3.7.11

«Ράλι» στο υπ. Οικονομικών τον Ιούλιο

Στη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και των νέων μέτρων θα πρέπει να προσγειωθεί πλέον ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Η προώθηση τριών σημαντικών νομοσχεδίων, αλλά και η προετοιμασία για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και στον περιορισμό του κράτους μέσω των καταργήσεων φορέων του Δημοσίου και την περαιτέρω εξυγίανση των ΔΕΚΟ, είναι οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για τον Ιούλιο. Ο κ. Βενιζέλος, έφερε εις πέρας το δύσκολο έργο της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του πρώτου εφαρμοστικού του νόμου, αλλά τώρα καλείται να φέρει εις πέρας το ακόμα δυσκολότερο έργο της εφαρμογής των νέων μέτρων.
Οι πολιτικές αναταράξεις, η αλλαγή φρουράς και το ζήτημα της ψήφισης των νόμων, δημιούργησαν μια 15νθήμερη «χαλάρωση» στους μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον έλεγχο υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος. Πλέον το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να «ανασυνταχθεί» και να περάσει στην ουσία των πραγμάτων, καθώς μέσα στον Ιούλιο:
1. Πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η αναστολή από την 1η Ιουλίου των μισθολογικών ωριμάνσεων και των προαγωγών που πέρασε στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν θα είναι η εξοικονόμηση 1-1,5 δισ. ευρώ έως το 2014. H δομή του νέου μισθολογίου θα προβλέπει πολύ χαμηλούς βασικούς μισθούς (στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα), σαρωτική περικοπή επιδομάτων (με κριτήριο τη θέση και την εμπειρία κάθε υπαλλήλου) κ.λπ. Οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν αμέσως για τους νεοπροσλαμβανομένους, ενώ για τους υφιστάμενους υπαλλήλους το μεταβατικό στάδιο θα είναι ανάλογο της μείωσης αποδοχών που θα υποστούν (3 - 5 χρόνια). Να σημειωθεί ότι όλα αυτά θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
2. Μέσα σε 20 μέρες το πολύ πρέπει να έχει συσταθεί το νέο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ν.Δ. ψήφισε τις διατάξεις για τη δημιουργία του και τώρα απομένει να βρεθούν τα πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα «τρέξουν» του Ταμείου και να περάσουν στον έλεγχό του τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων. Πρώτα στη λίστα, είναι εκείνα που έχουν να κάνουν με την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ κ.λπ.), ενώ ο κ. Βενιζέλος καλείται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των συμβάσεων παραχώρησης και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Η δημιουργία του Ταμείου είναι ένα «καυτό» ζήτημα για τρεις λόγους. Πρώτον, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να βρεθούν τα άτομα που θα αναλάβουν τη διοίκησή του. Δεύτερον, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις. Τρίτον και σημαντικότερον το Ταμείο πρέπει να λειτουργήσει άμεσα για να ξεκινήσει η εισροή κεφαλαίων, που θα αποτελέσουν μάλιστα και μέρος της χρηματοδότησης της Ελλάδας στο νέο πακέτο στήριξης που ετοιμάζεται από την Ευρώπη.
3. Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος πρέπει να περάσουν το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εντός του μηνός το αργότερο. Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει έσοδα της τάξης των 600 εκατ. για φέτος.
Πέραν αυτών των νομοσχεδίων, το οικονομικό επιτελείο θα ανοίξει και τον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Απώτερος στόχος είναι να γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό, ενώ αναμένεται η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, των συντελεστών ΦΠΑ και η προώθηση δράσεων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το να δοθεί σε ιδιώτες (ελεγκτικές εταιρείες, λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία) ο μηχανισμός είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Επίσης, δεν αποκλείεται μέσα στον Ιούλιο να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την κατάργηση 40 μικρών φορέων του Δημοσίου, τη συγχώνευση άλλων 25 και το κλείσιμο, συγχώνευση ή εξυγίανση άλλων 10 στους οποίους απασχολούνται 7.000 εργαζόμενοι (περιλαμβάνεται η κρατική τηλεόραση, ο ΕΟΜΜΕΧ, η ΕΤΑ, η ΚΕΔ, ο ΟΔΔΥ κ.ά.).
Στο μέτωπο των ΔΕΚΟ, θα επανεξεταστούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, ενώ έχει ζητηθεί από κάθε επιχείρηση να καταρτίσει ένα πρόγραμμα μείωσης δαπανών της κατά 10% (λειτουργικές, μισθολογικές κ.λπ.). Πάντως, για φέτος εκτιμάται ότι τα οικονομικά των ΔΕΚΟ κινούνται εντός στόχων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_02/07/2011_447946

No comments: