Οι κινήσεις των κρατικών ομολόγων δεν αντανακλούν πια τη φερεγγυότητα των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, θεωρεί η αγορά, καθώς οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν τη συρρίκνωση των spreads παρότι το αξιόχρεο των κρατών αυτών δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει δαπανήσει 74 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει τα ομόλογα της περιφέρειας, τα credit default swaps (δηλαδή τα ασφάλιστρα έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας) θα πρέπει να θεωρούνται πιο ενδεικτικά της φερεγγυότητας μιας χώρας, διαπιστώνει το Bloomberg.
Πραγματικά, το κόστος ασφάλισης του πορτογαλικού χρέους έναντι της πιθανής χρεοκοπίας άγγιξε στις 10 Ιανουαρίου επίπεδα ρεκόρ, εν μέσω σεναρίων στην αγορά που ήθελαν τη Λισσαβόνα να πιέζεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης. Αντίθετα, το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου σημείωσε την ημέρα εκείνη τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα μήνα.
Τα credit default swaps της Ιρλανδίας είναι κατά 4% πιο ακριβά από ό,τι ήταν πριν η χώρα αποδεχθεί το πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το Νοέμβριο, ενώ αντίθετα, το spread των ομολόγων της έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχει μειωθεί κατά 18%.
Πάντως, στην περίπτωση της Ελλάδας, η μείωση των spreads έχει συνοδευτεί από την –έστω και μικρότερη- αποκλιμάκωση των CDS. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχει μειωθεί κατά 17% από τις αρχές του έτους, ενώ τα credit default swaps έχουν υποχωρήσει κατά 11% στο ίδιο διάστημα.
«Όταν τα spreads των αποδόσεων συρρικνώνονται εξαιτίας της παρέμβασης της ΕΚΤ, ενώ τα credit default swaps εκτινάσσονται, το συμπέρασμά μας είναι ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει», δήλωσε στο Bloomberg ο Stuart Thomson, διαχειριστής της Ignis Asset Management. «Τα credit default swaps γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά».
Η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας στις δευτερογενείς αγορές στις 10 Μαΐου προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέχρι στιγμής, οι traders εκτιμούν ότι δεν έχει χρειαστεί να παρέμβει υπέρ της Ισπανίας ή της Ιταλίας.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=92253
No comments:
Post a Comment