7.10.10

Κροατία: Στο «σφυρί» κρατική γη

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει νέες πηγές δημοσίων εσόδων η Κροατία σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση ή την εκμίσθωση οικοδομήσιμης γης, συνολικού εμβαδού 28 εκατ. τ.μ., ανακοίνωσε ο διευθυντής του κρατικού ταμείου ιδιοκτησίας, κ. Βέντραν Ντούβνιακ. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις γης (αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ) είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των παράκτιων περιοχών (οι οποίες μετατρέπονται σε ολοένα και πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους αλλοδαπούς τουρίστες).
«Ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο της λήψης των αποφάσεων αναφορικά με το ποιες εκτάσεις θα διατεθούν προς πώληση και ποιες προς μίσθωση με δικαίωμα οικοδόμησης», ανέφερε ο κ. Ντούβνιακ, προσθέτοντας πως η σχετική διαδικασία της δημόσιας προσφοράς (στην έναρξη της οποίας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα ελάχιστα επίπεδα των αντίστοιχων τιμών) αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Είναι έτοιμα τα έγγραφα για την πρώτη ομάδα των 30 εκτάσεων, συνολικής έκτασης 110 χιλ. τ.μ. περίπου και εκτιμούμενης αξίας ύψους 42 εκατ. HRK» (7,5 εκατ. δολ. περίπου), δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούβνιακ.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο δήμος του Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πώληση 30 διαμερισμάτων (από το σύνολο των 2 χιλ. περίπου που διαθέτει) προκειμένου να στηρίξει τα έσοδά του. Με επίπεδα τιμών που θα κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ ανά τ.μ. ο δήμος ευελπιστεί να συγκεντρώσει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 2,75 εκατ. HRK.
Balkan Markets Daily

_____________________________________ 

μερικοί χονδροειδεστάτοι υπολογισμοί:
110χιλ τμ -> $7,5 εκ.
28,000 χιλ. τμ -> περί τα $2δισ

βλέπει κάποιος ότι το πραγματικό new paradigm δεν είναι η (μικρή) Ελλάς...
 

No comments: