7.10.10

Η Κομισιόν υπέρ της επιβολής τραπεζικού φόρου

Υπέρ της επιβολής του τραπεζικού φόρου στις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου τάσσεται η Κομισιόν, εκτιμώντας πως τα προσδοκώμενα έσοδα για τις εθνικές κυβερνήσεις μπορεί να αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων (Financial Activities Tax) τονίζοντας ότι οι τράπεζες «είναι υπο-φορολογημένες» και πως θα πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η εφαρμογή του Φόρου Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων είναι καλύτερη δυνατή επιλογή» αναφέρεται συγκεκριμένα. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ του φόρου επί των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων (FAT) και όχι επί των συναλλαγών (FTT) που πρότεινε η Γερμανία, η οποία θα είχε εφαρμογή σε κάθε κεφαλαιακή κίνηση και θα ήταν ανέφικτη χωρίς την ύπαρξη διεθνούς συμφωνίας.

Όπως δηλώνει και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα φορολογίας Algirdas Semeta: «Πιστεύω ότι οι προτάσεις που παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν είναι οι σωστές για να εξασφαλιστεί η δίκαιη συνεισφορά του χρηματοοικονομικού κλάδου στις πιο απαιτητικές ευρωπαϊκές και τις διεθνείς προκλήσεις». 

Βάσει των όσων παρουσίασε ο κ. Semeta, εάν ο φόρος εφαρμοστεί στις συνολικές δραστηριότητες και τα κέρδη του χρηματοοικονομικού κλάδου και με φορολογικό συντελεστή στο 5%, τότε τα έσοδα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ..

Η πρόταση της Κομισιόν, αν και δεν είναι δεσμευτική, εκτιμάται ότι θα τεθεί επί τάπητος τόσο στην συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 19 Οκτωβρίου, όσο και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 29-29 Οκτωβρίου. 


http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/607202/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: