1.7.11

Οταν... ο Ομπάμα αρνείται να διαπραγματευτεί για το χρέος

ZZ

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς για την αναγκαία αύξηση των ορίων δανεισμού της χώρας απέτυχαν. Με συνέπεια η κυβέρνηση Ομπάμα να κινδυνεύει να υποστεί αυτό που έπαθε η κυβέρνηση Κλίντον στα μέσα της δεκαετίας ’90. Δηλαδή, να κατεβάσει ρολά. Ο συμβιβασμός που επιδίωξε ο Ομπάμα με τους πολιτικούς αντιπάλους του προσέκρουσε σε τοίχο ηλιθιότητας και αδιαλλαξίας. Ορατός ο κίνδυνος να «στερέψει» από ρευστό το αμερικανικό Δημόσιο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, δεν συναίνεσε προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει στο αμερικανικό Δημόσιο να χρηματοδοτείται. Οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και Ρεπουμπλικανοί) εμμένουν πεισματικά στις διαμετρικά αντίθετες απόψεις τους για τους πόρους χρηματοδότησης της λειτουργίας του.
Ο Λευκός Οίκος άφησε χθες να εννοηθεί ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα δεν προτίθεται να μεταβεί στο Κογκρέσο για να συζητηθεί με τους Ρεπουμπλικανούς το χρέος»! Δηλαδή, απέρριψε την πρόσκληση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακντόνελ, προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στο Καπιτώλιο προκειμένου να γίνει συζήτηση για το μείζον ζήτημα της αύξησης του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού. Εν τω μεταξύ, o περιβόητος Μοχάμεντ ελ Εριάν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη αποτυχία αύξησης του ορίου δανεισμού. «Υπάρχει ο κίνδυνος για μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που είχαμε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008», προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο μίστερ BIMCO.
Ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται ο πρόεδρος να ακούσει να του λένε ότι δεν πρόκειται να τον υποστηρίξουν. Δεν είναι μια συζήτηση που αξίζει να γίνει», τόνισε ο κ. Κάρνεϊ. Παρά τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί επιδεικνύουν αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας το τρέχον οικονομικό έτος. Η διακομματική επιτροπή που έχει αναλάβει από τον Ιανουάριο να βρει συμβιβαστική λύση έχει διαλυθεί. Με το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο 60ετίας, οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν παράλογες πιέσεις για περικοπές δαπανών τουλάχιστον 2 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία.
Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 2 Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να κηρύξει στάση πληρωμών. Το υπουργείο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις δαπάνες που θα κόψει πρώτα. Μπορεί να μην καταβληθούν συντάξεις πριν αποφασίσει να μην καταβάλει τους τόκους του χρέους. Δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια πλήρης χρεοκοπία. Τι θα γίνει όμως στον κόσμο εάν το πιο αξιόπιστο κράτος δεν εξυπηρετήσει το χρέος του;
Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η συμφωνία μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Ρεπουμπλικανών, να επεκτείνουν τις φορολογικές περικοπές του Τζορτζ Μπους και να θέσουν σε εφαρμογή νέες, έκανε τους αναλυτές να προβλέψουν το 2011 ανάπτυξη 3% - 4%. Ωστόσο, τα γεγονότα τούς αναγκάζουν να απολογούνται συνεχώς. Αρχικά ενέσκηψαν χιονοθύελλες, μετά ήρθε ο σεισμός, το τσουνάμι και η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, η οποία είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η προμήθεια ανταλλακτικών στα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ. Το χιόνι μετά έλιωσε, σημειώθηκαν πλημμύρες στο Αρκανσο, στο Μισισίπι, στο Τενεσί και στο Μιζούρι, και κατόπιν η Αλαμπάμα επλήγη από τυφώνες, όπως και το Μιζούρι. Κάθε ένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισε στην Αμερική τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε ζημίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικανοί αναζητούν φθηνούς τρόπους να αναζωογονήσουν την οικονομία. Το βασικό, όμως, συστατικό όλων των προτάσεων και των σκέψεων είναι να μειωθούν τα δημόσια κονδύλια.
«Οι οικογένειες σφίγγουν το ζωνάρι και δεν παρεκκλίνουν του προϋπολογισμού τους, άρα το ίδιο ας κάνει και η Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Ερικ Κάντορ. Ισως να ισχύει αυτό, αλλά το να δαπανά λιγότερα μια κυβέρνηση, όταν τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να κινηθούν ταχύτερα, είναι ένας σίγουρος τρόπος μια αναιμική ανάκαμψη να παραμείνει αναιμική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_01/07/2011_447705

No comments: