25.10.10

Η μάχη της Κρήτης για έργα ΑΠΕ ύψους 4 δισ. ευρώ

Η Κρήτη αναδεικνύεται σε επίκεντρο των νέων στρατηγικών επενδύσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δρομολογούνται σε τροχιά υλοποίησης δύο μεγάλες επενδύσεις, συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το αιολικό σύστημα-μαμούθ, ισχύος 1.000 ΜW του ομίλου Κοπελούζου, που εγκρίθηκε η αδειοδότησή του από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ ακολουθεί σε απόσταση... αναπνοής το δεύτερο σχέδιομαμούθ, και αυτό ισχύος 1.000 MW, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που προγραμματίζεται να αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το μέγεθος των δύο αυτών επενδύσεων γίνεται καλύτερα αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη ότι με βάση το νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που αίρει τις στρεβλώσεις και τα εμπόδια γρήγορων αδειοδοτήσεων, το τελευταίο εξάμηνο η ΡΑΕ αδειοδότησε 3.400 MW ΑΠΕ, το οποίο αποτελεί το ένα τρίτο των αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ της προηγούμενης 15ετίας. Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση των σχεδίων που αδειοδοτούνται -συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων από όμιλο Κοπελούζο και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- συνδέεται με σωρεία άλλων εγκρίσεων καθώς και με την εξεύρεση κεφαλαίων.

Επενδύσεις

Το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου Κοπελούζου προβλέπει την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη και διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το καλώδιο αυτό θα καταλήξει στην Πελοπόννησο και από εκεί η ενέργεια θα μεταφερθεί στην κεντρική Ελλάδα. Σε παράλληλη τροχιά κινείται και το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με σημαντικές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην Κρήτη και διασύνδεση για τη μεταφορά ενέργειας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος Κοπελούζου, ότι παράλληλα έχει έρθει σε συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός κολοσσιαίου έργου ΑΠΕ, με επίκεντρο και πάλι την Κρήτη. Πρόκειται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 3.000 μεγαβάτ στο Σουέζ, προς εκμετάλλευση των μουσώνων της περιοχής, οι οποίες θα συνδεθούν μέσω γραμμών μεταφοράς και υποβρύχιου καλωδίου με τη μεγαλόνησο, σε μια φιλόδοξη επένδυση που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με τις δύο μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στην Κρήτη αρμόδιες πηγές από επιχειρηματικούς κύκλους της ενέργειας αναφέρουν στην «Ι» ότι αυτά είναι έργα μακράς πνοής, που θα αναπτυχθούν στο σύνολό τους σε βάθος χρόνου δεκαετίας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στα έργα αυτά είναι ανοιχτά να αντιμετωπιστούν προβλήματα χρηματοδότησής τους σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά θέματα στην πορεία υλοποίησής τους, με αιχμή τις χωροθετήσεις, τις περιβαλλοντικές και άλλες αδειοδοτήσεις και στην περίπτωση της Κρήτης το ανοιχτό θέμα της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο αυτές μεγάλες επενδύσεις μπορούν να συνυπάρξουν στην Κρήτη. Ταυτοχρόνως όμως επισημαίνουν ότι είναι μονόδρομος για τους δύο ομίλους να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να λύσουν με ενιαίο τρόπο το θέμα πώς θα γίνεται η έγχυση ενέργειας 2000 MW στο δίκτυο, δηλαδή να αντιμετωπίσουν για λόγους οικονομίας και βιωσιμότητας των προγραμμάτων τους το θέμα της διασύνδεσης, σε συνδυασμό με τους προγραμματισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της ΡΑΕ και της ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης σημειώνουν ότι στο στάδιο των μελετών είναι αναμενόμενο οι δύο όμιλοι να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν πολλά θέματα πιθανών επικαλύψεων των δύο σχεδίων.

Καινούργια Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2011-2015

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι προωθούνται μέχρι το 2020 επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ. Επίσης ότι τη νέα χρονιά θα εκπονηθεί καινούργια ΜΑΣΜ (Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς) για την περίοδο 2011-2015, με επενδύσεις σε δίκτυα και διασυνδέσεις που εκτιμώνται σε επιπλέον 4-5 δισεκατομμύρια, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως ποσοστό 40% το 2020 από 13% που είναι σήμερα και παράλληλα τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι συστήνεται νέα υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ για την εξυπηρέτηση των επενδυτών για έργα ΑΠΕ.

Στην Υπηρεσία θα λειτουργεί help desk για την ενημέρωση και πληροφόρηση των επενδυτών για το θεσμικό, νομοθετικό, φορολογικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο των επενδύσεων ΑΠΕ, ενώ θα τηρείται και ηλεκτρονικό μητρώο αδειών για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έτσι ώστε να διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων για την ταχεία αδειοδότησή τους και να καταγράφεται με συστηματικό τρόπο η συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή. Η Υπηρεσία επιδιώκεται να προσφέρει υπηρεσίες «μιας στάσης» για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ σε όσους επενδυτές το επιθυμούν.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=88379

No comments: