Ασφυκτικό έλεγχο στις δαπάνες της Ελλάδας από διεθνείς επιθεωρητές προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται δημοσίευμα των Financial Times, βάσει του οποίου η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρωτοφανή εποπτεία του ελληνικού προϋπολογισμού, ειδικά στο σκέλος διαχείρισης των κεφαλαίων.
Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία -την οποία οι αξιωματούχοι ελπίζουν να οριστικοποιήσουν τη Δευτέρα- πιθανότατα θα προβλέπει έναν ειδικό λογαριασμό που πρέπει πάντα να έχει αρκετή ρευστότητα για να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της Ελλάδας για τους επόμενους 9 - 12 μήνες. Εάν η ρευστότητα στον λογαριασμό πέφτει κάτω από αυτό το σημείο, τα χρήματα θα αφαιρούνται από κεφάλαια που προορίζονται για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.Το πακέτο στήριξης θα περιέχει επιπλέον μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία διεθνών επιθεωρητών, οι οποίοι θα προσπαθούν να κάνουν ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις δημόσιες δαπάνες.
Θα περιλαμβάνει, όμως, και λίστα με 24 «προηγούμενες δράσεις», τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη του μήνα ώστε να αποδεσμευτεί το δάνειο.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, λένε οι FT, θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς οι προσφορές στους ιδιώτες ομολογιούχους που θα συμμετάσχουν θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η προσφορά θα είναι ανοιχτή για 10 ημέρες και το swap των ομολόγων επισήμως θα ολοκληρωθεί στο παρά πέντε, μία εβδομάδα πριν από την 20ή Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.
Σημάδια προόδου προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία με τη σειρά της θα επιταχύνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διαβλέπουν στο μεταξύ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Τα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Bloomberg σημείωναν χθες ότι η ιδέα που υποστήριξαν αρχικά η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία για τμηματική παροχή του δανείου των 130 δισ. ευρώ φαίνεται να εγκαταλείπεται πρόωρα από το Βερολίνο και όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» τόσο για το δάνειο όσο και για τη συμφωνία του PSI.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε, πάντως, στην ιστοσελίδα του ότι «η εμπιστοσύνη στην ελληνική διαχείριση της κρίσης τείνει να εξαφανιστεί. Η τρόικα επικρίνει την ελλιπή πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ολο και περισσότεροι εταίροι της Ευρωζώνης αμφιβάλλουν για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ».
Το δημοσίευμα τόνιζε, εξάλλου, πως «η άκρως εμπιστευτική έκθεση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αποτελεί καταστροφικό πιστοποιητικό για τις επιδόσεις των Ελλήνων στο θέμα του δημόσιου χρέους. Για παράδειγμα, η Αθήνα θα έχει το 2020, παρά το δραστικό κούρεμα των απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών, ένα χρέος της τάξης του 129% επί του ΑΕΠ. Η τρόικα, όμως, είχε προτάξει τον στόχο του 120% για το ύψος του χρέους, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει».
Σύμφωνα, πάντα, με το Spiegel αν τη Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία, το ελληνικό ζήτημα θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις αρχές Μαρτίου.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112821506
No comments:
Post a Comment