4.10.10

Ένας χρόνος χασούρα στο Χ.Α. – Που ήταν το Χ.Α. και που έφτασε…

Σε περίπου μία εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκε η αγορά μετά την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από την Morgan Stanley, τον Μάιο του 2001. Μέχρι τότε, ιστορικά, είχαμε δει και τις 6.400 μονάδες. Από τον Μάιο εκείνο κι έπειτα, τα υψηλότερα επίπεδα που είχε δει η αγορά δεν ήταν άλλα από τις 2.900 μονάδες και να φανταστεί κανείς, ότι στο μεσοδιάστημα είχαμε μπει στην ΟΝΕ, είχαμε κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες και τρεις φορές είχαν αλλάξει κυβερνήσεις.

Το ενδιαφέρον εστιαζόταν μεμονωμένα σε μετοχές, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά  την έλευση της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου, άρχισαν τα προβλήματα, όχι μόνο για την αγορά, αλλά για την ίδια την οικονομία. Ο γενικός δείκτης χάνει περίπου 50% από πέρσι και περίπου 32% από την αρχή του χρόνου.
Η κατάσταση στην αγορά είναι πλέον αποπνικτική. Η ρευστότητα είναι πλέον είδος πολυτελείας, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις ευκαιρίες. Και μεγαλύτερη ευκαιρία από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, δεν υπάρχει. Η αύξηση αυτή πραγματοποιείται στη λογιστική αξία της τράπεζας, δηλαδή τα 5,2 ευρώ. «Που σημαίνει, ότι την Εθνική σε αυτή την τιμή, μάλλον δεν θα την ξαναδούμε σε αυτή τη ζωή», συνηθίζουν να λένε, όχι μόνο χρηματιστές, αλλά και πηγές προσκείμενες στους διοικούντες την Εθνική.
Το δωδεκάμηνο που πέρασε, τις μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος. Σα να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν μετοχές – βαρίδια άλλοτε για την αγορά, όπως ο ΟΤΕ, που πλέον διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά, στην περιοχή των 5,30 ευρώ, αγγίζοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά και τα χαμηλά, των χαμηλών, τα 5,16ευρώ! Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 73%, η Marfin Investment Group κατά 71,2%, η Εθνική κατά 68,7%, η Eurobank κατά 65,4%, όπως και η Alpha Bank, η ΑΤΕ κατά 57,4%, η Ελλάκτωρ κατά 56,2%, MPB κατά 55,8%, Jumbo κατά 46,9%, Τιτάν κατά 44,6%, ΟΠΑΠ 37,6%, Motor Oil 37,5%, Μυτιληναίος 33,9%, ΕΛΠΕ 31,9%, Κύπρου 31%, Βιοχάλκο 29,1%, ΔΕΗ 25,9% και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά 22,9%.
Στον δε Mid Cap, οι απώλειες ξεπερνούν το 81%, με αιχμή τη Geniki Bank και ακολούθως τη Μηχανική κατά 75,8%, ΔΟΛ 71,3%, Ιντρακόμ 70,1%, J&P Αβαξ κατά 68,5%, Alapis 67,6%. Από τον Mid Cap, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μετοχή που να έχει θετικό πρόσημο από πέρσι, ενώ στον 20άρη υπάρχει μία κι αυτή είναι της Coca Cola, που ενισχύεται περίπου κατά 16,5%.
Μέσα σε ένα χρόνο, στο μεταξύ, η υψηλή φορολογία, τα υψηλό κόστος διατήρησης μιας μετοχής στο ταμπλό, η απαξίωση, η κρίση και η έλλειψη ενδιαφέροντος, οδηγούν τη μία μετοχή μετά την άλλη να παίρνει την άγουσα από το Χ.Α. Κι αυτό γίνεται, είτε μέσω δημοσίων προτάσεων (π.χ. η Vivartia έκανε σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή) είτε μέσω συγχωνεύσεων (τελευταίως της Crown Hellas με τη Lomond και προσφάτως της Folli Follie, με τα ΚΑΕ και την Elmec Sport).
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα και εντός του 2010 διαγράφτηκαν από το ΧΑ λόγω δημόσιας πρότασης τρεις εταιρείες- Ιμάκο, Rainbow και Λυμπέρης. Ακολούθησαν Μπενρουμπής, Βασιλόπουλος και Αγροτική Ασφαλιστική (υπάρχει σχετικό αίτημα προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς). Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια πρόταση της Fashion Box και της Informer. Το 2009 αποχώρησαν τέσσερις εταιρείες (Πειραιώς Leasing, Ρόκας, Γρηγόρης και Multirama), το 2008 το ΧΑ διέγραψε έξι (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνιική Ασφαλιστική), το 2007 έξι εταιρείες (Νotos, Alpha Leasing, Φοίνιξ-Metrolife, Hyatt, Δέλτα Παγωτού και Γερμανός) και το 2005 μία (Κωτσόβολος). Εφέτος μέχρι στιγμής έχουν διατυπωθεί τέσσερις δημόσιες προτάσεις και μόνο η Alfa Wood που έχει υποβάλει δημόσια πρόταση για τη Σέλμαν έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί η μετοχή από το ΧΑ.
Υπάρχει φως;
Στελέχη της Eurobank Εquities μιλώντας στo «R», εντοπίζουν την ανάκαμψη ή την… ανάσταση στους τελευταίους μήνες του 2011 Την... ανάσταση στο Χ.Α. όμως, «βλέπει» πιο νωρίς η χρηματιστηριακή εταιρεία κι αυτό διότι το Χρηματιστήριο ως θεσμός αποτελεί ταυτόχρονα μηχανισμό προεξόφλησης των οικονομικών εξελίξεων, που σημαίνει ότι θα πάρει τα «μηνύματα» εννέα με έξι μήνες νωρίτερα.
Δηλαδή, από τη στιγμή που ανακοινωθούν επισήμως τα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση ότι δηλαδή, η μείωση του ελλείμματος κινείται εντός στόχων και ταυτόχρονα έχουν προωθηθεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αυτή της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, οι ξένοι θα πάρουν το «μήνυμα» ότι η Ελλάδα -για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της- δεν «κοροϊδεύει» δανειστές και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα αρχίσουν τις εισροές, προεξοφλώντας κατά κάποιο τρόπο την επιστροφή στην ανάκαμψη.
Η άποψη αυτή έρχεται να «δέσει» με τις off the record απόψεις πηγών προσκείμενων στο οικονομικό επιτελείο ότι το επόμενο τετράμηνο είναι και το πιο δύσκολα. Αφού εκτός από τα μέτρα, θα δοκιμαστεί ταυτόχρονα η κοινωνική συνοχή, άρα και η αποδοχή των μέτρων. Και όπως έχει πει προς στις «Α» κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει κάθε μέρα»…

reporter

No comments: