Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Κάϊτελ, σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα σωθεί οριστικά.
«Την Ελλάδα, αν μου επιτρέπετε να απαντήσω με μία εικόνα, είναι σαν να την έχουμε μόλις τραβήξει από το νερό, όπου όμως δεν κολυμπούσε, αλλά απλώς σπαρταρούσε» είπε ο κ. Κάιτελ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.« Το ερώτημα είναι, εάν έχει τη θέληση να μάθει να κολυμπάει. Με άλλα λόγια δεν φτάνει να υποβάλλονται σε θυσίες οι Έλληνες πολίτες, αλλά πρέπει, εκείνοι που κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα, να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας» δηλώνει ο Γερμανός επιχειρηματίας.
Η βοήθεια από το εξωτερικό είναι απαραίτητη, υποστηρίζει, αλλά η οποιαδήποτε βοήθεια δεν οδηγεί πουθενά, εάν η ίδια η Ελλάδα, δηλαδή κυρίως η ελληνική πολιτική τάξη δεν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη χώρα.
«Έχουμε ήδη υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουμε στις ιδιωτικές επενδύσεις, για παράδειγμα σε έργα υποδομής. Αλλά από την άλλη πλευρά η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει το απαραίτητο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, πρέπει να μπορούμε να προγραμματίσουμε. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μη μπορεί να μας πει σε ποιόν ανήκει ένα οικόπεδο. Να γίνει λοιπόν κτηματολόγιο, αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, σύγχρονη δημόσια διοίκηση- αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να έρθουν ιδιωτικές επενδύσεις, και στην Ελλάδα και παντού».
Σύμφωνα με τον κ. Καϊτελ, οι Ευρωπαίοι έχουν και οι ίδιοι ευθύνη για όλα αυτά, γιατί για πολλά χρόνια έκλειναν τα μάτια στα προβλήματα της Ελλάδας ή απλώς θεωρούσαν ότι δεν τους αφορούν. «Με διάθεση αυτοκριτικής νομίζω πρέπει να παρατηρήσουμε ότι στο παρελθόν τα βλέπαμε όλα αυτά ως ένα είδος μεσογειακής γοητείας, αντί να μιλήσουμε και να πούμε ξεκάθαρα πού ακριβώς υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να μάθουμε να μιλάμε ξεκάθαρα, να λέμε για παράδειγμα ότι με τέτοια δημόσια διοίκηση δε γίνεται τίποτα, με τέτοιο νομικό σύστημα που κάνει χρόνια για μια δικαστική απόφαση επίσης δε γίνεται τίποτα. Έχουμε προσφέρει στην Ελλάδα ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, αλλά αυτό δεν είναι παρά βοήθεια για να βοηθήσει η ίδια η Ελλάδα τον εαυτό της».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με μία δημόσια διοίκηση, που ασχολείται μόνο με τον εαυτό της.
Για το νέο πακέτο διάσωσης θεωρεί ότι δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αλλά δεν σώζει οριστικά την Ελλάδα, παρά της δίνει μόνο μία τελευταία ευκαιρία. «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται υπερβολικός ενθουσιασμός. Δεν έχουμε σώσει τους πάντες, αλλά έχουμε κάνει ένα ακόμη βήμα για την Ευρώπη, γιατί εδώ δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Το σχέδιο ήταν απαραίτητο για να δώσουμε στην Ελλάδα μία τελευταία ευκαιρία, αλλά από κει και πέρα πρέπει να δούμε ότι το μείζον ζήτημα είναι η Ευρώπη ως σύνολο. Να μην ξεχνάμε ότι μετά τις Κάννες έχουμε μία συμφωνία δεσμευτική και για τις υπόλοιπες χώρες, που προβλέπει φρένο χρέους και σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών. Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα περιορισμένης εμβέλειας και η Ευρώπη έχει μεγαλύτερα προβλήματα να επιλύσει, ας μην το ξεχνάμε αυτό».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63620446
No comments:
Post a Comment