20.7.11

Σε διαφορετικό μήκος κύματος Μέρκελ-Σαρκοζί για την Ελλάδα

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί επικοινωνούν συχνά τηλεφωνικά. Τα τηλεφωνήματά τους, ιδίως πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλουν στο συντονισμό τους στα βασικά θέματα της συνόδου. Έτσι επιδεικνύουν, ότι ο γαλλογερμανικός άξονας συνεχίζει να λειτουργεί εποικοδομητικά και να αποφέρει θαυματουργά αποτελέσματα.

Το τηλεφώνημά τους τη χθεσινή Τρίτη, που αφορούσε στη σύνοδο κορυφής της 22ης Ιουλίου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αποδείχθηκε όμως λίγο εποικοδομητικό. Ήδη ύστερα από τις πρώτες φράσεις τους διαπίστωσαν πλήρη διαφωνία. Και ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να την ξεπεράσουν ήταν να αφήσουν τα ακουστικά και να τα πουν, 24 ώρες αργότερα, πρόσωπο με πρόσωπο στο Βερολίνο.

«Τα πολύπλοκα προβλήματα δεν λύνονται, από ένα σημείο και μετά, στο τηλέφωνο» ήταν σήμερα η διπλωματική εξήγηση για την απροσδόκητη συνάντηση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Σάιμπερτ σε συνέντευξη τύπου. «Και η Ελλάδα ξεπερνά σε πολυπλοκότητα κάθε άλλο».

Η διαφωνία αφορά στο τρόπο χρηματοδότησης του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα. Ενώ η γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στην «ουσιώδη» συμμετοχή σε αυτό των ιδιωτών επενδυτών, ο γάλλος πρόεδρος «σνομπάρει» λίγο ή πολύ τέτοια λύση. Η πρότασή του: Τα χρήματα για το πακέτο να προέλθουν από έναν ειδικό φόρο για τις τράπεζες.

Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι σαφώς υπέρ του γάλλου επισκέπτη. Ο κ.Σαρκοζί έχει πίσω του την πλειοψηφία των χωρών-μελών της ευρωζώνης, καθώς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κ.Μέρκελ μόνο την Ολλανδία και τη Φιλανδία.

Δεδομένου λοιπόν, ότι οι σύνοδοι κορυφής λαμβάνουν μόνο ομόφωνες αποφάσεις, η αποτυχία στη συνάντηση της Πέμπτης θεωρούταν έως και χθες ακόμα προεξοφλημένη.

Μια πρόγευση γι αυτό έδινε η «ομάδα εργασίας της ευρωζώνης», στην οποία συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων οικονομικών των χωρών-μελών και η οποία προετοιμάζει το κείμενο της απόφασης για τη βοήθεια.

Οι διαφωνίες στους κόλπους της ήταν τελευταία τόσο μεγάλες, ώστε η καταληκτική της συνεδρίαση να μετατεθεί από το βράδυ της Τετάρτης στο απόγευμα της Πέμπτης - λίγο πριν από την έναρξη της καθαυτής συνόδου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πάντως αισιόδοξος, ότι κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί θα επιτευχθεί «κοινή γραμμή» στο θέμα της ελληνικής βοήθειας. «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή των ιδιωτών-επενδυτών, και λόγω δικαιοσύνης έναντι των φορολογούμενων, αλλά και λόγω της μικρότερης επιβάρυνσης των κρατικών προϋπολογισμών» είπε. «Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη».

Η συμμετοχή των ιδιωτών-επενδυτών θα υπάρξει - «με τη μια, ή την άλλη μορφή» βεβαίωσε επίσης ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. «Οι διαπραγματεύσεις γι αυτό παίρνουν όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή».

Παράλληλα, ο κ.Σάιμπερτ, παίρνοντας αφορμή χθεσινή δήλωση της κ.Μέρκελ, επανέλαβε ότι στη σύνοδο κορυφής δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η καγκελάριος ακολουθεί την πολιτική των μικρών βημάτων» είπε. «Στις Βρυξέλλες θα επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν πολλά άλλα, επίσης σημαντικά» πρόσθεσε. «Πρόκειται για μακρόχρονη διαδικασία, στο τέλος της οποίας θα πρέπει να έχουν εκριζωθεί οι δυο βασικές αιτίες του ελληνικού κακού: η υπερχρέωση και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέκρουσε επίσης την κατηγορία, ότι η κ.Μέρκελ χειρίζεται το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα καθαρά τεχνοκρατικά. «Το αντίθετο συμβαίνει» είπε. «Η καγκελάριος έχει δηλώσει επανειλημμένα, ότι η Ευρώπη συνδέεται με κοινή μοίρα. Η αυριανή σύνοδος κορυφής δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει αυτή την άποψη».

Γεγονός είναι ωστόσο, ότι τέτοιες «υψιπετείς» δηλώσεις δεν έχουν μεγάλη απήχηση στη Γερμανία. Το αντίθετο μάλλον: Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης συνέχισαν και σήμερα να σφυροκοπούν την κ.Μέρκελ για την ατολμία της στο θέμα της βοήθειας. Και όλο και περισσότεροι βουλευτές του κόμματός της ζητούν να κάνει στροφή 180 μοιρών και να πει επιτέλους το «μεγάλο Ναι» στο κούρεμα του ελληνικού χρέους εγκαταλείποντας τα «έωλα» σχέδια για συμμετοχή των ιδιωτών-επενδυτών.

Μάταια ωστόσο. Η κ.Μέρκελ φαίνεται οριστικά παγιδευμένη στην υπόσχεση της έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου, ότι δεν θα υπάρξει λύση του ελληνικού προβλήματος απουσία των ιδιωτικών τραπεζών. Αυτό δεν θα μπορέσει όμως να το επιβάλει ουσιαστικά στη σύνοδο της Πέμπτης. «Το περισσότερο που μπορεί να περιμένει από αυτήν είναι μια καθαρά συμβολική συμμετοχή τους» έλεγε αναλυτής. «Αυτό όμως δεν πρόκειται να τη βοηθήσει. Το πρόβλημα θα την περιμένει στη γωνία. Και το κύρος της θα πληγεί έτσι όχι μόνο στη διεθνή δημοσιότητα, αλλά και στο ίδιο της το κόμμα». 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=411967
_________________________________________

Kυριακή κοντή γιορτή, αύριο θα ξέρουμε λίγα περισσότερα...
Θα μου προξενήσει ευχάριστη έκπληξη εάν καταφέρουν να έρθουν σε οριστική συμφωνία, δεν το περιμένω. Ενδέχεται να υπάρξουν μερικές δευτερεύουσες βελτιώσεις, πχ μείωση επιτοκίου, αλλά όχι οριστική συμφωνία.

Θεωρώ ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει τη βασική της στρατηγική (μαζί με Φιλανδία-Ολλανδία-κλπ.), η οποία ζητάει από την Ελλάδα να δείξει υπακοή και προσήλωση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Στο πλαίσιο αυτό, θα περίμενα μια συμφωνία το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, όπως έχει δηλώσει ο Σοϊμπλε, και το αργότερο τον Δεκέμβριο 2011. Στη τελική, "λεφτά υπάρχουν" (υπολογιζοντας ότι θα δωθούν οι δόσεις που εκκρεμούν) μέχρι τον Φεβρουάριο 2012... Η κοινωνία δεν ξέρω εάν θα αντέξει μέχρι τότε...
 
Σε κάθε περίπτωση έχει μπλέξει τόσο πολύ το πράγμα, με το ποιος πιέζει ποιον, (μέσα και το αμερικάνικο χρέος) που πραγματικά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

No comments: