8.2.12

Επίτροπος σε 14 χώρες όχι μόνο στην Ελλάδα

Να σταλεί επίτροπος σε 14 χώρες, ακόμα και στη Γερμανία και τη Γαλλία. Αυτό τόνισε ο Βέλγος επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ.

«Η Ευρώπη άργησε και το χειρότερο είναι ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη με ημίμετρα...». είπε χωρίς περιστροφές και έδειξε ον γαλλογερμανικό άξονα και το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις τους «κοστίζουν ακριβότερα και δεν λύνουν το πρόβλημα». Υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς του Βελγίου (1999-2008) και εργάστηκε επί χρόνια από την πρώτη γραμμή για την οικοδόμηση της ευρωζώνης. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που ξιφουλκεί εναντίον όσων θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του ενιαίου νομίσματος ή προτείνουν τον ορισμό ειδικών επιτρόπων για τα απείθαρχα κράτη. «Εγώ ξέρω πολλές χώρες στις οποίες η Κομισιόν θα μπορούσε να στείλει κάποιον για να αναλάβει την ευθύνη να ελέγξει, να καθοδηγήσει, να λάβει αποφάσεις. Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες, ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα μπορούσε να έχει τις 14 χώρες από τις 17 της ευρωζώνης. Η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία είναι οι μόνες που πληρούσαν στο σύνολό τους τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Οι υπόλοιπες χώρες, ακόμη και η Γερμανία ή η Γαλλία, δεν πληρούν όλα τα κριτήρια. Αν είναι λοιπόν να στείλουμε κάποιον επίτροπο, να στείλουμε σε όλες αυτές τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα...».

Το προηγούμενο διήμερο ο Γκι Φέρχοφσταντ βρέθηκε στην Αθήνα προεδρεύοντας των εργασιών του Πολιτικού Γραφείου των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, στην ομάδα των οποίων έχει ενταχθεί και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Και παράλληλα με τις ενστάσεις του για το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan b) για την Ελλάδα στην περίπτωση που αποτύχει η διαπραγμάτευση για το κούρεμα του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση. «Τα τελευταία δύο χρόνια, Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν καταθέσει ένα σωρό ιδέες που δεν έλυσαν όμως το πρόβλημα. Αυτό που κάνουν είναι να λαμβάνουν ημίμετρα τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Αν, για παράδειγμα, προωθούσαν από την αρχή τα ευρωομόλογα ή δημιουργούσαν ένα πραγματικό ταμείο διάσωσης με δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, όπως πρότειναν και οι γερμανοί οικονομολόγοι, αυτό θα κόστιζε πολύ λιγότερα και θα δημιουργούσε ρευστότητα». Επικριτικός είναι και για το σχέδιο της τρόικας στην Ελλάδα: «Εχω να τους πω κάτι, ότι δεν έδωσαν έμφαση στην προώθηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων. Και τώρα είμαστε στριμωγμένοι και συζητούμε τη μείωση του ελάχιστου μισθού... Η δύσκολη δουλειά είναι η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους».

Ο Γκι Φέρχοφσταντ προσέφερε ανοικτή στήριξη στην Ντόρα Μπακογιάννη, υιοθετώντας την πρότασή της ένα σημαντικό τμήμα των ποσών που θα συγκεντρωθούν από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να διατεθεί για τη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων στη χώρα μας και όχι για την αποπληρωμή του χρέους. Τοποθετώντας, εξάλλου, τη Δημοκρατική Συμμαχία σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων «χρειαζόμαστε νέες πολιτικές δυνάμεις και ένα νέο πολιτικό τοπίο», ενώ υποστήριξε ότι τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα «δεν διαφέρουν στην πολιτική τους για το πελατειακό σύστημα».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112815687

No comments: