31.10.10

Γιατί ανέβηκαν τα σπριέεντς - σενάρια εκλογών - γκάλοπ

Σε µια συνεδρίαση της Οµάδας Στρατηγικού Σχεδιασµού την περασµένη εβδοµάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, αποφασίστηκε να υπάρξει διόρθωση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και να δοθεί στην ψήφο της 7ης Νοέµβριου πλην όλων των άλλων και χαρακτήρας «ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Και παρά τις απόψεις που διατυπώθηκαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ πως σύρεται στην ατζέντα της Νέας Δηµοκρατίας που έθεσε εξ αρχής θέµα αντιµνηµονιακής ψήφου στις εκλογές, αποφασίστηκε να γίνει το βήµα και να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η απόφαση ήταν συγκεκριµένα, να δώσει ο Γ. Παπανδρέου συνέντευξη (απορρίφθηκε πρόταση για το Ζάππειο και κατέληξαν στη διακαναλική) και αφού προηγηθεί µια διαρροή ότι «παίζει θέµα πρόωρων εκλογών», στο πλαίσιό της ο Πρωθυπουργός να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ως αποτέλεσµα ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσµατος στις εκλογές του Νοεµβρίου.

Υπενθυµίζεται σχετικά ότι αν πραγµατοποιηθούν πρόωρα εκλογές το διάστηµα ώς τον Μάρτιο του 2011 οπότε και συµπληρώνεται το 18µηνο από τις προηγούµενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι εκλογές αυτές θα πραγµατοποιηθούν µε λίστα και όχι µε σταυρό προτίµησης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόµος. 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4601550

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει στο ΠΑΣΟΚ η άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει την εποµένη της 14ης Νοεµβρίου, ανεξάρτητα από τα αποτελέσµατα των εκλογών (έτσι κι αλλιώς η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. αναµένεται να είναι µικρότερη από αυτήν των εθνικών εκλογών του 2009, άρα θα υπάρχει πρόσχηµα), να ζητήσει πρόωρες κάλπες µέσα στον Δεκέµβριο. Με αυτόν τον τρόπο, λένε, το ΠΑΣΟΚ – που θα να είναι και πάλι νικητής στο ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών σύµφωνα µε τις έως τώρα δηµοσκοπήσεις – θα αναβαπτίσει την εντολή του, θα αποστοµώσει πολιτικά τον κ. Σαµαρά και θα µπορέσει απερίσπαστο να προχωρήσει στις σκληρές µεταρρυθµίσεις (στο Δηµόσιο και τις ΔΕΚΟ) για τις οποίες έχει δεσµευτεί απέναντι στους δανειστές της χώρας. Μάλιστα, λένε όσοι τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, πως η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει και πάλι ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού το εκλογικό σύστηµα Παυλόπουλου µε το οποίο θα διενεργηθούν δίνει µπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόµµα.

Ολα αυτά σε συνθήκες... εργαστηρίου. Η πραγµατικότητα όµως µπορεί να αποδειχθεί πολύ διαφορετική. Για να κερδίσει το µπόνους των 50 εδρών το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκεντρώσει – όπως λένε οι εκλογολόγοι – τουλάχιστον 39,5% µε 5 κόµµατα στη Βουλή. Μια κυβέρνηση που αναγκάστηκε να πάρει τα πιο σκληρά µέτρα µετά τη µεταπολίτευση για να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας δεν είναι δύσκολο να χάσει 4,5 ποσοστιαίες µονάδες µέσα σε έναν χρόνο (είχε πάρει στις εθνικές εκλογές 43,9%) και µαζί και την ευρεία πλειοψηφία που έχει τώρα στη Βουλή. Σε µια τέτοια περίπτωση η χώρα θα µπει σε περιπέτειες, µε µία ανίσχυρη κυβέρνηση η οποία όχι µόνο δεν θα µπορεί να προχωρήσει σε τοµές, αλλά και θα οδηγήσει την οικονοµία σε σίγουρη χρεοκοπία: τα spreads θα εκτιναχθούν στα ύψη λόγω της κυβερνητικής αστάθειας και όσα πέτυχε έως τώρα ο κ. Παπανδρέου – µε τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού – θα πάνε στράφι. Τέτοια ρίσκα είναι επικίνδυνα για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να τα αναλάβει µόνο στην περίπτωση καθαρής ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σε µιά τέτοια περίπτωση, θα έµπαινε αµέσως σε αµφισβήτηση η πολιτική νοµιµοποίηση της κυβέρνησης, για τη λήψη των όποιων επώδυνων µέτρων προβλέπονται στο Μνηµόνιο.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=12&ct=8&artID=4601561

_________________________________

Να σημειώσω κάτι: όσο (και καλά) εκβιάζει ο ΓΑΠ με τις πρόωρες, άλλο τόσο εκβιάζουν και όλοι όσοι έχουν κάνει σημαία - και βέβαια "πολιτική" - το "ΌΧΙ στο Μνημόνιο", τίποτε άλλο έχουν να πουν;
Να θυμήσω και τον Αβραμόπουλο: κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε (κι εμείς η ΝΔ εάν είμασταν κυβέρνηση το 2010)

Τέλος, για να μην έχετε άγνοια για τα πιθανά ενδεχόμενα, διαβάστε το Οι προθεσµίες και η αυτοδυναµία Του ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  - απλά αντιγράφω ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ

Από την άλλη, η μόνη άλλη πιθανότητα φαίνεται στη παρακάτω γελοιογραφία - ΔΙΑΛΕΧΤΕ!

No comments: