22.2.12

Blackjack... στις απώλειες για τις τράπεζες

Μόλις στο χθεσινό σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: “Σε αυτά η Αγορά, πρέπει να υπολογίσει την επόμενη κίνηση των οίκων αξιολόγησης. Θα ακολουθήσουν οι Ελληνικές Τράπεζες και οι επιπτώσεις θα περάσουν άμεσα στη διατραπεζική Αγορά και στα collaterals. Και βέβαια θα ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για την ενεργοποίηση, ή μη, των CDS”.

Άρα η σημερινή κίνηση της Fitch ήταν απόλυτα αναμενόμενη και απλά ήταν ακόμα ένα “άλλοθι” για τους πωλητές στον Τραπεζικό κλάδο, που είχαν προϊδεάσει για τις διαθέσεις τους προχθές, έγιναν περισσότερο “κινητικοί” χθες και σήμερα η πτωτική τάση απλά ανέβασε στροφές.

Άλλωστε η “νότια” κίνηση στο Χ.Α. είχε ξεκινήσει από την αρχή της συνεδρίασης (ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) και απλά η έκθεση του οίκου αξιολόγησης ενέτεινε την πτωτική τάση. Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβαθμίζει το IDR της Ελλάδας σε “C” από “CCC”, υποδηλώνοντας πως η χρεοκοπία της Χώρας είναι πολύ πιθανή βραχυπρόθεσμα. Όπως αναφέρει στη σχετική της έκθεση, η Fitch θεωρεί πως η πρόταση για τη μείωση του Δημοσίου χρέους της Ελλάδας μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές, εάν ολοκληρωθεί, θα συνιστά χρεοκοπία και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του IDR της Χώρας σε “Restricted Default” με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Οι αξιολογήσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων που επηρεάζονται από τη συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αναδιαρθρωθούν στο πλαίσιο της ρήτρας συλλογικής ευθύνης, επίσης θα υποβαθμιστούν σε “D” (default).
Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι ο Τραπεζικός κλάδος, που έχει μπροστά του μεγάλα περιθώρια διόρθωσης και σημαντικές προκλήσεις, δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό την σημερινή εμφάνισή του στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, αλλά και το υπόλοιπο ταμπλώ, απλά επιβεβαίωσαν όλα αναφέρθηκαν από τον γράφοντα στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ότι “το Χ.Α. ανεβαίνει με τις Τράπεζες και πέφτει με όλους” (!)

Πλην των Coca-Cola, Jumbo και Τιτάνα που έδειξαν διαθέσεις να το “παλέψουν” (οι δύο πρώτοι “προδόθηκαν” από τις τελικές δημοπρασίες), όλοι οι υπόλοιποι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι “παραδόθηκαν αμαχητί”, χωρίς ιδιαίτερα υψηλούς όγκους και χωρίς οι πωλητές να εμφανίζουν επιθετικές διαθέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι 12 από τους 20 τίτλους του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Motor Oil, Folli Follie Group, Alpha Bank, Eurobank, MIG. Τραγικότερες φιγούρες οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, με τον τελευταίο μάλιστα να κλείνει σε νέο ιστορικό χαμηλό και όλα αυτά εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών των αποτελεσμάτων χρήσης 2011 (!)

Απόλυτη επιβεβαίωση της στήλης η οποία για τον τίτλο του ΟΤΕ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι “η μετοχή ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια, την “μοίρα” όλων των μετοχών εταιρειών που απέκτησαν ξένο βασικό μέτοχο” (!)

Με όλα αυτά, εγείρονται εκ νέου σημαντικές τεχνικές ανησυχίες, για δείκτες και επιμέρους μετοχές, οι οποίες θα ενταθούν σημαντικότατα αν οι πιέσεις συνεχιστούν στους τίτλους του 20αρη και την ίδια ώρα “εξαφανιστούν” οι ελάχιστοι αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Καθαρά από τεχνικής πλευράς και ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ, που μόλις χθες έδειξε διαθέσεις να ανακαταλάβει το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, σήμερα με ιδιαίτερη ευκολία απομακρύνθηκε και από τα 6,90 ευρώ, δίνοντας τροφή στα αρνητικά σενάρια που τον θέλουν να αναζητεί στήριξη στα 6,50 και 6,30 ευρώ, αλλά και στην ζώνη στήριξης 6,11 – 6,00 ευρώ. Μόλις προχθές, ο τίτλος της ΔΕΗ πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 4,00 ευρώ και μόλις σε δύο συνεδριάσεις δείχνει να επαναβυθίζεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Αν χαθεί και η στήριξη των 3,70 ευρώ, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 3,50, 3,20 και στο ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση δέχθηκε τις σαφώς μεγαλύτερες πιέσεις, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σε μόλις δύο συνεδριάσεις συμπλήρωσε αθροιστικές απώλειες 21,38% και τεχνικά δείχνει ότι θα αναζητήσει την επόμενη στήριξη στην ζώνη 370 – 360.

Η Alpha Bank έχασε την πρώτη στήριξη των 1,64 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα η αμέσως επόμενη στήριξη ορίζεται από την ζώνη 1,40 - 1,30 ευρώ, μέσα στην οποία έκλεισε ο τίτλος. Απώτατη διόρθωση, η ζώνη 1,10 – 1,00 ευρώ.
Χειρότερη η τεχνική εικόνα από την Εθνική που έχασε και την ζώνη στήριξης 2,60 – 2,48 ευρώ και δείχνει να ξαναβάζει σε δοκιμασία την ζώνη 2,23 – 2,20 ευρώ.

Στην Eurobank, πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στα 0,90 – 0,88 ευρώ, που προς το παρόν δείχνουν να μην απειλούνται. Καθοδική διάτρηση θα ανεβάσει στροφές στην τάση και θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη αντίσταση στα 0,78 ευρώ και σε απώτατη περίπτωση τα 0,67 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, όσο περνάνε οι μέρες από την συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης, τόσο πληθαίνουν οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά και για τις τελικές εξελίξεις στο PSI+
“Αμφιβάλλουμε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια πορεία στο χρέος της σύμφωνα με τις κεντρικές προβλέψεις που στηρίζουν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης”.

“Σε κάποια χρονική στιγμή ο επίσημος τομέας θα πρέπει να αποδεχθεί και αυτός «κούρεμα» στο χρέος του”, αναφέρει η JP Morgan θέτοντας σε άμεση αμφισβήτηση τα οφέλη του PSI στο Ελληνικό χρέος.

“Εφόσον η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ, πιστεύουμε ότι αυτό το «κούρεμα» του επίσημου τομέα θα συμβεί σίγουρα, αλλά αν φυσικά η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μπορεί να χρεοκοπήσει και να αθετήσει το χρέος της σε όλα τα επίπεδα: το υπόλοιπο του χρέους που βρίσκεται στη δευτερογενή Αγορά, τα επίσημα δάνεια αλλά και τη βοήθεια από τα πακέτα”, αναφέρει ο οίκος.

Την άποψη ότι ελάχιστα αλλάζει την κατάσταση της Ελλάδας το δεύτερο πακέτο στήριξης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, εκφράζει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μαξ Όττε. Οι Έλληνες αιμορραγούν από τα μέτρα λιτότητας και οι Τράπεζες επιβιώνουν σημειώνει σε συνέντευξη του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).

Αμφίβολο εξακολουθεί θεωρεί η Societe Generale το εάν η Ελλάδα έχει επανέλθει στον δρόμο της φερεγγυότητας και του βιώσιμου χρέους.

Αν και ο οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου εκφράζει ικανοποίηση για την επίτευξη της συμφωνίας, δεν θεωρεί ότι αυτόματα η εξέλιξη αυτή λύνει όλα τα προβλήματα. Η έκθεση αναφέρεται και στην έκθεση της τρόικας κατά την οποία δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέο πακέτο 50 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτού, επισημαίνει η Societe Generale, η υλοποίηση της συμφωνίας είναι υπό όρους που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και τις περικοπές δαπανών της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η συνθήκη πρέπει να κυρωθεί και από ορισμένα Εθνικά Κοινοβούλια, ενώ και ο ακριβής ρόλος του EFSF παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπό διερεύνηση.

Ωστόσο, επισημαίνει η έκθεση, τα μεγαλύτερα ρίσκα σχετικά με την εφαρμογή της νέας συμφωνίας έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις της Ελληνικής κοινής γνώμης και σε μικρότερο βαθμό με την τυχόν αρνητική αντίδραση της Βόρειας Ευρώπης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τις απαισιόδοξες να έχουν το σαφές προβάδισμα.

Σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, η Ελλάδα δεν καλείται απλώς να βυθίσει την ήδη συρρικνούμενη οικονομία της σε μία υφεσιακή δίνη αορίστου χρόνου, αλλά αναγκάζεται να παραχωρήσει μεγαλύτερο μέρος της Εθνικής της κυριαρχίας έχοντας μόνιμους επόπτες της τρόικα να παρακολουθούν το Δημόσιο ταμείο.

Τώρα ο παραγωγικός ιστός της Χώρας οδηγείται σε “θανάτωση” και αυτό θα μεταφερθεί και σε άλλες Χώρες της Ευρωζώνης.

Από την άλλη, οι λιγότεροι συγκρατημένα αισιόδοξοι, υποστηρίζουν ότι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους είναι μια καλή αρχή για τη Χώρα, αλλά δεν φθάνει αυτό για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Η Ελλάδα χρειάζεται, εκτός των άλλων, “ανάσες” οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίες πρέπει να προσδιοριστούν από τα κέντρα των αποφάσεων και οι οποίες μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται πουθενά. Το Χρηματιστήριο Αθηνών “πούλησε” την είδηση και θα χρειαστεί νεότερους καταλύτες για να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα.

Ήπια αρνητική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της συνεδρίαση στο NYSE.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από τους τίτλους του 20αρη, τελικός διασωθείς μόνο ο τίτλος του Τιτάνα (+1,36%).
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-18,36%), Eurobank (-17,09%), Alpha Bank (-15,09%), Εθνική (-12,69%), Πειραιώς (-11,74%), MPB (-10,75%), Κύπρου (-9,52%) και MIG (-8,19%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 7% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Folli Follie Group.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.
Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 751,27 μονάδες (17.07) και τελικά έκλεισε στις 751,96 με απώλειες 5,67%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 77 εκατ.
Τεχνικά, πολλά θα κριθούν στο αν θα αντέξει η ζώνη 750 – 735, καθώς καθοδική διαφυγή θα αναγκάσει τον Δείκτη να αναζητήσει στήριξη στην επόμενη ζώνη 708 – 690 μονάδες.
Κάκιστη η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές
έναντι 126 πτωτικών, ενώ για 28 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες κυμάνθηκαν από 10 έως 27,56%.

Στα επιμέρους, ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για την Ιλυδα, ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα “υψηλής αδρεναλίνης” για μερικά από τα θεωρούμενα “penny stocks”.

Πρώτη περίπτωση η Alapis, η οποία πριν γυρίσει και κλείσει με αξιοπρόσεκτες απώλειες είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 0,1500 ευρώ. Αυτό σημαίνει από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,0280 ευρώ (1/2) αθροιστικά κέρδη 435,71% (!)

Η Unibios από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,0330 ευρώ (13/2) σημειώνει αθροιστικά κέρδη 136,36%, η Altec από τα χαμηλά των 0,0310 ευρώ (10/2) αθροιστικά κέρδη 138,71% και ο Περσέας από τα χαμηλά των 0,0260 ευρώ (2/2) με συνολικό όγκο για όλες τις συνεδριάσεις που έχουν μεσολαβήσει 211 τεμ. (!!!), αθροιστικά κέρδη 303,85%.

Αρκετά ψηλότερα, τα Πλ. Κρήτης, χωρίς “τυμπανοκρουσίες” έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά 53 μηνών, ενώ διαθέσεις για πολύ καλύτερη απόδοση (έπεσε σε πολύ άσχημο κλίμα) έδειξε σήμερα η μετοχή της ΕΥΑΘ, “υποβοηθούμενη” από τα εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά και από φήμες – δημοσιεύματα που έκαναν τον γύρο της Συμπρωτεύουσας, σύμφωνα με τα οποία επισπεύδεται η διαδικασία πώλησης της εισηγμένης (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Μετά την απόφαση του Eurogroup, το ενδιαφέρον της Αγοράς μετατίθεται στην πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και στην συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, εκτιμά ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Από εκεί και πέρα και μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 2 Μαρτίου, η παρούσα Κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές προχωρούν σε δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, όπου η Ελλάδα ή καλείται (με σημαντικό κόστος) να αποδείξει ότι επιθυμεί την παραμονή της στην Ευρωζώνη, επιλέγοντας ακόμα και την εσωτερική στάση πληρωμών, ή να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ.

Η πρόσφατη συμφωνία ήταν καλύτερη για την Ελλάδα, αλλά σαφώς χειρότερη για τον Τραπεζικό κλάδο, εντείνοντας τον προβληματισμό για τις απαιτούμενες και επερχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Δυστυχώς οι ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο που βοηθήθηκαν και από την σημερινή υποβάθμιση της Fitch, δεν δείχνουν να μεταφέρουν ρευστότητα στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ή έστω στους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Δυστυχώς στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, παραμένουν ακόμα και οι τίτλοι εταιρειών που εμπλέκονται σε σενάρια ρευστοποιήσεων, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/681234/ArticleMarketComment.aspx

No comments: