Ιδιαίτερα επιφυλακτική αλλά και απαισιόδοξη εμφανίζεται η Deutsche Bank για την ευρωστία των οικονομιών του δυτικού ημισφαιρίου, προβλέποντας ότι "βιώνουμε τα πρώτα στάδια μιας παγκόσμιας κρίσης δημοσιονομικού χρέους".
Σύμφωνα με ανάλυση του διεθνούς οίκου, χαρακτηριστικά αποσπάσματα της οποίας φιλοξενούν οι "F.T.", ποτέ στη μέχρι τώρα καταγεγραμμένη οικονομική ιστορία τόσο πολλά κράτη δεν είχαν ταυτόχρονα και συνδυασμένα τόσο υψηλά δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά χρέη (government - financial debt).
Η Deutsche Bank προχωρά ένα βήμα παραπέρα παρατηρώντας πως ζούμε μοναδικές στιγμές, για τις οποίες δεν υπάρχει ένας... μπούσουλας, ότι παλαιότερα πολλά κράτη με πολύ χαμηλότερα χρέη πτώχευσαν και πως τελικά θα είναι ελπιδοφόρο αν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες "ασφαλείς" διαφύγουν της κρίσης.
Η δημοσιονομική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση που θα εξαϋλώσει πολλές οντότητες και οι οποίες, βάσει των προηγούμενων εμπειριών με τους οικονομικούς κύκλους, πρέπει να αναμένεται μάλλον σύντομα.
Μέχρι τότε, σημειώνει η Deutsche Bank, όλα βρίσκονται στα χέρια των Αρχών.
Αν το πρόσφατο sell-off στην Ιταλία αντανακλά απλώς τις ανησυχίες των αγορών για τον κίνδυνο μετάστασης και όχι θέματα φερεγγυότητας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κερδίσει χρόνο επιλύοντας το ελληνικό πρόβλημα, ίσως μέσω πρωτοβουλιών του τύπου "επαναγορές ομολόγων από το EFSF από τη δευτερογενή αγορά".
Ακόμη όμως και αν το EFSF αποκτήσει τέτοια ευχέρεια, θα απαιτηθεί χρόνος για να δοθεί έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών. Έως τότε, και για να καλυφθεί αυτό το χρονικό κενό, η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να ξαναρχίσει τις επαναγορές ομολόγων που διέκοψε πριν από 4 μήνες.
Μακροχρόνια, αυτή η επιλογή ίσως καταστεί μόνιμο χαρακτηριστικό ώστε να προστατευθεί το ευρώ. "Αυτές είναι πραγματικά μοναδικές και επικίνδυνες εποχές", αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/649222/ArticleNewsWorld.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment