21.2.12

έκθεση βιωσιμότητας: σκούρα [το λένε, πάμε για 2ο κούρεμα και μεταφορά πόρων]

Η «αυστηρά εμπιστευτική» δεκασέλιδη έκθεση της τρόικας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που μοιράστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία τέθηκε προς συζήτηση χθες στο τραπέζι του Eurogroup αποκαλύπτει ότι το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι εκτός στόχων και ότι η χώρα μας μπορεί να χρειαστεί μετά το 2015 και μέχρι το 2020 τρίτο πακέτο σωτηρίας, που θα κυμαίνεται από 50 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, έως 115 δισ. ευρώ στη χειρότερη.
Την έκθεση αποκάλυψαν οι «Financial Times» και το Reuters. Σύμφωνα με αυτήν, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν προκαλούν τον κίνδυνο να υπάρξει τόσο βαθιά ύφεση που η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεφύγει απο τη μαύρη τρύπα του χρέους παρά το δεύτερο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ.
Με βάση το βασικό σενάριο, το οποίο μάλιστα προυποθέτει ότι θα σταματήσει ο κατήφορος της ύφεσης το 2013 και ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2,3% το 2014, η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ από το 2015 έως το 2020, ανέφερε ο ανταποκριτής των «Financial Times» από τις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.

Το...  κακό σενάριο. Με βάση το κακό («tailored downside scenario») σενάριο που παρουσιάζει η τρόικα, το χρέος της Ελλάδας όχι μόνο δεν θα πιάσει τον στόχο του 120% του ΑΕΠ ώς το 2020 αλλά θα αυξηθεί σε 160% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, η βοήθεια που θα χρειαστεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να ανέλθει σε περίπου 245 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χρειαστούν επιπλέον 115 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ.
Επίσης στην εμπιστευτική έκθεση της τρόικας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμενόταν να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα καθυστερήσει για μία πενταετία και θα αποφέρει τελικά 30 δισ. ευρώ και ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αρχικά αναμενόταν να κοστίσει 30 δισ., τώρα αναμένεται ότι θα κοστίσει 50 δισ. ευρώ.
Η έκθεση σημειώνει ότι, σε αντίθεση με όσα είχαν προβλεφθεί με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, υπάρχει ο κίνδυνος να μην προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μην ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και να αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις στον επιχειρηματικό κλάδο λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4696485

Πρόκειται για την 9σέλιδη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και στην οποία υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις.
Παρά την ευφορία που δημιουργεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας με δεύτερο δάνειο, η τρόικα επισημαίνει ότι λόγω της έντασης που δημιουργείται «μεταξύ των στόχων του προγράμματος μείωσης χρέους και της προσπάθειας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» θα απαιτηθεί η συνέχιση της «εσωτερικής υποτίμησης, η οποία όμως με τη σειρά της θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερο επίπεδο χρέους βραχυπρόθεσμα».
Η επιτάχυνση της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης μέσω μείωσης μισθών και τιμών σε συνδυασμό με την υστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βυθίσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, αναφέρεται στην έκθεση.
«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαδρομή με υψηλότερο χρέος που θα οδηγήσει σε ποσοστό της τάξης του 160% του ΑΕΠ το 2020. Δεδομένων αυτών των κινδύνων το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει επιρρεπές σε κινδύνους» σημειώνει η τρόικα, εστιάζοντας παράλληλα στα εξής:
- αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (στο -1% το 2012) και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,5%, τότε το χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί.
- αν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φτάσουν τα 46 δισ. ευρώ όπως είχε υπολογιστεί αρχικά αλλά περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, τότε το χρέος θα φτάσει την ίδια χρονιά το 148%.
- αν ο ρυθμός ανάπτυξης δεν παραμείνει σε ετήσια βάση διαρκώς πάνω από το 1%, τότε το χρέος θα φτάσει το 143%.
- αν το κόστος δανεισμού του μηχανισμού στήριξης (από τον οποίο χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος η Ελλάδα) αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης (λόγω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας), τότε το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο τέλος της δεκαετίας στο 135%.
Παράλληλα, η τρόικα εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα «των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις πολιτικές προσαρμογής στον ρυθμό που προβλέπεται» και τονίζουν ότι η πορεία μείωσης του χρέους «είναι εξαιρετικά επισφαλής», εξαιτίας των πιθανών καθυστερήσεων στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63619773


Στην έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου, που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, καθώς και πως αν δεν γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν ληφθούν μέτρα το χρέος της χώρας θα μπορούσε να φτάσει το 160% του ΑΕΠ έως το 2020.
Το βασικό σενάριο είναι πως η Ελλάδα, βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας για τη νέα στήριξη, θα μειώσει το χρέος της στο 129% του ΑΕΠ το 2020, από 160% σήμερα, πολύ κάτω από το στόχο του 120% που έχει τεθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος του 120% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της κεφαλαιοποίησης των τόκων, που επρόκειτο να εισπράξουν οι ιδιώτες επενδυτές, συνεισφέροντας κατά 1,5% στη μείωση του χρέους, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων των εταίρων προς την Ελλάδα θα το μειώσει επιπλέον κατά 1,5%, η συμμετοχή στη διαδικασία των ελληνικών ομολόγων που έχουν αγοράσει κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης θα συνεισέφερε στη μείωση του χρέους κατά 3,5%. Πάντως, η μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση του χρέους, κατά 5,5%, θα γινόταν μέσω των ελληνικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, η οποία τα αγόρασε σε τιμή της τάξης του 70% - 80% της ονομαστικής τους αξίας. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταλλάσσει τα ομόλογα με νέα και να διαθέσει τα κέρδη που προκύπτουν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναζητείται η φόρμουλα ώστε να κατευθυνθούν τελικά στην Ελλάδα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2139840

Επιπλέον συνεισφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα χρειαστεί για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, θεωρεί η τρόικα στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητά του, κρίνοντας πως με τις παρούσες προτάσεις το χρέος δεν θα μειωθεί κάτω από το 129%. Εάν μάλιστα δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα, μπορεί να διαμορφωθεί σε οκτώ χρόνια σε 160% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters.

Η έκθεση είναι στην «κορυφή» των εγγράφων που εξετάζει το Eurogroup. Στις Βρυξέλλες, παράλληλα με το Eurogroup, γίνεται επίσης διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του IIF για το «κούρεμα», στο οποίο άγνωστο παραμένει το εάν θα συμπεριληφθούν τα ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης», υποστηρίζει η έκθεση, «δείχνουν πως υπάρχει ανάγκη επιπλέον συνεισφοράς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα» για να τιθασευτεί η δυναμική του ελληνικού χρέους.

Η τρόικα κάνει επίσης λόγο για «θεμελιώδη ασυμφωνία» μεταξύ του στόχου του προγράμματος για μείωση του χρέους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας «καθώς η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για την ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί αναπόφευκτα σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της αναλογίας του χρέους προς ΑΕΠ».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το κείμενο, «ένα σενάριο προβλέπει εσωτερική υποτίμηση μέσω βαθύτερης ύφεσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Το σενάριο αυτό, το οποίο δεν είναι μεν το βασικό αλλά θεωρείται πιθανό, «θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο χρέος, αφήνοντάς το στο 160% του ΑΕΠ το 2020». «Δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα ίσως παραμείνει ως εκ τούτου επιρρεπές σε "τριγμούς", με τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά του να παραμένουν» συνεχίζει η έκθεση.

Για να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ από το 129%, υποστηρίζει η έκθεση μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση των δεδουλευμένων τόκων στα ελληνικά ομόλογα, η οποία θα είχε τελικό αποτέλεσμα μείωση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας. Επιπλέον 1,5 μονάδα θα επέφερε η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια στήριξης (του πρώτου πακέτου) και 3,5 μονάδες από αναδιάρθρωση στα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη μείωση όμως, υποστηρίζει η έκθεση, θα μπορούσε να προκύψει από την παραίτηση κερδών στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ -κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα επέφερε μείωση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231182692

No comments: