19.7.11

Για συνομοσπονδία υπουργών στην Ε.Ε. κάνει λόγο ο Τρισέ

Τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας στην Ε.Ε από διαφόρους υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός υπουργού Οικονομικών δεν αποκλείει "κάποια στιγμή στο μέλλον", ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλοντ Τρισέ, σε κοινή συνέντευξή του σε εφημερίδες της Εσθονίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος αποκλείει να υπάρξει νέα ύφεση στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης χρέους, ωστόσο οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατό. «Χρειάζεται να γίνουν μεγάλα άλματα στο θέμα της διακυβέρνησης» δηλώνει.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Όπως ανέφερε «η παρούσα ολιγοπωλειακή δομή των οίκων, δεν είναι ιδανική. Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που κινούνται προς τη κατεύθυνση της εξάλειψης της σύγκρουσης συμφερόντων, όπου υπάρχει, βελτιώνουν την παρακολούθηση και την εποπτεία και επιτρέπουν τον ανταγωνισμό».

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας ή της Γερμανίας από την ευρωζώνη.

Για την κρίση χρέους επιρρίπτει ευθύνες στα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης που δεν έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο μετά την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζει και τον δανεισμό αρκετών αναπτυγμένων οικονομιών.

Η ένταση και τα προβλήματα οφείλονται στην απουσία συμπαγούς, αυστηρής και σωστής διαχείρισης από τις ίδιες τις χώρες. Αυτές έχουν την πρωταρχική ευθύνη. Αρνητικά επιδράει και η απουσία αυστηρής παρακολούθησης από άλλες χώρες, κάτι που απαιτείται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.»

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι χώρες όπως η Ιταλία θα καταφέρουν να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ, ότι ένα πιστωτικό γεγονός, όπως είναι η επιλεκτική χρεοκοπία ή η χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθεί. «Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανό η Ελλάδα να καταφέρει να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις Ευρωπαϊκές χώρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την δυνατότητα προσαρμογής των δημόσιων οικονομικών της χώρας, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας αποκρατικοποιήσεων.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=98261

_____________________________________________

Zουμερή η συνέντευξη Τρισσέ

όμως, δεδομένου ότι η στάση του είναι μάλλον προς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που είναι συμφέρον της Ελλάδας και άλλων μικρών χωρών ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης των δημοσιονομικών χρεών, συνάγεται ότι και η πρότασή του για περαιτέρω ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ενοποίηση ενδέχεται να είναι επίσης προς διαφορετική κατεύθυνση.

εάν όμως η περαιτέρω νομισματική ενοποίηση λειτουργήσει με τρόπο που θα μεταφέρει το τρόπο λήψεως των δημοσιονομικών αποφάσεων σε πιο αξιοκρατικό επίπεδο, παρακάμπτωντας το συνηθισμένο τρόπο λειτουργίας που λειτουργεί η εγχώρια ελίτ, ενδέχεται να έχει θετική επίδραση

sitting on the fence

No comments: