2.2.12

Χρεοκοπία σε κάθε περίπτωση…

Την ώρα που η διορία που έχουν δώσει οι εταίροι μας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας φτάνει στο τέλος της, τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης είναι ασφυκτικά και οι αγορές κρατούν την ανάσα τους για την τελευταία (;) πράξη του δράματος του «ελληνικού χρέους», επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας και δη από κορυφαίους οικονομολόγους και αρθρογράφους.

Σενάρια που διαφοροποιούνται πάντως μόνον ως προς το πώς «βλέπουν» την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα: η μεν Fitch θεωρεί πως είναι αναπόφευκτη μια ελληνική χρεοκοπία ΕΝΤΟΣ του ευρώ, ο δε Matthew Lynn, κορυφαίος αρθρογράφος στο MarketWatch, θεωρεί πως η Ελλάδα έχει μόνον μια επιλογή, την έξοδό της από το ευρώ συντεταγμένα.

Ο γνωστός αναλυτής της Fitch, David Reily, τονίζει πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά πιθανότατα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Στην πρόβλεψή του για την πορεία του «ελληνικού προβλήματος» εμφανίζεται πεπεισμένος πως ακόμα και εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας δεν θα είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα και εν τέλει εκτιμά πως η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, πλην όμως χωρίς να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

Από την πλευρά του  ο Matthew Lynn συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Fitch μόνον ως προς το ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει ήδη. Παρουσιάζει όμως ένα σενάριο που προβλέπει έξοδο – και δη οικειοθελή – της χώρας μας από την Ευρωζώνη, επιστροφή στη δραχμή και μια ουσιαστική «νέα αρχή» για την ελληνική οικονομία, με τρόπο συντεταγμένο, προσυμφωνημένο με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, ένα σενάριο που έχει ακόμα και … ημερομηνία υλοποίησης!

Συγκεκριμένα εκτιμά πως η καταλληλότερη λύση για  την Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους της είναι η έξοδός της από  το ευρώ στις 20 Μαρτίου, ημέρα που  λήγει το περιβόητο ομόλογο των 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο  χωρίς την έξωθεν «αρωγή», είτε μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, είτε με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει.

Ο κύριος Lynn τονίζει στο άρθρο του πως μια τέτοια επιλογή, μια έξοδος από το ευρώ δηλαδή, σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, θα ήταν ιδανική λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ενδεχομένως και για την παγκόσμια οικονομία. Θα απέτρεπε περαιτέρω μετάσταση της κρίσης στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, θα οδηγούσε σε ράλι ανακούφισης τις χρηματιστηριακές αγορές και το ευρώ, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αναδιαπραγματευτεί τη θέση της στη διεθνή οικονομική σκηνή χωρίς το «βρόγχο» της συμμετοχής στο ευρώ.

Για να γίνει αυτό ο ίδιος προτείνει μια συνεννόηση από τώρα με τους Ευρωπαίους. Έναν καθορισμό  της ισοτιμίας της νέας δραχμής σε αναλογία ένα προς ένα με το ευρώ και κατόπιν έναρξη διαπραγμάτευσης του εθνικού μας νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξαναχρησιμοποιήσει το «όπλο» της νομισματικής πολιτικής σε βάθος χρόνου, ενώ είναι προφανές πως για το μεσοδιάστημα η χώρα θα χρειαστεί τεράστια οικονομική βοήθεια, μια βοήθεια όμως που ήδη λαμβάνει αλλά χωρίς αποτέλεσμα!

Ο κύριος Lynn τονίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πείθονταν ακόμα και οι Αμερικανοί να βοηθήσουν παντί τρόπω την Ελλάδα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Υπενθυμίζει δε πως αυτό έπραξαν και στο παρελθόν, κυρίως γιατί η χώρα μας είναι ένας γεωστρατηγικός σύμμαχος που θέλουν οι Αμερικανοί να έχουν με το μέρος τους …

Εν κατακλείδι, προτείνει η ανακοίνωση της εξόδου από το ευρώ να γίνει την 20η Μαρτίου, ΠΡΙΝ λήξει επισήμως το ομόλογο. Αναγνωρίζει όμως πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιδείξουν μεγάλη φαντασία και μεγάλο θάρρος. Εκτιμά δε πως εάν κάποιος μπορεί να «ποντάρει» σε αυτό το στοίχημα, αυτός θα ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, για να πιστωθεί μια «γενναία χειρονομία» διάσωσης της Ευρώπης προτού οι Γάλλοι ψηφοφόροι τον … διώξουν από την προεδρία της χώρας του!

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=174412

No comments: