Ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνει το σχέδιο για τον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το νέο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα ύψους 115 δισ. ευρώ έχουν επικεντρωθεί στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι πιθανόν να μη δανείζει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, αν κηρυχθεί στάση πληρωμών στα εθνικά ομόλογα.
Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, η προσωρινή στάση πληρωμών αναμένεται να κηρυχθεί πολύ σύντομα, ίσως μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που αναγκάζει τους ρυθμιστές να βρουν γρήγορα ένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών.
Χαρακτηριστικά δε αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε πυρετώδεις συνομιλίες ώστε να εξασφαλίσουν μια συμφωνία διάσωσης εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη.
Με βάση μια πρόταση που συζητείται, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας για να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις προς την ΕΚΤ.
Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη προσφέρει εγγυήσεις για 30 δισ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα, αλλά μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δεν τα έχει αποδεχτεί ως εγγυήσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί όταν ενεργοποιηθεί το «μαξιλάρι ρευστότητας».
Ακόμη, οι «Financial Times» αναφέρουν ότι μια άλλη πρόταση αναφέρεται στην παροχή εξουσιοδότησης από την ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να διαθέσει περισσότερη βοήθεια έκτακτης ρευστότητας, ήτοι άμεσα δάνεια που θα παρακάμπτουν την ΕΚΤ.
Με τις μεθόδους αυτές, στο όλο και ακριβότερο πρόγραμμα διάσωσης προστίθενται 20 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το τελικό μέγεθος θα εξαρτηθεί από το διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες θα μείνουν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=411631&h1=true
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment