9.1.11

Κέρδισαν την παρτίδα τα top picks των ξένων

Στις αρχές του 2010, ο «ΜΕΤΟΧΟΣ» είχε συγκεντρώσει τις επενδυτικές προτάσεις της πλειονότητας των ξένων επενδυτικών οίκων που ασχολούνται με την εγχώρια αγορά μετοχών.

Συγκεκριμένα, είχαν εξεταστεί οι επενδυτικές συστάσεις των Citigroup Investment Research, C.A. Cheuvreux, Credit Suisse, Deutsche Bank Research, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, HSBC Securities, Jefferies, JP Morgan, Keefe, Bruyette & Woods, Bank of America - Merrill Lynch, Morgan Stanley, Natixis Securities, Sal. Oppenheim και UBS και είχαν προκύψει 7+10 τίτλοι για το τρέχον έτος.
Από όλες τις αναγνώσεις είχε εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι ξένοι οίκοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί για την ελληνική αγορά τίτλων και πρότειναν επιλεκτικές συμμετοχές και stock picking. Από τα αποτελέσματα των δεικτών δικαιώθηκαν, ωστόσο και οι ίδιοι δεν κατάφεραν να επιδείξουν θετικές αποδόσεις!

Το stock picking των 7+10 μετοχών, που προέκυψε από όλες τις προτάσεις των ξένων επενδυτών για το 2010, κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση τόσο τον εγχώριο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου.
Αξίζει να επισημανθεί ότι, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, η απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση τόσο με τον DJ Euro Stoxx όσο και με τον DJ Stoxx 600, οπότε οποιαδήποτε σύγκριση με τις ξένες αγορές θα ήταν μάλλον άδικη.

Η εγχώρια αγορά τίτλων υποαποδίδει για ακόμα μία χρονιά. Έχοντας σημειώσει το 2008 αρκετά μεγαλύτερη πτώση συγκρινόμενη με τις ξένες αγορές, το 2009 κινήθηκε με αισθητά χειρότερη πορεία και τελικά το 2010 παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές πραγματοποιούν υψηλά διετίας, με το year-end-rally να δίνει μια ευχάριστη νότα για το τέλος του έτους.

--- Οι «νικητές»
Η απόδοση των 7+10 μετοχών στη διάρκεια του 2010, σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές, διαμορφώθηκε στο -28,9% (τιμές της 20ής/12/10). Αναφορικά με τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο, οι επιλογές τους κινήθηκαν σε πολύ καλύτερο έδαφος, αφού η απόδοσή του ήταν -34%, ενώ ακόμα πιο ικανοποιητική είναι η σύγκριση με την υψηλή κεφαλαιοποίηση, της οποίας η απόδοση φτάνει στο -39,1% από τις αρχές έτους.

Παράλληλα, οι επιλογές των ξένων ξεπέρασαν σε απόδοση και αυτήν του δείκτη MSCI Greece, που για πολλούς είναι ο βασικός επενδυτικός... μπούσουλας, η οποία από τις αρχές της φετινής χρονιάς διαμορφώθηκε στο -40,1%.

Στα επιμέρους, οι επιλογές των ξένων επενδυτικών οίκων διαχωρίζονταν σε 7 βασικές και σε 10 «αουτσάιντερ». Η υπεραπόδοση των top picks και το σώσιμο της παρτίδας για το 2010, σε σύγκριση με τους δείκτες, προήλθαν από τις μετοχές της Folli Follie (33,1%) και της Coca Cola (22,6%) και εν μέρει από τη μικρή αρνητική απόδοση της Μέτκα.

--- Οι «ηττημένοι»
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, οι ξένοι αναλυτές δεν απέφυγαν τις έντονα αρνητικές αποδόσεις, αφού η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Jumbo και η Τέρνα Ενεργειακή, που υπήρξαν βασικές επιλογές τους, κινήθηκαν με απώλειες πολύ μεγαλύτερες των δεικτών. Από τις 7+10 σημαντικότερες επιλογές τους, μόνο η Τραπεζα Κυπρου με απόδοση -30,6%, η Ελλάκτωρ με -30,3% και η Motor Oil με -29,1% παρουσίασαν χαμηλότερη πτώση από τον Γενικό Δείκτη.

Ειδικά η μετοχή της Alpha Bank, η οποία υπήρξε η κορυφαία επενδυτική επιλογή των ξένων οίκων στην αρχή του 2010, δεν τους δικαίωσε καθώς η απόδοσή της έως τώρα βρίσκεται στο -49%. Η αλήθεια είναι πως οι κυριότερες επιλογές τους δεν κινήθηκαν καλύτερα από τους δείκτες. Ωστόσο, οι 10 «αναπληρωματικοί» τίτλοι, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί έτσι επειδή εμφάνιζαν μικρότερο αριθμό θετικών συστάσεων, παρουσίασαν αρκετά ικανοποιητική εικόνα και ξεπέρασαν αισθητά σε αποδόσεις τους δείκτες αναφοράς.

--- Οι τιμές-στόχοι
Στοιχείο το οποίο πρέπει να παρατηρηθεί είναι η μεταβολή των τιμών-στόχων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως από τους 7+10 τίτλους μόνο για τρεις έχει αυξηθεί η μέση τιμή-στόχος από την αρχή του έτους, ενώ για τους υπόλοιπους έχει διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα.

Τη σημαντικότερη μείωση σε ποσοστιαίους όρους την έχει σημειώσει ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, από τα 11,07 στα 3,55 ευρώ, στοιχείο που μπορεί να αιτιολογεί και την ισχυρή υποαπόδοση στο ταμπλό. Ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αφού από τα 26,07 ευρώ στις αρχές του έτους η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται πλέον στα 8,60 ευρώ, ωστόσο να σημειωθεί πως έχει λάβει χώρα και η αύξηση κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, σημαντική μείωση έχουν παρουσιάσει οι τίτλοι του ΟΤΕ, από τα 13,68 στα 8,10 ευρώ, και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, από τα 8,87 στα 5,80 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές της Coca Cola 3Ε και της Folli Follie εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Ειδικά για την πρώτη, η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 20,60 ευρώ από 17,61 ευρώ προηγουμένως, ενώ για τη Folli Follie από τα 19,02 ευρώ έχει μεταβληθεί ανοδικά στα 20,50 ευρώ.

--- Τα EPS
Μία ακόμα κατηγορία όπου είναι αξιοσημείωτη η εξέλιξη των εκτιμήσεων για τους ρυθμούς κερδοφορίας των 7+10 εταιρειών στη διάρκεια του 2010 είναι τα EPS. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι ξένοι αναλυτές, παρότι επιλεκτικοί στις επιλογές τους για τη φετινή χρονιά, φαίνεται ότι είχαν θέσει τον πήχη των προβλέψεων αναφορικά με τα κέρδη των επιλογών τους σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ελάχιστες εταιρείες μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις... απαιτήσεις τους και φαίνεται πως αυτές μόνο διασώθηκαν στο ταμπλό.

* Για την Alpha Bank οι ξένοι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο των κερδών ανά μετοχή στη διάρκεια του 2010 κατά 6,4%, ενώ στην παρούσα φάση η εκτίμηση είναι -89,8%.

* Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, από το +11% οι προβλέψεις έχουν μεταβληθεί σε ζημίες.

* Για την J&P Άβαξ οι εκτιμήσεις για άνοδο της τάξεως του 11,2% έχουν μεταβληθεί στο -49,4%.

* «Φωτεινή» εξαίρεση είναι η Τραπεζα Κυπρου, για την οποία το consensus των ξένων κινήθηκε ανοδικά κατά τη διάρκεια του 2010, από το 5,4% στο 14,5%.

Σε σχετικούς όρους μεταβλητότητας, οι επιλογές των ξένων, παρότι παρουσίασαν υψηλότερη απόδοση, συνδυάστηκαν με ελαφρώς μεγαλύτερη μεταβλητότητα 35,7%, έναντι 34,4% για τον Γενικό Δείκτη. Ωστόσο, η μεταβλητότητα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν μεγαλύτερη και διαμορφώθηκε στο 40,4%.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/619546/Article.aspx

No comments: