Μειώσεις μισθών έως 35% για το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνον για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια φέρνει το «κούρεμα» κατά 20% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Σύλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αποτελεί «οδηγό» σε όλες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και η κατάργηση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).
Εφόσον διατηρηθούν ως «γενικά υποχρεωτικά» στις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υποκαταστήσουν τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές, τα τέσσερα βασικά επιδόματα («γάμου, τέκνων», σπουδών, πολυετίας και βαρέων - ανθυγιεινών).Η προωθούμενη, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, νομοθετική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, πέρα από τις νομικές εμπλοκές που θα έχει (τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια) «κρύβει» μια τριπλή ανατροπή για τους μισθούς, τις συμβάσεις εργασίας αλλά και τα επιδόματα ανεργίας τα οποία είναι, διά νόμου, συνδεδεμένα με το κατώτατο ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ.
Ανατροπή 1η: Η οριζόντια μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού θα τον ρίξει από τα 751,39 ευρώ στα 601,11 ευρώ μεικτά, περιορίζοντας και τον 13ο και τον 14ο μισθό. «Αυτόματα» θα μειωθούν, ωστόσο, οι μισθοί των νέων ηλικίας έως 25 ετών με πλήρη απασχόλησηστα 480 ευρώ μεικτά, δεδεμένου ότι ο νόμος προβλέπει 20% χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τα εκάστοτε ισχύοντα όρια της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων. Τα επίπεδα αυτά θα οδηγήσουν μεγάλες ομάδες απασχολουμένων κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί για τους μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενους που αμείβονται με το 1/2 των βασικών μισθών (για τετράωρη απασχόληση η αμοιβή θα είναι 300,55 ευρώ μεικτά). Επιπλέον πολλά προγράμματα του ΟΑΕΔ που ήδη εφαρμόζονται θα πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς στηρίζουν τις επιδοτήσεις (είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της επιδότησης των εισφορών) στα 751,39 ευρώ...
Ανατροπή 2η: Με δεδομένο ότι η ΕΓΣΣΕ και τα νέα (νομοθετημένα) όρια των κατώτατων μισθών αποτελούν το «πάτωμα» για όλες τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η μείωση του 20% θα μεταφερθεί «αυτόματα» στις τελευταίες. Με την παράλληλη κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων (που προβλέπουν κατά μέσο όρο έως 40% υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με την Εθνική Σύμβαση και δεκάδες επιδόματα) οι εργαζόμενοι θα έχουν ως βάση εκκίνησης τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Η σύναψη νέων συμβάσεων θα γίνεται σε ατομικό ή σε επιχειρησιακό επίπεδο και τα μόνα επιδόματα που συζητείται να «διασωθούν» (και να εξακολουθούν να μετενεργούν στη διαπραγμάτευση) θα είναι του γάμου, των τέκνων, το επίδομα σπουδών, πολυετίας - εργασιακής εμπειρίας και βαρέων - ανθυγιεινών).
Δηλαδή δεν θα είναι δεδομένα δεκάδες κλαδικά επιδόματα, όπως ευθύνης, ταμειακά, διαχειριστικών λαθών, ισολογισμού, μεταφοράς, τροφής, στολής, εποχικότητας (στα ξενοδοχεία), ειδικών συνθηκών, επικίνδυνων φορτίων κ.ά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι απώλειες θα είναι τουλάχιστον 15% από την αλλαγή αυτή, ενώ δεν προβλέπεται από το νέο νόμο καμία δυνατότητα παρέμβασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε περίπτωση διαφωνίας εργοδότη - εργαζομένου για τη διατήρηση επιδομάτων (ο ΟΜΕΔ μπορεί να αποφαίνεται μόνο σε διαφορές επί του μισθού).
Ανατροπή 3η: Η μείωση του επιδόματος ανεργίας θα είναι άμεση καθώς το επίδομα, με βάση το νόμο, έχει συνδεθεί με το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (αποτελεί το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου). Το επίδομα θα μειωθεί στα 369,32 ευρώ (από 461,50 ευρώ).
Ν.Δ: Μειώσεις μισθών μόνο για νεοεισερχόμενους
Σύμφωνα με τη Ν.Δ. στη σύσκεψη των αρχηγών έγινε σαφές ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτή οι υπόλοιπες αμοιβές. Tην ίδια ώρα μείωση του κατώτατου μισθού μόνο για τους νέους και σε περιοχές υψηλής ανεργίας έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης για να αποφευχθούν οι μεγάλες μειώσεις και η «κατάρρευση» των κλαδικών συμβάσεων.
Παράδειγμα
Μείωση μισθού έως 39,65%:
Eγγαμος με τρία παιδιά εργαζόμενος στο εμπόριο για 15 χρόνια με επίδομα ταμειακών λαθών:
Mε την κλαδική σύμβαση έχει μισθό 1.374,87 ευρώ.
Mε την EΓΣΣE (που θα είναι το «πάτωμα» των αποδοχών) και τη μείωση 20% θα έχει μισθό 829,17 ευρώ, δηλ. μείωση 39,65%.
«Θυσία» 3 μισθοί
Tρεις μισθούς θα «χάσουν» οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια: Mε μηνιαία απώλεια 150 ευρώ X 14 μήνες «χάνουν» 2.100 ευρώ δηλ. 2,8 κατώτατους μισθούς των 751 ευρώ.
Κατά 20% μειώνεται οριζόντια ο κατώτατος μισθός
Στα 601,11 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από 751,39 ευρώ μεικτά μετά το «κούρεμα».
50% μειώνονται οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων (στα 300,55 ευρώ μεικτά).
Στα 480 ευρώ μεικτά διαμορφώνονται οι μισθοί των νέων ηλικίας έως 25 ετών, καθώς ο νόμος προβλέπει 20% χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τα όρια της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων.
20% μείωση στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων θα προκαλέσει η κατάργηση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους (εξάμηνη μετενέργεια).
35% θα είναι τουλάχιστον η σωρευτική μείωση, αν διατηρηθούν μόνο τα βασικά επιδόματα (γάμου, τέκνων, σπουδών, πολυετίας και βαρέων ... ανθυγιεινών).
Στα 369,32 ευρώ (από 461,50 ευρώ) θα μειωθεί το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που είναι νομοθετικά συνδεδεμένο με το κατώτατο ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ.
Απώλειες 2,8 δισ. ευρώ για τα ταμεία
Λιγότερες κατά 6 δισ. οι αμοιβές
Με δεδομένο ότι οι ασφαλιζόμενες - επίσημα καταβαλλόμενες στον ιδιωτικό τομέα αποδοχές το 2011 ήταν 30 δισ. ευρώ, η μείωση μεσοσταθμικά κατά 20% των αμοιβών θα αφαιρέσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τους εργαζόμενους.
Η απώλεια για τα ταμεία θα ξεπεράσει τα 2,8 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί ότι οι εισφορές φτάνουν το 46% (χωρίς τη μείωση των ασφαλίστρων που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι των μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας). Ο κίνδυνος ενός «ντόμινο» στο Ασφαλιστικό, με παράπλευρη απώλεια τη μείωση όλων των κύριων συντάξεων, «θα είναι άμεσος», εκτιμούν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης θεωρώντας ότι τα έσοδα των ταμείων θα μειωθούν κατά πολύ περισσότερο, καθώς αναμένονται αύξηση της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας και νέα «λουκέτα» στην αγορά.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112815203
Η περικοπή 20% στους μισθούς θα έχει επιπτώσεις και στις κύριες συντάξεις
Η μείωση κατά 20% στον κατώτερο μισθό, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα συμπίεση των αποδοχών στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει ετήσια απώλεια 2,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, που αναμένεται να «μεταφραστεί» σε περικοπές και στις κύριες συντάξεις.
Η τρόικα ζητά μείωση 20% στον κατώτερο μισθό και κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή της δυνατότητας ισχύος της σύμβασης για έξι μήνες μετά τη λήξη της.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, εάν συμφωνηθεί η κατάργηση της μετενέργειας, δεν θα είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν οι όροι της προηγούμενης σύμβασης στις ατομικές συμβάσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα όλοι οι μισθοί μπορεί να συμπιεστούν δραστικά προς τα κάτω.
Όπως παρατηρεί ο γενικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, η ρύθμιση αυτή της μετενέργειας θα οδηγήσει σε αποσύνθεση το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η μείωση κατά 20% στον κατώτερο μισθό (από 751 ευρώ σε 582 ευρώ) εκτιμάται ότι θα επιφέρει ετήσια απώλεια 2,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, που ήδη βρίσκεται στα όριά του.
Το ζήτημα των κύριων συντάξεων συνδέεται και με την περικοπή που θα υπάρξει στις επικουρικές, για τις οποίες η τρόικα ζητά μείωση 25% για νέους και παλιούς συνταξιούχους. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, αν δεν βρεθεί λύση για τις επικουρικές συντάξεις, θα κινδυνεύσουν και οι κύριες συντάξεις.
Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η μείωση να γίνει σε ορίζοντα τριετίας, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση της ΝΔ θα μην πειραχθούν οι συντάξεις κάτω των 300 ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης πρότεινε στην τρόικα περικοπή μεσοσταθμικά 15% για νυν και νέους συνταξιούχους και πλήρη ενοποίηση των πέντε ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων.
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4692396
Μοντέλο Πορτογαλίας για μισθούς - συμβάσεις
Τσουνάμι μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων, λουκέτα στις επιχειρήσεις και απολύσεις εκτιμάται πως θα φέρουν η μείωση του κατώτατου μισθού και η «περιθωριοποίηση» των κλαδικών συμβάσεων που ζητά η τρόικα. Αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν σε ετήσια βάση σχεδόν τρεις μισθούς.
Σε περίπτωση που περάσει το πακέτο που προτείνει η τρόικα μεγάλες θα είναι οι μειώσεις των αποδοχών και για όσους αμείβονται με τις κλαδικές συμβάσεις. Στην καλύτερη περίπτωση οι αποδοχές θα μειωθούν κατά 20%, ενώ όσο υποχωρεί το «πάτωμα» που είναι η εθνική συλλογική σύμβαση τόσο θα πέφτουν και οι αμοιβές που προβλέπονται σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμφωνίες.Για επιστροφή της αγοραστικής δύναμης στα επίπεδα των δεκαετιών 1960- 1970 κάνει λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Σάββας Ρομπόλης, με δηλώσεις του στο «Εθνος».
Σημειώνεται πως ο κατώτατος μισθός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη να έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για να περιορίσει τις απώλειες.
Σημειώνεται πως στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει από διάφορες πλευρές προτάσεις οι μειώσεις να αφορούν συγκεκριμένες ομάδες (έως 30 ετών) και ορισμένες μόνο περιοχές (π.χ. ειδικές οικονομικές ζώνες).
Ωστόσο η τρόικα εμφανίζεται ανένδοτη και ζητά μείωση τουλάχιστον 20% του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία (όπου ο κατώτατος μισθός είναι 566 ευρώ). Σημειώνεται πως με τη μείωση 20% του κατώτατου μισθού ο άγαμος χωρίς προϋπηρεσία θα παίρνει 600 ευρώ μεικτά (κάτι που ισχύει ήδη για τους νέους έως 25 ετών).
Ταυτόχρονα στον «αέρα» θα βρεθεί όλο το εργατικό δίκαιο σε περίπτωση που καταργηθεί η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων όπως ζητά η τρόικα (με βάση τη μετενέργεια μία σύμβαση διαρκεί ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της). Για το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας έδινε μάχη η κατάργηση της μετενέργειας να μην αφορά στους βασικούς μισθούς των κλαδικών συμβάσεων και σε μια σειρά επιδομάτων (οικογενειακό, σπουδών, βαρέων) και τις ωριμάνσεις.
Ατομικές συμβάσεις
Ουσιαστικά αν περάσει η κατάργηση της μετενέργειας, μόλις μία σύμβαση λήγει θα μπορεί ο εργοδότης να προχωρεί σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών. Οι αποδοχές θα μπορούν να πέσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, η οποία όπως αναφέρθηκε αν γίνει δεκτό το αίτημα της τρόικας θα έχει μειωθεί κατά 20%.
Παράλληλα όπως τονίζει ο δικηγόρος Νίκος Δήμας που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού δικαίου «με το ισχύον δίκαιο οι κανονιστικοί όροι μιας σύμβασης που ρυθμίζουν την αμοιβή και την εργασία μετά το εξάμηνο εξακολουθούν να ισχύουν ως ατομικοί όροι.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας εργαζόμενος εξακολουθεί να αμείβεται όπως και πριν. Οι όροι αυτοί μπορούν να τροποποιηθούν μόνο εφόσον συμφωνήσει ο εργαζόμενος. Τώρα σε περίπτωση κατάργησης αυτών των ρυθμίσεων του άρθρου 9 (παράγραφοι 4 και 5) του νόμου 1876/90 ο εργοδότης μπορεί μονομερώς να μεταβάλλει τους όρους αμοιβής και εργασίας μέχρι τα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης».
ΓΣΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα τάχθηκαν στην τελευταία συνάντησή τους οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ. Μάλιστα οι κοινωνικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει και για τη διατήρηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι τελικά διασώθηκαν. Σημειώνεται πως διαφωνία μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ είχε υπάρξει για το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα απέρριψε τη σχετική πρόταση.
Παράδειγματα
Πόσο επηρεάζουν οι μειώσεις τις κλαδικές συμφωνίες
Σε...ελεύθερη πτώση θα βρεθούν οι αποδοχές όσων αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις εργασίας σε περίπτωση που περάσει όλο το πακέτο μέτρων που ζητεί η τρόικα. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, οι αποδοχές αναμένεται να μειωθούν κατά 20%, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων κινδυνεύουν να κοπούν στη μέση.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η τοποθέτηση του προέδρου της ΟΤΟΕ, Σταύρου Κούκου, ο οποίος σημειώνει πως «σε περίπτωση που καταργηθεί η μετενέργεια στις συλλογικές συμβάσεις, δεν θα υπάρχει ''πάτωμα'' στους μισθούς. Τινάζεται στον αέρα όλο το εργατικό δίκαιο και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή ξεκινάμε από μηδενική βάση».
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις επιπτώσεις που θα έχουν στους μισθούς οι απαιτήσεις της τρόικας:
- Σήμερα τραπεζικός υπάλληλος, έγγαμος, με έξι έτη προϋπηρεσίας και απολυτήριο λυκείου, δικαιούται 1.230 ευρώ μεικτά. Σε περίπτωση που μπει «τέλος» στις κλαδικές συμβάσεις, ανοίγει ο δρόμος για να πέσει στα 963,13 ευρώ που είναι η εθνική συλλογική σύμβαση. Μάλιστα αν περάσει η πρόταση για μείωση 20% της εθνικής συλλογικής σύμβασης, θα μπορεί να πέσει ο μισθός στα 700 ευρώ.
- Σήμερα υπάλληλος γραφείου σε βιομηχανία με 18 έτη υπηρεσίας παίρνει συνολικά 1.390 ευρώ (μαζί με το επίδομα γάμου). Σε περίπτωση που ο μισθός του μειωθεί στα σημερινά επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης θα εισπράττει 1.037 ευρώ. Μάλιστα αν η εθνική συλλογική σύμβαση μειωθεί κατά 20%, ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσει στα 830 ευρώ.
- Σήμερα ηλεκτροτεχνίτης με 20 έτη υπηρεσία μαζί με το επίδομα γάμου εισπράττει 1.249 ευρώ. Σε περίπτωση που περιοριστεί στα σημερινά επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης θα πέσει στα 1.037 ευρώ. Αν η εθνική συλλογική σύμβαση μειωθεί κατά 20%, θα περιοριστεί στα 830 ευρώ.
Δραματικές επιπτώσεις
Τέσσερα βασικά επιδόματα θα συμπαρασύρει «ψαλίδι» 20%
«Κύμα» λουκέτων και αύξηση της ανεργίας εκτιμάται πως θα φέρει η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που θα επηρεάσει άμεσα και την αγοραστική δύναμη. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον τέσσερα βασικά επιδόματα -μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας- αναμένεται να «συμπαρασύρει» η περικοπή του κατώτατου μισθού.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά και στην οικονομία η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κρούει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. Μιλώντας στο «Εθνος» επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% θα έχει ως αποτέλεσμα 6 δισεκατομμύρια ευρώ να φύγουν από την αγορά». Συνεχίζει τονίζοντας πως «η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να κλείσουν 90.000 επιχειρήσεις, που ήδη βρίσκονται στα όριά τους», ενώ υπογραμμίζει πως «ως αποτέλεσμα των λουκέτων θα χαθούν μέσα σε έναν χρόνο 240.000 θέσεις εργασίας».
Παράλληλα, όπως τονίζουν συνδικαλιστές, μια σειρά παροχών είναι άμεσα συνδεδεμένες και υπολογίζονται με βάση το ύψος των κατώτατων αποδοχών της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Επομένως σε περίπτωση που υπάρξει μείωση κατώτατου μισθού θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για περικοπή αυτών των επιδομάτων.
Συγκεκριμένα με τον κατώτατο μισθό είναι μεταξύ άλλων «συνδεδεμένα»: το επίδομα ανεργίας, το επίδομα ασθενείας, το επίδομα που δίνεται στις γυναίκες κατά τον τοκετό αλλά και το οικογενειακό επίδομα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη από τις συλλογικές συμβάσεις (ΔΛΟΕΜ).
Ζημιές κατέγραψε το 42% των επιχειρήσεων με βάση αποκαλυπτική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη. Στον αντίποδα, μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν κέρδη. Επομένως οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών καθιστούν σαφές πως μία νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63613205
______________________________________
θα γίνω κουραστικός:
η (κακομοίρα) Πορτογαλία ΠΕΡΑΣΕ από παρόμοια μέτρα το 2005-2007, όταν η παγκόσμια οικονομία ήταν σε σαφώς καλύτερο κανάλι, και το αποτέλεσμα ηταν ΖΕΡΟ!
Ζερό διότι μπήκε στο μνημόνιο - όπως η Ελλάδα που δεν έχει περάσει από τέτοιο κανάλι - και λογικά πάει για κούρεμα χρέους
η Ελλάς οδεύει σε μονοπάτι που είναι γραμμένο...
υ.γ. ανάκαμψη μετρημένη σε ρυθμό αύξησης ΑΕΠ το 2015 είναι μια θετική εκτίμηση
No comments:
Post a Comment