Πρωτοφανή έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της χώρας φέρνει η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εγκριθεί τη Δευτέρα από το Eurogroup.
Η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία κλειστών λογαριασμών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή αρκετά χρήματα προκειμένου να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν στους επόμενους 9-12 μήνες, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Εάν το ποσό πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, τότε, οι λογαριασμοί αυτοί θα παίρνουν χρήματα από τα κεφάλαια που έχουν δοθεί για την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών του ελληνικού κράτους.
Επιπλέον, η συμφωνία θα προβλέπει τη μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία ελεγκτών από το εξωτερικό, που θα παρακολουθούν σε real time βάση τις δαπάνες του κράτους.
Η συμφωνία της Δευτέρας θα περιλαμβάνει επίσης 24 όρους, τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει έως τα τέλη του μήνα, προκειμένου να λάβει τη βοήθεια.Για τελική συμφωνία τη Δευτέρα δουλεύουν οι Ευρωπαίοι
Τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας βάζει η Ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν τη συμφωνία τη Δευτέρα, στο Eurogroup.
«Έχουμε σχεδόν καταλήξει. Εκτός και εάν κάποιος έρθει με μια ιδέα που θα μπορούσε να υπονομεύσει την όλη συμφωνία, μάλλον θα εγκριθεί τη Δευτέρα», είπε στο Reuters πηγή της Ευρωζώνης.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας εκφράζει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αφότου Αθήνα και ξένοι δανειστές κατέληξαν και στα μέτρα με τα οποία θα γίνουν οι περικοπές των 325 εκατ. ευρώ που απέμεναν.
Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση να δοθεί η νέα βοήθεια μετά τις εκλογές του Απριλίου, δεν εξασφάλισε επαρκή στήριξη στην Ευρωζώνη.
Όμως, το Eurogroup θα εξετάσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με διαρροές, δείχνει ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, και όχι στο 120% που είναι ο στόχος του ΔΝΤ.
Η έκθεση βιωσιμότητας περιλαμβάνει μια λίστα με μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος και κάτω από το 129%, με κάποιους αξιωματούχους να φαίνεται να θεωρούν πιθανό έναν συμβιβασμό των Ευρωπαίων εάν το χρέος πέσει στο 125%.
Ανάμεσα στις ιδέες που εξετάζονται είναι η μείωση του επιτοκίου στα δάνεια διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα, η αύξηση του πακέτου διάσωσης από τα 130 δισ. ευρώ αλλά και η επιβολή μεγαλύτερου haircut στους ιδιώτες επενδυτές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έχει προϊδεάσει τους βουλευτές του για την ενδεχόμενη αύξηση των νέων δανείων διάσωσης στα 136 δισ. ευρώ.
Πάντως, εάν το Eurogroup εγκρίνει το νέο πακέτο τη Δευτέρα, η Αθήνα θα μπορέσει να στείλει την επίσημη πρόταση για το PSI στους ιδιώτες επενδυτές την Τρίτη ή την Τετάρτη. Οι επενδυτές θα έχουν λιγότερες από τις 3-4 εβδομάδες που συνηθίζεται σε τέτοιες συμφωνίες για να απαντήσουν.
Η προσφορά θα πρέπει να κλείσει την Πέμπτη 8 Μαρτίου, να εκκαθαριστεί την Παρασκευή. Και μετά, η Ελλάδα θα μπορεί να ανταλλάξει τα ομόλογά της με τα νέα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή των ομολόγων της, για αυτό η Κομισιόν ετοιμάζει μία πρόταση για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του χρέους μέσω κλειστών λογαριασμών, που θα διασφαλίζουν ότι τα δάνεια διάσωσης δεν θα χρησιμοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη άλλων αναγκών.
Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η Ελλάδα φάνηκε ανοικτή στο ενδεχόμενο αυτό, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την Τετάρτη.
Επιπλέον, η Κομισιόν ετοιμάζει πρόταση για την ενίσχυση της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, από τους ξένους πιστωτές. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει την αύξηση του προσωπικού της Κομισιόν αλλά και των μόνιμων αντιπροσώπων των ξένων στην Αθήνα.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=107936
No comments:
Post a Comment