Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα προκύπτει από την έκθεση του ενιαίου φόρουμ της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών BIS και της επιτροπής της Βασιλείας, όσον αφορά τις ευρύτατες και επίκαιρες επιπτώσεις των τιτλοποιήσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 1990 και 2006 (η χρονιά κατά την οποία έφτασαν σε αιχμή οι εκδόσεις Asset-Backed Securities (ABS)— τα ενεργητικά με την ανώτατη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας αυξήθηκαν, από λίγο παραπάνω από το 20% του συνόλου των αξιολογούμενων εκδόσεων σταθερού εισοδήματος, στο σχεδόν 55%.
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τις μισές ομολογιακές εκδόσεις του πλανήτη θεωρούνταν «απαλλαγμένες κινδύνου».
Στο έτος 2006, το ποσό που αντιστοιχούσε σε αυτό το ποσοστό ήταν 5.000 δισ. δολάρια σε ενεργητικά και η κατάσταση αυτή είχε άμεση σχέση με την «φούσκα» της στεγαστικής πίστης που ξέσπασε στις ΗΠΑ και έκανε την αρχή στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο, από το 2008 και 2009 ξεκίνησε ένα «ξεφούσκωμα» των αξιολογήσεων ΑΑΑ και τα κρατικά ομόλογα κατέλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις ανώτατες αξιολογήσεις, κλείνοντας τις «τρύπες» που άφηναν οι αποκαθηλώσεις των ABS.
Κι αυτός είναι ένας λόγος που οι κρίσεις εθνικών χρεών είναι «τρομαχτικές και πραγματικά επώδυνες,» σημειώνει η BIS. «Πρόκειται για μια ακόμη επανεκτίμηση του κινδύνου, μόνο που αυτή την φορά η «φούσκα» είναι πολύ μεγαλύτερη,» τονίζει η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.»
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/649447/ArticleNewsWorld.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment