29.10.10

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται από την ΕΚΤ

Οι ελληνικές, οι ιρλανδικές και οι ισπανικές τράπεζες δεν ακολουθούν τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους στην απεξάρτηση από την έκτακτη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από αυτές τις τρεις χώρες απορρόφησαν το 61% των δανείων που παρείχε η ΕΚΤ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, τα δάνεια που απορρόφησαν Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία αντιστοιχούσαν στο 51% της ρευστότητας που χορήγησε η ΕΚΤ.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν την χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ στα 514,1 δισ. ευρώ «που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008», σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΚΤ.

«Τα ομόλογα όλων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα διαπραγματεύονται σαν να ήταν χαρακτηρισμένα ως τίτλοι junk, όπως και τα ομόλογα του ενός τρίτου των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και καταλήγει στο ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες των εν λόγω χωρών στην άντληση κεφαλαίων, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τα προγράμματα στήριξης.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/610733/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: