7.10.10

Τρισέ: Με ήπιους ρυθμούς η ανάκαμψη

Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με ήπιους ρυθμούς, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
«Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί με ήπιους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο αυτής της χρονιάς, με την τάση να παραμένει θετική», τόνισε.
Εκτίμησε εξάλλου ότι οι χρηματαγορές εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης. Όπως εξήγησε ο κ. Τρισέ, η απόφαση των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα να δανειστούν λιγότερα κεφάλαια από την ΕΚΤ δείχνει ότι οι χρηματαγορές αρχίζουν να λειτουργούν πιο φυσιολογικά.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ελεγχόμενες και ανέφερε ότι τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν στο «κατάλληλο επίπεδο».
Νωρίτερα, τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισαν να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος, ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι η «υπερβολική αστάθεια» στις ισοτιμίες επιδρά αρνητικά στην οικονομική σταθερότητα. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη άνοδο του ευρώ, επανέλαβε πως ασπάζεται την άποψη των αμερικανών αξιωματούχων, ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
«Μπορώ μόνο να πω ότι, περισσότερο παρά ποτέ σήμερα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας», ανέφερε.
Στον απόηχο των σχολίων του το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε πάνω από τα 1,40 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες.
Ο κ. Τρισέ επανέλαβε επίσης ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης. «Έχουμε νέο ραντεβού με την στρατηγική εξόδου, όχι απαραίτητα στα τέλη του έτους», ανέφερε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1878314

_________________________________

?????????????????????????????????????

No comments: