14.2.12

Δεν αρκεί η ψήφιση, η υλοποίηση μετράει


Προειδοποίηση από τον ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου προς την Ελλάδα
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι αν δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους που έχουν θέσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, θα βγει από την ευρωζώνη, απηύθυνε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν.
Σύμφωνα με τον Φρίντεν, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν προετοιμαστεί και είναι θωρακισμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρήσουμε όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Το θέμα, όμως, είναι και πάλι η Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Συνεπώς, εάν ο ελληνικός λαός ή η ελληνική πολιτική ελίτ δεν συμμορφωθούν με όλους τους όρους - και γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες και δεν υποτιμώ τα προβλήματα που προκύπτουν για την Ελλάδα - εάν δεν το κάνουν, νομίζω ότι αποκλείονται από μόνοι τους από την ευρωζώνη και ο αντίκτυπος στις άλλες χώρες είναι πλέον μικρότερος από ό,τι πέρυσι».

Φ. Ρέσλερ: Τον λόγο τώρα έχει η τρόικα, μετά το ελληνικό «ναι» 

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπ. Οικονομίας, για την έγκριση από την ελληνική Βουλή του νέου Μνημονίου.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας, θεωρώντας ότι το καθοριστικό τώρα θα είναι η ετυμηγορία των θεσμικών πιστωτών της Ελλάδας, της τρόικας.
«Τώρα όλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.
«Παραμένουμε επιφυλακτικοί», είπε ο Ρέσλερ, την ώρα που οι αγορές, αντιθέτως, χαιρέτιζαν την έγκριση της νέας δέσμης μέτρων από το κοινοβούλιο στην Αθήνα, βλέποντας σε αυτή την εξέλιξη μία ανοικτή δίοδο για την έξοδο από την κρίση.
Ο Ρέσλερ, ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, κυβερνητικού εταίρου της Άγγελα Μέρκελ, περιλαμβάνεται στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης που ζητούν με επιμονή περισσότερες προσπάθειες από την Ελλάδα.
Ωστόσο, η φωνή του δεν θεωρείται αποφασιστικής σημασίας στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού η εκλογική δύναμη του κόμματός του έχει συρρικνωθεί στο 3% των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, έναντι 14% στις εκλογές του 2009.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Να υλοποιηθούν τα μέτρα στην Ελλάδα
«Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Ελλάδας αποδέχθηκαν αυτό το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, πρέπει τώρα αυτό να υλοποιηθεί και να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές» τόνισε ο κ. Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα στο Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία.
«Αν γίνει έτσι, πράγματι, η οικονομική κρίση αυτή καθ' αυτή μπορεί να καταλαγιάσει» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, «πρέπει να επιδιορθωθούν τα λάθη, που διαπράχθηκαν κατά το παρελθόν, να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών, κάτι που θα καταστήσει εφικτή τη βοήθεια που προτείνουμε στην Ελλάδα -μαζί η ΕΕ και το ΔΝΤ».
Ο Ζιπέ αναγνώρισε ότι «το ζητούμενο από την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο, πολύ επώδυνο», επισημαίνοντας όμως πως «τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνης θα προκαλούσε ακόμη πιο επώδυνες δοκιμασίες, ένας είδος οικονομικού, αλλά και πιστωτικού χάους».


Όλι Ρεν: «Έκφραση αποφασιστικότητας» το χθεσινό «ναι» στο νέο Μνημόνιο 
Ο επίτροπος Ρεν αναφέρει ότι το δεύτερο πρόγραμμα λιτότητας είναι μεν απαιτητικό, αλλά θα αποδώσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια από την ελληνική κοινωνία. Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή ο Βεστερβέλε 
Ο κ. Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι τώρα χρειάζεται πραγματική, σκληρή δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και σημείωσε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι να εγκρίνουν το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μπαρόζο: Χάος θα έφερνε η μη υιοθέτηση των μέτρων στην Ελλάδα
Βεβαίως το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη

Αυστρία: Τα επόμενα χρήματα στην Ελλάδα «δεν θα δοθούν αυτόματα» 

Η ελληνική Βουλή έκανε ένα σωστό βήμα, όμως θα πρέπει να ακολουθήσει και εφαρμογή των μέτρων, επισημαίνει ο αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ, Μ. Σπίντελεγκερ.

αυτό δεν συνεπάγεται πως θα δοθούν αυτόματα τα επόμενα χρήματα, επισήμανε σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως «το πακέτο λιτότητας ως απόφαση της Βουλής είναι το ένα (μέρος), η εφαρμογή τους είναι το άλλο και σε αυτό πρέπει να δώσουμε επίσης μεγάλο βάρος», ο κ. Σπίντελεγκερ τόνισε, ότι μέχρι τώρα έχει ακολουθηθεί μια πολιτική, όπου τίθενται προϋποθέσεις και μόνον εάν η «τρόικα» αποφανθεί πως αυτές τηρήθηκαν, δίνονται τα επόμενα χρήματα και αυτή η πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί και σε αυτή (σσ την τωρινή) την περίπτωση.

Γερμανία: Βοήθεια στην Ελλάδα εντός ευρωζώνης



No comments: