Το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα πρόκειται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως δήλωσε χθες στο Reuters ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι.
Αλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση συναινεί πλέον και η Γερμανία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε υποστήριξε χθες ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συζητήσει τη διάρκεια των δανείων που συμφώνησε η Ελλάδα τον Μάιο.Την ίδια ώρα στην Αθήνα, πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση είναι ειλημμένη και απλώς εκκρεμούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την αλλαγή της σύμβασης των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης. Προσέθεσε δε πως είναι βέβαιο ότι οι όροι σύμβασης για την Ιρλανδία (επιτόκιο και χρόνος αποπληρωμής) θα είναι ταυτόσημοι και για την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι αντί να ισχύει ο κανόνας των τριών ετών περιόδου χάριτος για κάθε δόση του δανείου και δύο ετών περιόδου αποπληρωμής, θα ισχύσει η αλλαγή σε τέσσερα χρόνια περίοδο χάριτος και επτά χρόνια περίοδο αποπληρωμής κάθε δόσης. Ετσι, αντί να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή το 2018, θα ολοκληρωθεί το 2024.
Με την απόφαση αυτή η Ελλάδα θα πάρει «ανάσα» 62 δισ. ευρώ για την κρίσιμη διετία 2014-2015.
Εντούτοις, σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στο πώς θα αποκλιμακωθεί το χρέος, που αναμένεται να φτάσει στο 160% του ΑΕΠ το 2012.
Μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε διατεθειμένοι -όπως έχουμε συμφωνήσει στο τέλος του περασμένου έτους- να εξετάσουμε ακόμη μία φορά τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο. Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των διαφορετικών προθεσμιών που συμφωνήθηκαν για την Ιρλανδία, να εξεταστεί η ανάλογη προσαρμογή τους».
Κατά τον κ. Σόιμπλε, η κυβέρνηση Μέρκελ είναι διατεθειμένη να πάει «πέρα από τις ειλημμένες αποφάσεις», με την προϋπόθεση «και οι άλλοι θα τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί και εν ανάγκη θα κάνουν και ένα βήμα παραπέρα».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ του Μαρτίου
Πρόσω ολοταχώς βάζει τις μηχανές η κυβέρνηση για να κλείσει κάθε εκκρεμότητα που αφορά στην εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 15 δισ. ευρώ, καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, επισπεύδεται η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας εντός της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου (πιθανότατα στις 4 του μήνα) και όχι μετά τις 20, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Σε μία εβδομάδα θα καταφθάσει και το τεχνικό κλιμάκιο από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ώστε να τσεκάρει την πρόοδο του μεταρρυθμιστικού έργου και τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας. Επειδή οι ελεγκτές έρχονται νωρίτερα, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επιχειρεί αυτές τις ημέρες να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί βάσει μνημονίου.
Ενδεικτικά χθες σε αλλεπάλληλες συσκέψεις μπήκε στην τελική ευθεία το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, προχωρά η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται το φορολογικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται κύκλος συσκέψεων και εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες των κυβερνητικών ενεργειών που πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν.«Δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο πρόβλημα που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης, αλλά βέβαια τον τελικό λόγο τον έχει η τρόικα. Δεν νομίζω πάντως να υπάρξει κάποιο απρόοπτο», μας είπε.
Κατερίνα Κοσμά
Μισέλ Μπαρνιέ και Γ. Παπακωνσταντίνου
Ερχονται μεγάλες αποφάσεις, αλλάζει η Ευρώπη
Βολές κατά των οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσαν χθες το βράδυ ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ. Επιπρόσθετα ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου «μείζονες αποφάσεις» που θα αλλάξουν τον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης και θα θωρακίσουν τις χώρες τις ΕΕ. «Οι μέρες είναι γκαστρωμένες, κάτι θα φέρουν» είπε χαρακτηριστικά.
Πιο αναλυτικά, ο επίτροπος Μπαρνιέ ήταν αιχμηρός για τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, λέγοντας πως «θέλουν το γρήγορο κέρδος και εμείς τη διαφάνεια στις συναλλαγές».
Προσέθεσε ότι ετοιμάζεται νέος κανονισμός για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης. Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως οι οίκοι αγνοούν τη θετική αξιολόγηση που παίρνουμε κάθε τρεις μήνες από την τρόικα και κατά έναν παράδοξο τρόπο η δική τους βαθμολογία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις αγορές από ό,τι η βαθμολογία ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, και στη συνέχεια πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει με ανάλογη κίνηση και η Moody's.
Εξάλλου, με τη φράση «οι μέρες είναι γκαστρωμένες, κάτι θα φέρουν» ο υπουργός Οικονομικών έδειξε πως στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin της ερχόμενης εβδομάδας θα συζητηθούν θέματα κρίσιμα για το μέλλον της ευρωζώνης. Διευκρίνισε πως αναμένει συζητήσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο, για το ευρωομόλογο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα (ασφάλιστρα κινδύνου και οίκοι αξιολόγησης).
«Πολλά κράτη στην Ευρώπη έχουν δείξει μέχρι στιγμής καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, πάντα γίνονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=50628951
No comments:
Post a Comment