Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό, με δεδομένη την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση «εξαγόρασε» τους αγρότες προκειμένου να ανοίξει τους δρόμους, μία εξέλιξη την οποία ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει πολύ αποθαρρυντική.
Οπως δηλώνει στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch Ratings για την Ελλάδα, Κρις Πράις, «πιστεύω ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Θεωρώ ότι είναι πιο ρεαλιστική η εκτίμηση της Ε.Ε. για ανάπτυξη 0,2%. Εκτιμώ ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντά στο μηδέν». Το δημοσιονομικό έλλειμμα επίσης αναμένεται να είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Πράις, «αν δεν ληφθούν επιπλέον αντισταθμιστικά μέτρα, είτε για τη μείωση των δημοσίων δαπανών είτε για την αύξηση της φορολογίας, η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα είναι μεγαλύτερη από το 3,7% του ΑΕΠ» - ποσοστό που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο ίδιος εκφράζει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης, πόσω μάλλον που και στο παρελθόν οι επιδόσεις του έχουν παρουσιάσει υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Fitch «είναι αμφίβολο αν τα έσοδα από κάποιους φόρους θα αυξηθούν τόσο γρήγορα όσο προβλέπεται στον προϋπολογισμό». Στις δικές της εκτιμήσεις, με βάση τις οποίες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η S&P προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα είναι υψηλότερο από το 4% του ΑΕΠ.
Η Fitch εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει γύρω στο 97%-98% τα επόμενα δύο χρόνια - εκτίμηση που μοιράζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως ωστόσο προειδοποιεί ο κ. Πράις, αυτό «θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει πάνω από το 100% του ΑΕΠ». Αν και σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που βλέπει το δημόσιο χρέος της να εκτοξεύεται» λόγω της κρίσης, ωστόσο προσθέτει ότι η χώρα «ξεκινά από πολύ υψηλά επίπεδα» και προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους».
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης αναμένεται να εκτοξεύσει το ποσοστό ανεργίας στο 9% το 2009 από 7,5% το περασμένο έτος, όπου αναμένεται να παραμείνει και το 2010. Αντίθετα, ο πληθωρισμός που μέχρι πρότινος κάλπαζε με ρυθμό άνω του 4% προβλέπεται να υποχωρήσει, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 2,5%.
Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Πράις εκτιμά ότι η απόφαση του ανασχηματισμού ήταν «κυρίως διακοσμητική», εκτίμηση που βασίζει στην παρατήρηση ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας ήταν στέλεχος και του απερχόμενου οικονομικού επιτελείου. Οπως προσθέτει πάντως ο αναλυτής «σε κάθε περίπτωση, οι παλαιές πολιτικές πήγαν μέχρι εκεί που πήγαν, δεν ωφελεί μία κυβέρνηση όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, με οριακή πλειοψηφία, να επιχειρεί να κερδίσει σε δημοφιλία, όταν μάλιστα οι περιστάσεις απαιτούν τη λήψη δύσκολων μέτρων». Αντίθετα, θεωρεί ότι, όπως οι προκάτοχοί της, εμφανίζεται «ανίκανη ή απρόθυμη» να αναλάβει τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται, τα οποία εκτιμά ότι «μπορεί να μην είναι δημοφιλή, αλλά θα μπορούσαν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δηλώνει «πολύ αποθαρρυμένος» από την επιλογή της κυβέρνησης να «εξαγοράσει», όπως λέει χαρακτηριστικά, τους αγρότες με 500 εκατ. ευρώ, ένα «ακριβό τίμημα» για τον τερματισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_12/02/2009_303042

No comments: