5.7.11

Είναι μύθος ότι το Πεκίνο κινεί τα νήματα στην αγορά πρώτων υλών

Τονίζει ο Αυστραλός επικεφαλής της μεγαλύτερης κινεζικής κρατικής εταιρείας εμπορίας μετάλλων
Bloomberg
Ο Αντριου Μάικλμορ, υπότροφος του Ρόουντς και ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης πρότασης εξαγοράς που έχει καταθέσει ποτέ η Κίνα στον κλάδο των μετάλλων, δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν κινεί τα νήματα στην αγορά πρώτων υλών της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας του κόσμου. Ο 58χρονος Αυστραλός άρχισε να συμμετέχει στην κινεζική εκστρατεία αναζήτησης πρώτων υλών τον Ιούνιο του 2009, όταν πώλησε τα περισσότερα ορυχεία που κατείχε στην OZ Minerals της Μελβούρνης στην China Minmetals Group, τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία εμπορίας μετάλλων της Κίνας. Σήμερα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος ξένος που εργάζεται σε κρατική εισηγμένη μεταλλευτική εταιρεία της χώρας, έχοντας ήδη συμπληρώσει σχεδόν 30 χρόνια στον κλάδο με πρώην εργοδότες όπως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ολεγκ Ντεριπάσκα.
«Σύμφωνα με τον μύθο, η κυβέρνηση διατάσσει την εταιρεία Χ να αγοράσει το τάδε περιουσιακό στοιχείο, πληρώνοντας όσα κρίνει γιατί η κυβέρνηση το θέλει. Αυτό δεν ισχύει. Ο ανταγωνισμός στην Κίνα είναι απίστευτος». Η εκδοχή αυτή έρχεται σε αντίφαση με εκείνη κάποιων ρυθμιστικών αρχών και πολιτικών στο εξωτερικό, οι οποίοι συνέβαλαν στην παρεμπόδιση σχεδίων συμφωνιών ύψους τουλάχιστον 40 δισ. δολαρίων κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό, με τον φόβο ότι ο κρατικός έλεγχος εγείρει ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Απτόητος, ο κ. Μάικλμορ σχεδιάζει νέες εξαγορές, μετά την προσφορά ύψους 6,3 δισ. δολαρίων του Απριλίου για την Εquinox Minerals, την οποία εν τέλει απέκτησε η Barrick Gold.
Πριν από πέντε χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση απεφάνθη ότι κάποιοι «πυλώνες» της βιομηχανίας της, όπως τα αυτοκίνητα, οι τηλεπικοινωνίες, τα ορυχεία, η παραγωγή ενέργειας και η χαλυβουργία, πρέπει να κυριαρχούνται από εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο. Η πολιτική αυτή ενέπνευσε μια σχολή σκέψης, βάσει της οποίας ο κρατικός καπιταλισμός βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να αποφύγουν τις χρηματοοικονομικές αναταράξεις που συνδέονται με τις ελεύθερες αγορές. Οι εταιρείες της Κίνας αναφέρουν την πιθανή εξαγορά στην κυβέρνηση, όμως σύμφωνα με τον κ. Μάικλμορ η τελική έγκριση επαφίεται στην Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. «Οι περισσότερες αποφάσεις των εταιρειών είναι προφανώς ελεύθερες κρατικής παρέμβασης, όμως εκείνες που αφορούν την εθνική ευμάρεια, με την ευρεία έννοια, τελούν υπό την εποπτεία της κυβέρνησης, η οποία θα παρέμβει, αν χρειαστεί», τονίζουν ειδικοί.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κίνας μοιάζει με μεγάλο, πολυσχιδή οργανισμό με τμήματα και θυγατρικές που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για κεφάλαια και πόρους, παραδέχονται πανεπιστημιακοί. «Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο σχέδιο», τονίζουν. «Κάθε ανεξάρτητη εταιρεία καθοδηγείται από τη δική της στρατηγική με στόχο την ανταγωνιστικότητα. Επειτα, η κεντρική κυβέρνηση την ενθαρρύνει να αναζητήσει συμφωνίες αυτόνομα».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_05/07/2011_448009

No comments: