18.1.11

Περιζήτητο το ευρωπαϊκό ομόλογο

Το EFSF προτίθεται να αντλήσει από τις αγορές 26,5 δισ. ευρώ τη διετία 2011-12 για την Ιρλανδία
Reuters
Υψηλή «βλέπουν» τραπεζικοί κύκλοι τη ζήτηση για το πρώτο ομόλογο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που σχεδιάζεται για την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας. Οι προσφορές εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ για το πρώτο αυτό, πενταετούς διάρκειας, ευρωπαϊκό ομόλογο. Οπως ανακοινώθηκε χθες, ορίσθηκαν τρεις ανάδοχοι: η Citi, η HSBC και η Societe Generale. Πηγές του EFSF φέρουν τον όγκο της έκδοσης να είναι της τάξης των 3-5 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο προτίθεται να αντλήσει από τις αγορές συνολικά ώς και 26,5 δισ. ευρώ τη διετία 2011-12.
Ο επικεφαλής του ΕFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη έκδοση ομολόγου του Ταμείου θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις αγορές ομολόγων και θα προστατεύσει το ευρώ. Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν σπάνιο φαινόμενο για έκδοση ομολόγου την τόσο υψηλή ζήτηση. Επισημαίνουν όμως ότι υπογραμμίζει την άποψη της αγοράς περί ανάγκης μεγαλύτερης δημοσιονομικής συνεργασίας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ευρωομολόγου, μια λύση που θεωρείται ότι θα βοηθούσε ουσιαστικά τις οικονομίες της περιφέρειας.
Προς το παρόν, πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιταχύνει ρυθμούς στην αγορά κρατικών ομολόγων. Την περασμένη εβδομάδα δαπάνησε 2,3 δισ. ευρώ - το υψηλότερο ποσό από την εβδομάδα που έληξε στις 10 Δεκεμβρίου, όταν είχε διοχετεύσει 2,7 δισ. ευρώ σε αντίστοιχες αγορές μετά τη συμφωνία διάσωσης της Ιρλανδίας. Είναι δε σημαντικά υψηλότερο από τα 113 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει μια εβδομάδα νωρίτερα. Τα στοιχεία θεωρούνται σαφής ένδειξη ότι η ΕΚΤ επιχείρησε να βοηθήσει την Πορτογαλία εν όψει της κρίσιμης δημοπρασίας ομολόγων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα από τις αγορές βάσει του προγράμματός της, όμως αποφεύγει προς το παρόν να αποκαλύψει λεπτομέρειες, όπως ομόλογα ποιας χώρας αγοράζει, ή για πόσο καιρό. Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές της -στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους- θεωρείται ότι επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά σε «προβληματικά» σημεία της Ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Η ΕΚΤ αναφέρθηκε χθες στο θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ίσως δεν επαρκεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013, προκειμένου να προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους οι πιστωτικές φούσκες, καλύπτοντας τις ζημίες των επισφαλών δανείων για να μη χρειαστεί να πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι τις τράπεζες σε μελλοντικές κρίσεις. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι επιτροπές εποπτείας των τραπεζών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας πέραν των διεθνώς συμφωνηθέντων επιπέδων, σε περιπτώσεις που θεωρείται ότι τα επίπεδα των πιστώσεων απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στην «ασφάλεια» της έκδοσης κοινοπρακτικού ομολόγου, πάντως, αποφάσισε να καταφύγει η Ισπανία για να διαθέσει 10ετή ομόλογα αξίας 4-5 δισ. ευρώ, κίνηση που πυροδότησε άνοδο των αποδόσεων και ώθησε πτωτικά τις τιμές των ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Μαδρίτης, ακύρωσε τις δύο εκδόσεις ομολόγων λήξης το 2020 και το 2024 που είχε προγραμματίσει για μεθαύριο, Πέμπτη, λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές, η ακύρωση της προγραμματισμένης δημοπρασίας προς όφελος της κοινοπρακτικής έκδοσης αποτελεί ένδειξη αισιοδοξίας της Μαδρίτης μετά τις σχετικά επιτυχείς αντίστοιχες διαδικασίες της περασμένης εβδομάδας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_18/01/2011_429028

______________________________

Ti 26 δισ. ρε παιδια... Η Ελλάς θέλει περισσότερα μόνη της....

No comments: