16.2.12

Η πρόεδρος των Γάλλων βιομηχάνων υποστήριξε την ιδέα των ευρωπαϊκών Ηνωμένων Πολιτειών

H απάντηση στην κρίση συνίσταται στο όραμα μιας δημοκρατικής ομόσπονδης Ευρώπης, σύμφωνα με τη Λοράνς Παριζό, πρόεδρο του συνδέσμου Γάλλων βιομηχάνων Medef, εν πλήρει αντιθέσει με τη διαλυτική άποψη της πλειοψηφίας των Γερμανών βιομηχάνων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα, κατά την άποψη του Φραντς Φέρενμπαχ, διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου της Bosch και συμβούλου της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ σε θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Eνωση, εφόσον αποτελεί «αφόρητο βάρος». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος της χώρας μας θα έχει διδακτικό χαρακτήρα για άλλες χώρες.
Στη Γαλλία, πάντως, τον έναν από τους δύο πόλους του γαλλογερμανικού άξονα, τα πράγματα τίθενται διαφορετικά. Εν όψει των προεδρικών εκλογών η κ. Παριζό διατύπωσε ένα ρηξικέλευθο μανιφέστο, όπως το χαρακτήρισαν οι Financial Times. Εκπροσωπώντας την πανίσχυρη γαλλική βιομηχανία και μιλώντας για το ευρωπαϊκό μέλλον, επισημαίνει πως «είναι ύψιστη προτεραιότητα να τολμήσουμε να οικοδομήσουμε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με απώτερο στόχο τη χάραξη κοινής πολιτικής στην οικονομία, τα νομισματικά, την άμυνα και την ασφάλεια με έναν εκλεγμένο πρόεδρο». Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος του συνδέσμου Γάλλων βιομηχάνων, φιλοδοξία τους είναι να δημιουργηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Οσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο της γαλλικής πολιτικής, ο σύνδεσμος ζητεί πολύ περισσότερα από όσα υπόσχεται ο νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ή ο Σοσιαλιστής αντίπαλός του Φρανσουά Ολάντ. Προτείνει τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2015, δηλαδή νωρίτερα και από τους δύο υποψηφίους, με την εφαρμογή περικοπών και αυξημένων φόρων. Τα δύο τρίτα, διευκρίνισε η Λοράνς Παριζό, θα προέλθουν από μείωση δημοσίων δαπανών και το ένα τρίτο από φόρους, ενώ η ήδη ισχύουσα αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου στα 62 χρόνια δεν επαρκεί και θα χρειαστεί επιπλέον ρύθμιση.
Καμία ρύθμιση, όμως, δεν επιθυμεί για την Ελλάδα μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. Ιδιαίτερα ο Φραντς Φέρενμπαχ της Bosch, μιας εταιρείας κύρους με έντονη κοινωνική δράση στη Γερμανία, θεωρεί πως «αυτή η χώρα με τους συνταξιούχους-φαντάσματα, τους πλουσίους που φοροδιαφεύγουν, και μία μη λειτουργούσα Διοίκηση δεν έχει θέση στην Ε.Ε.». Τα σχετικά δήλωσε σε συνέντευξη στο περιοδικό Manager Magazin που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή. Σε έρευνα, που διεξήγαγε το έντυπο μεταξύ 300 και πλέον διευθυντικών στελεχών της χώρας, το 57% επιθυμεί την Ελλάδα εκτός ευρώ. Χωρίς να καταφέρεται κατά του ελληνικού λαού, όπως διευκρίνισε χθες η Bosch, ο κ. Φέρενμπαχ θεωρεί ότι εάν η Ελλάδα δεν αποχωρήσει αυτοβούλως, η Ε.Ε. θα πρέπει να αλλάξει τους κανόνες της ώστε να την εκδιώξει. «Θα πρέπει να της προσφέρουμε διαρθρωτική βοήθεια, ένα είδος αρχικής χρηματοδότησης για τη δραχμή, ενώ μετά τη συνεπαγόμενη υποτίμησή της, η Ελλάδα θα καταστεί εκ νέου ανταγωνιστική», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς εάν μια τέτοια κίνηση κλιμακώσει την κρίση σε Πορτογαλία, Ισπανία ή Ιταλία απάντησε ότι, «αντιθέτως, θα συνετίσει άλλες χώρες με υψηλά ελλείμματα». Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της εταιρείας βιομηχανικών αερίων Linde, Βόλφγκανγκ Ρέιτζλε, είχε επισημάνει πάντως το αντίθετο, ότι δηλαδή ίσως η Γερμανία χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. «Η στήριξη των πολιτών για τη διάσωσή του νομίσματος θα εξατμιστεί, όταν οι πολίτες θα πρέπει να φορολογούνται 50% και πλέον για να χρηματοδοτούν άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_16/02/2012_472627

No comments: