22.2.12

Bloomberg-FT: Υψηλό αναμένεται το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI

Οι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές της Ευρώπης θα συμμετάσχουν πιθανότατα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI), επειδή έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντική απομείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας, δηλώνουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank και η Axa SA έχουν απομειώσει την αξία των ελληνικών ομολόγων τους περισσότερο από 70%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το γεγονός αυτό μπορεί να περιορίσει τη ζημία που θα έχουν από το PSI, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γκιγιόμ Τιμπεργκιέν, αναλυτή της Exane BNP Paribas.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αρκετό καιρό στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν και πολλές έχουν ήδη προσπεράσει τις απώλειες», δηλώνει ο Ντιρκ Μπέκερ της Kepler Capital Markets, ο οποίος θεωρεί ότι είναι διασφαλισμένο το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία.
Το ποσοστό αποδοχής θα είναι σίγουρα 90% και θα δούμε εάν θα ανέλθει σε 95%, αναφέρει ο Χανς Χιουμς, πρόεδρος του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της επιτροπής του IIF που διαπραγματεύθηκε την ανταλλαγή.
Σύμφωνα με στοιχεία του Blooomberg, τα 32 μέλη της επιτροπής των μεγαλύτερων πιστωτών της Ελλάδας του IIF έχουν ήδη διαγράψει συνολικά αξία ομολόγων τουλάχιστον 24 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, μια εθελοντική συμφωνία αποτελεί τη χειρότερη επιλογή για τα hedge funds, τονίζει ο Κέπλερ, καθώς οι επενδυτές θέλουν να πληρωθούν τα ομόλογά τους στο ακέραιο ή να ενεργοποιηθούν τα CDS.
Όμως, οι τράπεζες θέλουν αυτή τη στιγμή να αποφύγουν με κάθε τρόπο την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο με την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης και οδήγησε σε ζημίες άνω των 2 τρισ. δολαρίων και διασώσεις από το Λονδίνο μέχρι το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
«Φοβούνται ότι η κατάρρευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση τραπεζών», υπογραμμίζει ο Ροντρίγκο Ολιβάρες-Καμινάλ, καθηγητής στο Queen Mary του Λονδίνου.
«Αγοράζουν χρόνο για να μπορέσουν να επανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες και να προστατέψουν από την Ελλάδα την υπόλοιπη Ευρώπη», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Financial Times
Παρόμοιες διαπιστώσεις γίνονται και σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με αυτό, οι μεγάλοι ομολογιούχοι εκφράζουν κατ' ιδίαν την άποψη ότι το ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή των ομολόγων θα είναι πιθανότατα υψηλό, κυρίως επειδή η εναλλακτική λύση της χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι πολύ κακή. Προσθέτει, ωστόσο, το δημοσίευμα ότι οι μεγάλοι ομολογιούχοι δεν είναι έτοιμοι να εγγυηθούν για το ακριβές ύψος του ποσοστού συμμετοχής των πιστωτών.
«Η συμφωνία αυτή βρίσκεται σαφώς στο απόλυτο όριο αυτού που θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό. Οι σκληρότεροι όροι αφήνουν πράγματι μία πικρή γεύση στο στόμα. Αλλά, τελικά, δεν είχαμε καλά χαρτιά στα χέρια μας. Κανείς από εμάς δεν ήθελε μία άτακτη χρεοκοπία», δήλωσε μεγάλος Ευρωπαίος ομολογιούχος στην εφημερίδα.
Ένας άλλος είπε: «Το ποσοστό συμμετοχής είναι πάντα λίγο θέμα εικασίας. Αυτή είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη συμφωνία».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112823659

No comments: