Σαφές μήνυμα ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένος να στείλει στους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν στην πρόταση που θα υποβάλλει.
Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το πακέτο των μέτρων της τρόικα είναι ιδιαίτερα σκληρό αλλά αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και για το λόγο αυτό απαιτείται συντεταγμένη στάση από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση.Διαφορετικά, όπως αναφέρουν κύκλοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδήμος θα καταθέσει την Δευτέρα το πρωί την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη εκλογών.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως δεν μπλοφάρει, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο ίδιος «ανέλαβε την πρωθυπουργία για να συμβάλλει στη διάσωση της χώρας και όχι στην διάσωση του πολιτικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι της ευθύνης για το τι μέλει γενέσθαι φαίνεται να πέφτει στους πολιτικούς αρχηγούς , οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των βουλευτών τους, καθώς τα μηνύματα που έφτασαν χθες από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως προς την υπερψήφιση των μέτρων, υπήρξαν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά.
Οι αρχηγοί έχουν ειδοποιηθεί πως deadline για τη συμφωνία είναι η Κυριακή, ημέρα που-αν υπάρξει καπνός από τη σύσκεψη των αρχηγών-κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και η συμφωνία για το PSI. Έως τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το Μίνι Μνημόνιο, με τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που απαιτούν οι δανειστές, ενώ το Μνημόνιο Νο 2 θα ψηφιστεί αργότερα, μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση. Άγνωστο είναι πότε θα ζητηθούν οι πολιτικές εγγυήσεις και με ποιο τρόπο (υπογραφές ή όχι) από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και αν θα απαιτηθεί ή όχι ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή.
Πάντως, στην μαραθώνια χθεσινοβραδινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών.
Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.
Μάλιστα, η σκληρότητα των διαπραγματεύσεων οδήγησε αργά το βράδυ χθες το Μέγαρο Μαξίμου να αναβάλλει εκ νέου τη σύγκλιση της σύσκεψης των αρχηγών, αυτή τη φορά για το Σάββατο. Πιθανότατα σήμερα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την τρόικα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112813375
No comments:
Post a Comment