5.2.12

Alpha Bank - Eurobank: Οι Καταριανοί παίζουν σε πολλά ταμπλό

Λίγα 24ωρα πριν από τη συμβολαιογραφική πράξη που θα ένωνε τυπικά και ουσιαστικά τις δύο μεγάλες τράπεζες, μία αιφνίδια επιστολή από τη διοίκηση της Alpha Bank κατέφθασε στα ανώτατα γραφεία της Eurobank την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου. Διεμήνυε την οπισθοχώρηση της Alpha από τις αρχικές προθέσεις της. Να δημιουργήσει, δηλαδή, το μεγαλύτερο τραπεζικό σχήμα της ΝΑ Ευρώπης και το 25ο της Ευρώπης, όπως ανακοίνωναν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Τρεις μέρες μετά, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, ξέσπασε «πόλεμος» ανακοινώσεων. Πρώτη η Alpha Bank, χωρίς τη συνεργασία της Eurobank, με τρεις γραμμές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να περιμένει πώς θα εξελιχθούν οι μακροοικονομικές συνθήκες και το αναθεωρημένο PSI+, απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν είναι έτοιμη να δώσει το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης. Η μετοχή της πήρε φωτιά με ενίσχυση περί το 18% το πρωί της συνεδρίασης, ενώ της Eurobank υποχωρούσε περί το 2%.
Στη συνέχεια, άλλες τρεις γραμμές κατέφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά αυτήν τη φορά από την πλευρά της Eurobank: «η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό?». Το ίδιο βράδυ ακολούθησαν νέες ενδελεχείς ανακοινώσεις, αλλά η κάθε μία τράπεζα την απέστειλε ξεχωριστά. Τελικά, την προηγούμενη Δευτέρα η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 5,98% (στα 1,24 ευρώ) και της Eurobank με οριακές απώλειες -0,62% (στα 0,797 ευρώ).
Διαπραγματεύσεις από κοινού για το PSI+
Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, 9 επιτροπές που είχαν συσταθεί από τις δύο τράπεζες δούλευαν πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ενώ λάμβαναν μέρος ως μία τράπεζα στις διαπραγματεύσεις για το PSI+. Ολα τα απαιτούμενα στάδια είχαν ολοκληρωθεί και είχε σχεδιαστεί και η δεύτερη φάση, χωρίς καμία ένδειξη ότι η Alpha Bank έχει δεύτερες σκέψεις. Μέχρι και το προτελευταίο στάδιο. Την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παρότι οι δύο τράπεζες ζήτησαν αναβολή κατά την πρώτη συζήτηση από την εν λόγω Επιτροπή -τροφοδοτώντας φήμες για ακύρωση του «γάμου»- η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μερικές μέρες αργότερα και συνεδρίαζαν όλοι μαζί επί 6 ώρες. Η έγκριση συγχώνευσης ελήφθη στις 23 Ιανουαρίου και μία εβδομάδα αργότερα, κατατέθηκε το «διαζύγιο». Το σπάσιμο της συμφωνίας δεν προβλέπει ρήτρες και ποινές.
Είναι η τρίτη επίσημη και δημοσιοποιημένη συμφωνία που χαλάει με πρωτοβουλία της Alpha Bank. Και υπάρχει και μία τέταρτη που δεν ανακοινώθηκε ποτέ? Στις πρώτες τρεις ο κ. Κωστόπουλος είχε δώσει τα χέρια με τους διοικητές της Εθνικής, τον αείμνηστο Καρατζά, τον κ. Αράπογλου ?που δεν ανακοινώθηκε ποτέ- και τον κ. Ταμβακάκη. Η τέταρτη είναι αυτή με τη Eurobank, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προχωρήσει ένας μεγάλος «γάμος» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κάθε μία από αυτές τις συμφωνίες είχε άλλα επιχειρήματα αποχώρησης. Οσο ο εγχώριος τραπεζικός τομέας ήταν σε ανάπτυξη, τα προβλήματα σχετίζονταν με την «καρέκλα» και τον εγωισμό που δεν επέτρεπε στις τράπεζες να ενωθούν προληπτικά και να δημιουργήσουν τα 2,5 ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα που χρειάζεται η χώρα, όπως χαρακτηριστικά είχε πει πριν από 10 χρόνια ο εκτελεστικός πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος.
Τα προβλήματα, όμως, τώρα σχετίζονται με τις πιέσεις που δέχθηκαν όλοι οι τραπεζίτες να συνενωθούν και να ενδυναμώσουν τα νέα σχήματα, θωρακίζοντας τις τράπεζές τους σε ένα υφεσιακό δύσβατο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Οι οικονομίες κλίμακας από τις συνέργειες που θα προέκυπταν από μια συγχώνευση ήταν (και συνεχίζουν να είναι) το ζητούμενο, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από την εγχώρια εποπτική αρχή. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε ένα σταθερότερο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα προήγαγε, όσο το δυνατόν, την ασφάλεια του καταθέτη και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Η ασφυκτική πίεση των κυβερνητικών και θεσμικών παραγόντων, αλλά και της τρόικας μπορεί να αποτελεί και το «κλειδί» γιατί είχε συναφθεί αυτός ο «αρραβώνας» εξαρχής. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδηγήσει σε κρατικοποιήσεις και τα προσωπικά τηλέφωνα στελεχών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σε τραπεζίτες που αξίωναν πάραυτα την προώθηση τραπεζικών συγχωνεύσεων, έσπρωξαν τις εξελίξεις τον περασμένο Ιούλιο, όταν ξεκίνησε ο κ. Κωστόπουλος να συζητά με τον κ. Λάτση -για δεύτερη φορά- το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η αρχική συμφωνία επιτεύχθηκε χωρίς να αναμειχθούν τα μάνατζμεντ στις συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση των δύο ανδρών ξεκίνησε, αφού είχε σπάσει η συμφωνία μεταξύ Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας και αφού εξετάστηκε για λίγο ?προτού απορριφθεί- και το deal μεταξύ Eurobank και Εθνικής. Στόχος του νέου σχήματος ήταν η άμεση διενέργεια αύξησης κεφαλαίου (1,25 δισ. ευρώ), το οποίο αποτελούσε και προϋπόθεση για την κάλυψη του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ύψους 500 εκατ. ευρώ) από το Paramount Fund του Κατάρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο τράπεζες θα ζητούσαν μεγαλύτερη προθεσμία για την αποπεράτωση της συγχώνευσης και τη διενέργεια της επανακεφαλαιοποίησης από εκείνη που προβλεπόταν, λόγω των διεργασιών για τη σύσταση του νέου σχήματος.
Πριν από τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Νοεμβρίου 2011, κλιμάκιο της Alpha Bank πήγε στο City του Λονδίνου να διερευνήσει τις προθέσεις των ξένων οίκων για τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου του νέου σχήματος, αναφέρουν πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς. Ομως οι πόρτες ήταν κλειστές.
Οι «αγορές» εξήγησαν ότι η άρνησή τους δεν σχετίζεται με το νέο σχήμα και τα θεμελιώδη μεγέθη του, αλλά με τη χώρα και τη δημοσιονομική προοπτική της. Αμφέβαλλαν, μάλιστα, αν η Ελλάδα θα συνεχίσει έστω και βραχυπρόθεσμα να είναι μέσα στο ευρώ, επιχείρημα το οποίο οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντικρούσουν. Οι συνελεύσεις των τραπεζών όμως έγιναν και οι αποφάσεις για τη συγχώνευση ελήφθησαν εκατέρωθεν. Στη συνέχεια, έγινε το οργανόγραμμα για τη διοίκηση της νέας τράπεζας και η πρωτοκαθεδρία της Alpha Bank ήταν σαφής. Οι αντιδράσεις ήταν μηδενικές και από τις δύο πλευρές, αλλά η ανασφάλεια ήταν μεγάλη σε επίπεδο τραπεζικών υπαλλήλων αφού οι δύο τράπεζες αλληλοκαλύπτονταν σε πολλά τραπεζικά κομμάτια.
Οι λόγοι για την οπισθοχώρηση
Η αναθεώρηση του PSI+ με «κούρεμα» από το 21% στο περίπου 72%, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ευνοϊκούς όρους για τους υφιστάμενους μετόχους και το Paramount Fund του Κατάρ ήταν αρκετοί λόγοι για να οπισθοχωρήσει η Alpha Bank, λένε πηγές της αγοράς.
Με την αναθεώρηση του PSI+, η πλευρά της Alpha Bank ισχυρίζεται ότι η σχέση ανταλλαγής πρέπει να αλλάξει, καθώς η Eurobank έχει σχεδόν τα διπλάσια ομόλογα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,1 δισ. ευρώ της Alpha. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές η έκθεση της Alpha Bank σε δάνεια δημόσιων οργανισμών ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης θα «κουρευτούν». Από την πλευρά της Eurobank, η σχέση ανταλλαγής δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Σύμφωνα με πηγές, η πλευρά της Alpha Bank δεν θα μπορούσε ευπρόσωπα να υποστηρίξει στους μετόχους της τη συγχώνευση μετά το PSI+. Οι ίδιοι αναφέρουν επιπλέον ότι ζητήθηκε από τον βασικό μέτοχο της Eurobank να αυξήσει τα κεφάλαιά του ανάλογα με τις ζημιές που προκύπτουν από το νέο «κούρεμα». Αλλες πηγές λένε ότι το πράσινο φως για το σπάσιμο του deal αυτήν τη φορά σχετίζεται με τη διατήρηση των ποσοστών των υφιστάμενων μετόχων, μετά την επανακεφαλαιοποίηση, καθώς η αναθεώρηση του PSI+ έγινε πριν από την έγκριση των γενικών συνελεύσεων.
Οι Καταριανοί παίζουν σε πολλά ταμπλό
Αστάθμητο, αλλά καίριο παράγοντα αποτελεί το Paramount Fund του Κατάρ. Αν, δηλαδή, θα επενδύσει τα 500 εκατ. ευρώ μόνο στην Alpha Bank, αν θα συμμετέχει με λιγότερα κεφάλαια (περί τα 300 εκατ.) ή αν θα παραμείνει με το υφιστάμενο ποσοστό του και δεν προχωρήσει σε νέα επένδυση. Το σπάσιμο του deal λίγο πριν από τη νομική συγχώνευση και η ενίσχυση της μετοχής της Alpha εκλήφθησαν από την αγορά ότι έχει συνάψει ένα αναθεωρημένο deal με το fund. Σύμφωνα με πηγές, το Κατάρ είχε εκφράσει την επιθυμία τριπλής «ελληνικής» συγχώνευσης, για τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού και βιώσιμου σχήματος το οποίο θα δραστηριοποιείται και σε άλλες, πιο κερδοφόρες αγορές. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η πορεία της Alpha Bank όσο και των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
150 δισ. το ενεργητικό των δύο τραπεζών
Μια τράπεζα-κολοσσό σχεδίαζαν οι κ. Λάτσης και Κωστόπουλος, η οποία θα είχε ενεργητικό 150 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και οι συνολικές χορηγήσεις τα 105,8 δισ. €. Αθροιστικά, τα καταστήματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 924 και το δίκτυο των δύο τραπεζών στη «νέα» Ευρώπη αριθμεί σε 1.710 καταστήματα. Η Alpha Bank έχει επενδύσει σε Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία και Σκόπια και η Eurobank έχει παρουσία επίσης σε Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουκρανία και Πολωνία. Ο δείκτης των βασικών κύριων κεφαλαίων είχε υπολογιστεί για το νέο σχήμα στο 11,2%, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών κεφαλαίων, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Εσπειρε ανέμους»
Την πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών επεδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Το υπουργείο Οικονομικών κατάρτισε και κατέθεσε στη Βουλή τον νόμο που προβλέπει ότι η άντληση των κρατικών κεφαλαίων για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνεται με κοινές μετά ψήφου μετοχές, ενώ η τρόικα επιθυμεί η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με κοινές άνευ ψήφου μετοχές ή μία μεικτή λύση με άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Ασκήθηκε έτσι ιδιαίτερη πίεση στους τραπεζίτες που από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι διαχρονικά στήριζαν την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, αγοράζοντας ομόλογα και «δεν θα ήταν εύλογο να τιμωρηθούν για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη χώρα και τη βοήθεια που παρείχαν σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία».
Ολα είναι πιθανά
Η επόμενη μέρα
Οι υπογραφές του «διαζυγίου» δεν έχουν μπει ακόμα. Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί σύντομα. Το «χάσμα» όμως διευρύνεται και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και αυτόνομα. Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι δύο τράπεζες ενδέχεται να μη στρέψουν την πλάτη τους στο νέο σχήμα, το οποίο είχε βρει τρόπους να αυξήσει τις συνέργειές του από τα 600 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως και να συνεχίσουν μαζί την πορεία τους, δημιουργώντας την 25η σε κατάταξη ευρωπαϊκή τράπεζα και την πρώτη στη ΝΑ Ευρώπη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112814203

No comments: