5.10.10

Αποψη: Η φοροδιαφυγή αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας

Από τον Πιερ Μπριανσόν
Δημοσιονομική πειθαρχία δεν σημαίνει μόνο περικοπή δαπανών. Αυτό μπορούν να το διαβεβαιώσουν και οι Έλληνες, οι οποίοι επωμίζονται τις επιπτώσεις της επί σειράς ετών ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής τους. Κάθε μήνα, η Αθήνα παρουσιάζει αποτελέσματα επί των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για περικοπή των δημόσιων δαπανών στο πλαίσιο της διάσωσής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Στον προϋπολογισμό της 4ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση υποσχέθηκε τον επόμενο χρόνο να μειώσει το έλλειμμα πιο δραστικά απ’ ό,τι είχε αρχικώς σχεδιάσει. Ήδη, οι φετινές επιδόσεις της διαφαίνεται να είναι καλύτερες από αυτές που είχε εξαγγείλει.
Στο σκέλος των εσόδων, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η χώρα έχει δεχθεί σφοδρό χτύπημα από την ύφεση. Δεύτερον, η κυβέρνηση δίνει μάχη με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας: την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που καθιστά την καταβολή φόρων εξαίρεση αντί για κανόνα.
Συνήθως, οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν δυσκολότερη την περικοπή των δαπανών από την αύξηση των φόρων. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το συνολικό έλλειμμα έχει ξεπεράσει το στόχο επειδή τα μεγέθη του ΑΕΠ έχουν εκτιναχθεί λόγω του πληθωρισμού και επειδή η κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες με μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Αυτό υπερκάλυψε τα χαμηλά έσοδα από τη φορολογία, τα οποία αυξήθηκαν μόνο κατά 8,7% φέτος –πολύ λιγότερο από το 13,7% που ήταν ο στόχος.
Οι διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές δαπανών δεν θα συνεχιστούν για πολύ –όπως συνέβη με τις απεργίες ή τις διαδηλώσεις– οπότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της. Πώς, όμως, να πείσεις τους πολίτες να πληρώνουν φόρους; Η Αθήνα πρέπει να καλλιεργήσει μια αστική νοοτροπία φέρνοντας τους απατεώνες και τους φοροφυγάδες ενώπιον του νόμου και λαμβάνοντας σκληρά μέτρα ενάντια στους κατ’ επανάληψη παραβάτες.
Η κυβέρνηση καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες. Επέβαλε τη χρήση ταμειακής μηχανής και τραπεζικών λογαριασμών στις περισσότερες επιχειρήσεις, εφάρμοσε το μέτρο της περαίωσης –μια φορο-αμνηστία που μπορεί να βοηθήσει εάν οι φοροφυγάδες την δουν ως την ύστατη ευκαιρία τους να «καθαρίσουν» και όχι ένα μέτρο που θα επαναληφθεί σε λίγα χρόνια. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διαφθορά –η οποία περικλείει και τους ελεγκτές της εφορίας. Για να πετύχουν, όμως, οι προσπάθειές της χρειάζεται τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι είδαν και αυτοί φέτος το μισθό τους να μειώνεται κατά 14%.
Καλή τύχη.
REUTERS BREAKINGVIEWS
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1876864 

No comments: