25.10.10

Πισσαρίδης: Περιττός κίνδυνος οι περικοπές στην Βρετανία

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οζμπορν θέτει σε περιττό κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη με τις δραστικές περικοπές δαπανών που εξήγγειλε, προειδοποιεί ο βραβευθείς με το Νομπέλ Οικονομίας 2010 Βρετανός κυπριακής καταγωγής Χριστόφορος Πισσαρίδης με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Sunday Mirror.
Ο οικονομολόγος λέει ότι ο Οζμπορν υπερέβαλε τους κινδύνους για μία ελληνικού τύπου κρίση χρέους στη Βρετανία, για να εισαγάγει τις δραστικότερες εδώ και δεκαετίες περικοπές δημοσίων δαπανών στο δημοσιονομικό του πρόγραμμα που ανακοίνωσε την Τετάρτη.
«Η ανεργία είναι υψηλή και οι διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης λίγες». Με τα μέτρα που ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε «η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί», προειδοποιεί ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να έχει εξαγγείλει ένα σαφές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναβάλλοντας τις περισσότερες από τις περικοπές μέχρι η ανάκαμψη να καταστεί λιγότερο εύθραυστη. «Ο κίνδυνος κρίσης δανεισμού θα ήταν ελάχιστος», είπε.
«Συνολικά, ο υπουργός Οικονομικών θέτει την οικονομία σε περιττούς κινδύνους εξαιτίας του φόβου του για κρίση δανεισμού, που δεν φαίνεται δικαιολογημένος», προσθέτει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Ο Τζορτζ Οζμπορν δήλωσε ότι η εξοικονόμηση 81 δισεκατομμυρίων στερλινών είναι απαραίτητη για την αποφυγή μία κρίσης ελληνικού τύπου, όπου η εμπιστοσύνη των επενδυτών κατέρρευσε και το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύθηκε.
Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι οι περικοπές είναι υπερβολικά δραστικές. Ο κυβερνών συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελεύθερων προσπάθησε να αμβλύνει την κριτική προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η κατανομή των περικοπών είναι δίκαιη, με τους πλουσιότερους να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ICM για τη Sunday's News of the World, το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι άδικα, έναντι του 42 % που τα θεωρεί δίκαια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ComPres για τον Independent, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί άδικα τα οικονομικά μέτρα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: