Τρία σενάρια για τη σωτηρία της Ευρώπης επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες ως «απάντηση» στις αυξανόμενες πιέσεις των αγορών που έστειλαν το κόστος ασφάλισης του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους σε επίπεδα-ρεκόρ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ, οι κυβερνήσεις μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).Γεγονός που αποτελεί αναγνώριση ότι το ποσό των 440 δισ. ευρώ ενδέχεται να αποδειχθεί μικρό εάν η κρίση επεκταθεί στην Ισπανία.
Την εκτίμηση ότι και άλλες χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ κινδυνεύουν να χρειαστούν βοήθεια, όπως έγινε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, διατύπωσε εξάλλου χθες ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Ερκι Κατάινεν. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει και δεν γνωρίζουμε ποια κατάσταση θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά το πρώτο τρίμηνο. Το άγνωστο δεν είναι καλό και προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οπως αποκαλύπτει η «WSJ», μία πρόταση που εξετάζεται σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο είναι η αύξηση του ποσού που μπορεί να χορηγηθεί σε δάνεια, γεγονός το οποίο χρειάζεται την αύξηση των εγγυήσεων από τις οικονομικά δυνατές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Οι άλλες δύο προτάσεις που μελετώνται είναι η αγορά μέσω του EFSF κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αντικαθιστώντας ορισμένες από τις δραστηριότητες της ΕΚΤ, καθώς και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούνται.
Ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει ούτε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Στην καθυστέρηση αυτή αποδίδουν μάλιστα πολλοί αναλυτές την εκτίναξη των spreads (διαφορά απόδοσης επιτοκίων) και των CDS (του κόστους ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) σε ύψη-ρεκόρ.
Στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες θα προχωρήσουν αύριο σε δημοπρασίες ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δισ. ευρώ για το 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 5,58% και στο 4,92%, αντίστοιχα.
Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώθηκε και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 4,26%. Η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες στο Βέλγιο, όπου η κυβέρνηση επί πολλούς μήνες είναι υπηρεσιακή, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο βασιλιάς ζήτησε μάλιστα από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας να καταρτίσει έναν αυστηρότερο προϋπολογισμό για το 2011 σε σχέση με το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ, με στόχο να ηρεμήσει τις ανησυχίες των αγορών για το χρέος.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην Πορτογαλία, καθώς πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι τελικά η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η διαφαινόμενη επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη αυξάνει τις φωνές που ζητούν από τους ηγέτες της να πάρουν συνολικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=90241148
No comments:
Post a Comment