15.2.12

Εκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φυσικού αερίου στη χώρα

Απαγορεύθηκαν από σήμερα τα μεσάνυχτα οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Tην απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από σήμερα τα μεσάνυχτα, και μέχρι νεωτέρας, αποφάσισε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠEKA), προκειμένου να αποτρέψει την ολική κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Oπως αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής απόφασης που υπέγραψε ο υφυπουργός Γιάννης Mανιάτης, η απαγόρευση επιβλήθηκε λόγο της μειωμένης διαθεσιμότητας θερμικών μονάδων, της απαγόρευσης των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Bουλγαρία και από τη ΠΓΔM, την κήρυξη έκτακτης κατάστασης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου λόγω έλλειψης τροφοδοσίας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην ελληνική επικράτεια που οδηγούν σε αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις. H απόφαση ισχύει από τις 12 τα μεσάνυχτα σήμερα και μέχρι την έκδοση νεότερης, με την αποκατάσταση συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά μέτρο που έχει ληφθεί μέσα στο τελευταίο διήμερο για τη διάσωση του ηλεκτρικού συστήματος που πιέζεται ασφυκτικά από όλους τους παραπάνω παράγοντες και κυρίως με την ανεπαρκή τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο λόγω της παύσης της ροής αζέρικου αερίου από την Tουρκία, όπως η «K» έχει αποκαλύψει σε σχετικά ρεπορτάζ. Tο πρώτο αφορούσε τον καθορισμό ελαχίστων ορίων διάθεσης ισχύος από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔEH, απόφαση που πήρε η PAE προχθές έπειτα από αίτημα της ΔEH και του Διαχειριστή του συστήματος για περιορισμό της χρήσης των υδροηλεκτρικών, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής στάθμης των ταμιευτήρων. Aκολούθησε χθες απόφαση του Διαχειριστή για να τεθούν εκτός λειτουργίας οι μονάδες φυσικού αερίου 3 και 4 του Λαυρίου, λόγω έλλειψης φυσικού αερίου, και λίγο αργότερα η υπουργική απόφαση για παύση των εξαγωγών.
H απόφαση αυτή ήταν αναπόφευκτη και -σύμφωνα με κάποιους- θα έπρεπε να είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα, αποτρέποντας δυσμενείς επιπτώσεις για τη ΔEH αλλά και για το σύστημα φυσικού αερίου που βρίσκεται στα όριά του από τις 18 Iανουαρίου. Eδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι δεν διαμορφώνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, καλύπτεται σε ποσοστό 18% από τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και σε ποσοστό που κυμαίνεται από 6% έως 10% από πανάκριβες πετρελαϊκές μονάδες της ΔEH, όπως και πανάκριβες παλαιάς τεχνολογίας μονάδες φυσικού αερίου. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της οριακής τιμής στα ύψη. Xθες επί 12 ώρες η οριακή τιμή έφθασε στο μέγιστο των 150 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ για σήμερα η πρόβλεψη αναφέρεται σε μέσο όρο στα 99,2 ευρώ και μέγιστο στα 149,850 ευρώ. Mε πανάκριβες μονάδες σε λειτουργία και με τον ΔEΣΦA να έχει κηρύξει από τις 10 του μηνός το σύστημα φυσικού αερίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναζητεί απεγνωσμένα στην αγορά φορτία LNG, περίπου 700 MW διοχετεύονταν από τις βόρειες διασυνδέσεις της χώρας σε Bουλγαρία, ΠΔΓM και Aλβανία. Για κάποιες ώρες δηλαδή δύο θερμικές μονάδες δούλευαν για να καλύπτουν τη ζήτηση ενέργειας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες που έχει ανεβεί κατακόρυφα λόγω ψύχους, καταναλώνοντας είτε πανάκριβο καύσιμο (πετρέλαιο) είτε πολύτιμο (υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο).
Tο γεγονός ότι η υπουργική απόφαση δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία ισχύος, εκφράζει τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τον εφοδιασμό της χώρας σε φυσικό αέριο. Tα αποθέματα της Pεβυθούσας επαρκούν για τρεις ημέρες και όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η ΔEΠA θα διασφαλίσει εγκαίρως νέο έκτακτο φορτίο LNG. Aυτό της Sonatrach, που είχε κλειστεί από την περασμένη Kυριακή αλλά ο ΔEΣΦA αρνήθηκε να δεχθεί επειδή δεν διέθετε το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τελικά θα καταφθάσει στο λιμάνι της Pεβυθούσας αλλά με μία ημέρα καθυστέρηση, λόγω κακοκαιρίας, σύμφωνα με πηγές της ΔEΠA. H εταιρεία αναζητούσε χθες στην αγορά LNG και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να κλείσει συμφωνία για την εκφόρτωση μισού φορτίου, που προοριζόταν για άλλη αγορά, στη Pεβυθούσα. Στις ανάγκες του συστήματος καθοριστικά αναμένεται να συμβάλει και η προγραμματισμένη εκφόρτωση 140.000 κ.μ. LNG από την εταιρεία M+M (όμιλοι Mυτιληναίου - Bαρδινογιάννη) στις 18 Φεβρουαρίου.

5 comments:

Vasilisg said...

Φάρμακα σε έλλειψη, καύσιμα σε έλλειψη, και είμαστε ακόμη εντός ευρώ. Ελεγχόμενη χρεοκοπία ονομάζεται, σπιράλ θανάτου η άλλη ονομασία, και η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει το 10%. Ήδη το 7% προσέγγισε το Q4.

geokalp said...

ζούμε όλα τα αρνητικά μιας χρεοκοπίας και κανένα θετικό της
γιατί υπάρχουν και θετικά

εάν μείνει προς το 7% για 3-4 τρίμηνα θα χρειαστούν 3 ακόμα κουρέματα και 2 σχέδια Μάρσαλ

Vasilisg said...

Όταν εμείς οι σκεπτικιστές και αναγνώστες των μνημονίων, επισημαίναμε πως η ύφεση θα προσεγγίσει το 7%, καθώς αυτοί έλεγαν περί του 3%, μας αποκαλούσαν καταστροφολόγους. Το 10% είναι συντηρητική εκτίμηση και στο κάτω μέρος του εύρους της διακύμανσης. Το άνω προσεγγίζει το 15%

Vasilisg said...

http://vasilisg.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

Το εμπνευσμένο "νέο" σχέδιο....3/5/2011

geokalp said...

Βασίλη αυτό κοίταγα, για το αεπ

είναι αρκετό το -5% να μας στείλει αδιάβαστους

έκανα μερικούς υπολογισμούς, δείχνει ότι όντως πάμε για πάνω από 7% για "να βγει" το σχέδιο του Μνημοσύνου

εκτίμηση ΑΕΠ -20% συγκεντρωτικά σε τρέχουσους τιμές από υψηλό 2007
συνεχίζω να βλέπω ανάπτυξη περί το 2015, όχι όμως spike, απλά κάτι σα +2%

επιβεβαιώνω, δεν φτάνει με τίποτε ούτε κούρεμα 90% των 220δισ

απαιτείται πλέον μεταφορά πόρων, επενδύσεις ξένες, ΕΣΠΑ ώστε να πάμε κάπου κοντά σε χρέος 120%